N1 STUDIO: Več kot 700.000 starejših bo ostalo brez digitalnega bona

Slovenija 05. Avg 202210:53 > 12:50 35 komentarjev

Z digitalnimi boni, ki jih je Golobova vlada podedovala od prejšnje, se zapleta. Večina starejših namreč do njih ne bo mogla priti, saj so se seznami izvajalcev izobraževanj digitalne pismenosti v dveh dneh že skoraj zapolnili. Brez tečaja pa bona ne bodo mogli izkoristiti. Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh novih mest za izobraževanje ne predvideva, do jeseni pa bodo pripravili svoje ukrepe.

Po tem, ko so mladi svoje digitalne bone večinoma porabili za slušalke, se zdaj zapleta z boni, ki jih bodo dobili starejši. Večina do njega sploh ne bo mogla priti, saj so se seznami izvajalcev izobraževanj digitalne pismenosti, v katere se bodo morali vključiti starejši od 55 let, če bodo želeli bone izkoristiti, v dveh dneh že skoraj zapolnili.

“Skoraj vsa mesta za digitalno izobraževanje starejših so že polna, novih pa ne predvidevamo, saj se nam zdi ukrep, ki ga je pripravila že prejšnja ekipa, nesmiseln. Pripravljamo pa nove ukrepe za veliko večje število ljudi,” je v N1 STUDIO dejala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Prostora pri izvajalcih izobraževanj digitalne pismenosti bo tako le 5.000, povečanja pa Stojmenova Duh ne predvideva. Za tak korak so se odločili, ker se jim zdi ukrep neustrezen. “Ukrep ne upošteva digitalne pismenosti starejših,” je dejala Stojmenova Duh in dodala, da ima 740.000 starejših zelo različno digitalno predznanje.

Mi želimo pomagati ljudem, ki nimajo digitalnih kompetenc

Okrog 735.000 tisoč starejših od 55 let digitalnega bona ne bo moglo izkoristiti. “Vsi niti ne potrebujejo digitalnega bona. V skupno številko so zajeti tudi posamezniki, ki imajo odlične digitalne kompetence. Imamo veliko profesorjev in računalničarjev, ki imajo odlično digitalno znanje in pa tudi primerno opremo. Mi želimo pomagati ljudem, ki nimajo digitalnih kompetenc in teh ni 740.000,” je razložila.

Služba za digitalno preobrazbo je danes sicer sporočila, da so izobraževanja in digitalni boni v prvi vrsti namenjeni osebam brez oziroma z nizkimi digitalnimi kompetencami, zato služba apelira na druge, da mesta za izobraževanje in s tem digitalne bone prepustijo tistim, ki oboje bolj potrebujejo.

Nadaljevanje z zakonom v tej obliki se ministrici ne zdi smiselno. “Druge možnosti ni. Sama sem bil zelo razočarana, ko sem izvedela, da je na voljo le 5.000 ljudi. Gre za bombonček. Mi nismo mogli popolnoma nič spremeniti. Razpis je bil že zunaj, merila za izbiro izvajalcev izobraževanj so bila že zunaj. Zakon je veljaven, mi pa delamo na tem, da ga spremenimo in da bomo omogočili bolj ciljne ukrepe,” je povedala.

Izbranih 29 izvajalcev

Za izvedbo izobraževanj je bilo izbranih 29 izvajalcev. Med izbranimi pa ni zavoda Simbioza, ki je eden od vodilnih podjetij na področju digitalnega izobraževanja starejših. “Seznama nisem videla, saj je bila odločitev prepuščena strokovni ekipi. Prijeli smo 106 prijav in vse prijave so ocenjevali oziroma točkovali po enakih pravilih,” je komentirala. Simbioza je za Siol že napovedala uporabo vseh pravnih sredstev. “Imajo vse pravice. V določbi piše, zakaj niso bili izbrani in koliko točk so dobili. Verjamem, da so strokovni sodelavci korektno opravili svoje delo,” je komentirala neizbiro Simbioze.

Vsem, ki se ne bodo mogli udeležiti izobraževanj, saj so skoraj vsa mesta že zasedena, Stojmenova Duh sporoča, da za nazaj stvari ne morejo popraviti, jih pa bodo za naprej. “Popravili bomo boljše ukrepe za prihodnost. Razpis je bil objavljen in izveden, še preden sem postala ministrica. Kot sem že povedala in velja tudi za digitalne bone za mlajše: imamo omejen proračun in omejena sredstva in ne bomo delili javnega denarja za nakup tehnološke opreme, ki nima nobene zveze z digitalizacijo.

Novi ukrepi bodo usmerjeni za tiste, ki si tehnološke opreme ne morejo privoščiti in pa tiste, ki nimajo digitalnih znanj. Želijo zagotoviti opremo, kot so prenosniki in osebni računalniki. Z ekipo pripravljajo ukrepe, ki jih bodo začeli izvajati jeseni.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje