Delo bo začel novi svet RTVS. Kaj svetnike čaka na prvi seji?

Slovenija 05. Jun 202307:12
RTV Slovenija, RTVS
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Po odločitvi ustavnega sodišča se bo na ustanovni seji sestal novi svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Svetniki pričakujejo, da bodo na tej seji tudi izvolili predsednika sveta in lahko začeli delo.

Po sklepu ustavnega sodišča o odpravi zadržanja dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) se bo ob 18. uri na ustanovni seji sestal novi, 17-članski svet RTVS.

Ustavno sodišče je namreč sporočilo, da ni zmožno dovolj hitro priti do vsebinske odločitve glede skladnosti novele z ustavo. Ker se odločitev torej odmika v nedoločljivo prihodnost, je sklenilo, da preneha veljati sklep o začasnem zadržanju dela novele. Ta je onemogočal konstituiranje novih upravljavskih organov, obenem pa so javni radio in televizijo vodili vršilci dolžnosti direktorjev.

Po odločitvi sodišča pa so tako zdaj odprta vrata konstituiranju novega sveta RTVS, ki bo nadomestil dosedanji programski in nadzorni svet RTVS. 17-članski svet, ki ga sestavlja šest predstavnikov zaposlenih in 11 predstavnikov javnosti, se bo torej sestal na ustanovni seji, na kateri bodo po pričakovanjih izvolili predsednika sveta in začeli delo.

Nalog, ki jih čakajo, ni malo, med prvimi bo imenovanje predsednika štiričlanske uprave, ki bo po noveli zakona o RTVS vodila in upravljala javni zavod. Predsednika uprave bo svet RTVS imenoval na podlagi javnega razpisa, še dva člana bo svet imenoval na predlog predsednika uprave, delavskega direktorja pa bodo izvolili zaposleni na zavodu.

Tako je pričakovati, da bo svet danes oblikoval tudi razpisno komisijo, ki bo nato pripravila razpisno dokumentacijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.