Arso: Opozorilne vrednosti na več mestih presežene, ostanite v zaprtih prostorih

Slovenija 21. Jul 202215:51 0 komentarjev
Požar Kras
Denis Sadiković/N1

Danes in v naslednjih dneh je pričakovati povišane ravni delcev na območju požarov. Na Agenciji RS za okolje priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja.

Na Arsu so v zadnjih dveh dneh zaznali preseganje dnevne mejne vrednosti delcev v Solkanu in Novi Gorici. Danes so visoke ravni delcev izmerjene tudi v Kopru, ob 12. uri je vrednost ozona presegla opozorilno vrednost 180 μg/m3. “Preseženo opozorilno vrednost ozona pričakujemo še vse popoldne, prav tako tudi jutri in v popoldanskem času,” so zapisali na Twitterju.

Opozorilna vrednost ozona je bila danes ob 15. uri presežena tudi na merilnem mestu Otlici v Trnovskem gozdu.

Ob tem so na Arsu opozorili še, da je danes in v naslednjih dneh pričakovati povišane delce na območju požarov, ki so se razbesnili na goriškem delu Krasa. “Priporočamo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočamo, da se izogibajo naporov med trajanjem visokih vrednosti ozona,” so ob tem še dodali.

Ozon
NIJZ

Požar na Krasu se je z italijanske razširil na slovensko stran. Več kot tisoč gasilcev se tudi danes bori z ognjenimi zublji, ki so včeraj zajeli skoraj dva tisoč hektarjev gozda. V štirih vaseh so se danes oglasile sirene za evakuacijo, več kot 400 ljudi pa je moralo zapustiti domove. Dogajanje spremljamo TUKAJ.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!