Deset let po poplavah v Mariboru prvi epilog na sodišču

Slovenija 27. Sep 202210:20 0 komentarjev
Milos Vujinovic/BOBO

Deset let po uničujočih poplavah v Mariboru je prva tožba proti avstrijskemu Verbundu. Sodišče je pritrdilo izvedenskemu mnenju, da se je poplavni dogodek začel v Avstriji in da je zaradi prepozne reakcije na dveh avstrijskih jezerih prišlo do ogromne količine vode, ki se je razlivala po Sloveniji. Sodba, ki sicer še ni pravnomočna, bi lahko vplivala tudi na ostale sodne postopke zaradi poplavljanja Drave novembra 2012. Skupno je bilo vloženih okoli 80 tožb, s katerimi so zahtevali za 107 milijonov evrov odškodnin.

Deset let po uničujočih poplavah v Mariboru je mariborsko okrožno sodišče razsodilo v prvi izmed tožb proti avstrijskemu Verbundu. Sodišče je pritrdilo tožniku Rancarskemu društvu Malečnik, ki mu je voda zalila prostor, kjer hranijo rance.

Poplavni val je novembra 2012 udaril hitro in nepričakovano, pustošil je tako v Sloveniji kot v Avstriji. Odgovornost so številni pripisovali nepravilnemu ravnanju upravljavcev jezu Edling na Dravi, ki naj bi s hitrim izpraznjenem akumulacijskega jezera pripomogli k poplavnemu valu. Zastopniki Verbunda so tem trditvam vseskozi oporekali.

Sodba pravi, da je odgovoren Verbund

V tožbi Rancarskega društva proti Verbundu pa je zdaj sodnik Andrej Ekart pritrdil izvedenskemu mnenju nemškega izvedenca Thomasa Pfaffa, ki je navedel, da se je poplavni dogodek začel v Avstriji in ni nastal v Sloveniji ter da je zaradi prepozne reakcije na dveh avstrijskih jezerih prišlo do ogromne količine vode, ki se je razlivala po Sloveniji.

“Vmesna sodba pravi, da je Verbund odgovoren za poplavni dogodek po temelju, torej da je Verbund odgovoren, da je prišlo do teh poplav,” je pojasnila odvetnica Magda Vraničar.

V tem postopku je bil po besedah odvetnice postavljen še en izvedenec, meteorolog Jože Rakovec, ki je po njenih besedah prav tako pomembno vplival na odločitev, saj je iz njegovega mnenja sodnik sklepal, da v tem primeru ni šlo za višjo silo. Glede na analize padavin, ki jih je opravil izvedenec, po besedah Vraničar ni šlo za izredni dogodek, tako da bi takšne količine padavin pri Verbundu morali upoštevati pri svojem delovanju.

poplave Maribor 2012
Milos Vujinovic/BOBO

Tožba, v kateri društvo uveljavlja za 12 tisoč evrov škode, je tako prva, ki je dočakala epilog. Po poročanju Večera je pričakovati, da bo o sodbi odločalo še višje sodišče. Odvetnica pa dvomi, da bi lahko višji sodniki odločili drugače, in predvideva, da bo višje sodišče pritrdilo okrožnemu.

Tudi v ostalih postopkih bi lahko o temelju odločali na enak način

Odvetnica Vraničar zdaj ocenjuje, da bi bilo najbolj modro, da se nove obravnave v vseh ostalih zadevah ne razpisujejo, ampak da se počaka na pravnomočnost te sodbe. Vnovič je poudarila, da bi sodniki lahko zavzeli enotno stališče, saj da je šlo za en dogodek, ki se je zgodil v enem dnevu, da je tu en povzročitelj in različni oškodovanci.

Sama zastopa več različnih oškodovancev. V zadevah pred različnimi sodniki, kjer zastopa oškodovance, imajo doslej spisanih šest izvedenskih mnenj in po njenih besedah so vsi izvedenci, od tega trije nemški, prišli do približno enakih ugotovitev. “Ni nobene bojazni, da iz tega ne bi mogli potegniti odgovornosti nasprotne strani,” je prepričana odvetnica.

Po neuradnih informacijah je z izdano vmesno sodbo seznanjeno tudi državno odvetništvo oz. posebna vladna medresorska komisija, ki v zvezi s tem deluje pri okoljskem ministrstvu. Med oškodovanci zaradi poplavljanja Drave novembra 2012 je namreč tudi država, saj je bila poškodovana javna infrastruktura.

Različni oškodovanci iz Slovenije – posamezniki, podjetja, društva, občine in država – so zaradi posledic poplavljanja reke Drave novembra 2012 vložili skupno okoli 80 tožb, s katerimi so zahtevali skupno za 107 milijonov evrov odškodnin. Največjo škodo so poplave povzročile na državni infrastrukturi, največ denarja pa je terjala sanacija hidroelektrarne Formin. V desetih letih je nekaj tožnikov odstopilo od tožb, letos poleti pa je ptujsko sodišče v dveh primerih sojenje prekinilo, je še poročal Večer.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!