Dekan o iniciativi: Strokovnjaki morajo razumeti metodologijo znanstvenega dela

Koronavirus 29. Nov 202119:34 1 komentar
igor švab
Medinska fakulteta Univerze v Ljubljani

Dekan ljubljanske medicinske fakultete Igor Švab je v pismu rektorju Univerze v Ljubljani predlagal, naj pozove dekane in senate akademskih ustanov, da se izrečejo o strokovnosti in etičnosti besedila, ki ga je objavila Iniciativa slovenskih zdravnikov in so ga podpisali tudi nekateri visokošolski učitelji.

Dekan ljubljanske medicinske fakultete Igor Švab v pismu pojasnjuje, da je v zvezi s pozivom k takojšnji ustavitvi cepljenja otrok in mladostnikov s cepivi proti covidu-19 v Sloveniji, ki ga je objavila Iniciativa slovenskih zdravnikov, prejel utemeljen ugovor mikrobiologov Tatjane Avšič-Županc, Alojza Ihana, Miroslava Petrovca, Maria Poljaka, Katje Seme in Tine Triglav.

Po njegovih navedbah ti ugotavljajo, da omenjena iniciativa v pozivu “strokovno nepravilno, zavajajoče in nepošteno ocenjuje, da bi cepljenje povzročilo sto smrti na milijon cepljenih otrok, kar bi v Sloveniji pomenilo nekaj deset mrtvih otrok”. Omenjeno oceno pa sta kot strokovno nepravilno prepoznala tudi Borut Štrukelj in Tomaž Bratkovič s Fakultete za farmacijo, je zapisal Švab.

Po njegovih navedbah so se pod oceno iniciative podpisali tudi “strokovnjaki z akademskimi nazivi, ki morajo razumeti metodologijo znanstvenega dela in statističnega sklepanja”. Zato se, kot je dodal, sprašujejo o vzrokih, da so podpisniki pristali “na zavajajoče strašenje staršev z napačno in z ničemer utemeljeno oceno smrtnosti otrok zaradi cepljenja”.

Rektorju Univerze v Ljubljani tako predlaga, da pozove “dekane in senate akademskih ustanov podpisanih, naj se izrečejo o strokovnosti in etičnosti besedila, ki so ga njihovi učitelji podpisali in podprli tudi z avtoriteto akademskih nazivov svojih ustanov”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje