Do nedelje prodali skoraj 445 tisoč e-vinjet

Slovenija 31. Jan 202219:11 > 22:39
Dars cestinski nadzor
Srdjan Živulović/Bobo

S februarjem bodo v veljavo stopile elektronske vinjete. Do nedelje je bilo po podatkih Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji prodanih skoraj 445 tisoč e-vinjet, največ pa pretekli petek, in sicer 28.839. Nekatere kupce je konec tedna presenetilo obvestilo, da sistem e-vinjet zaradi vzdrževalnih del ni dostopen, zato tudi nakup ni bil mogoč. Na Darsu pojasnjujejo, da so imeli v nedeljo med 0.30 in 2. uro načrtovano nadgradnjo sistema, v tem času pa prodaja po spletu in na prodajnih mestih ni delovala. Poudarjajo tudi, da težav pri nakupu v okviru spletne prodaje in na drugih prodajnih mestih ni.

Stare vinjete v obliki nalepk se z jutrišnjim dnem po 13 letih dokončno poslavljajo. Od jutri boste za vožnjo po slovenskih avtocestah namreč potrebovali elektronsko vinjeto, ki se od zdajšnjih razlikuje po tem, da ne obstaja več v fizični obliki, ampak je vezana na registrsko številko vozila.

Prav tako e-vinjeta ni več vezana na koledarsko leto, temveč bo veljala eno leto od izbranega datuma nakupa, ki ga vozniki določijo ob nakupu. Nakup e-vinjete se lahko opravi po spletu in tudi na fizičnih prodajnih mestih, na primer na bencinskih servisih in pri različnih trgovcih.

Preberite tudi Vodnik za nakup e-vinjete: na kaj morate biti pozorni?

Prodaja e-vinjet poteka brez težav

Po podatkih Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) je bilo do vključno 30. januarja prodanih 443.734 e-vinjet. V nedeljo je bilo prodanih 24.648 e-vinjet, v enem dnevu pa je bilo doslej prodanih največ prejšnji petek, in sicer 28.839. Od 1. decembra 2021 do 30. januarja 2022 je bilo 28 odstotkov e-vinjet prodanih po spletu, preostali delež pa na t. i. fizičnih prodajnih mestih.

Nekatere kupce, ki so se odločili za prodajo po spletu, je konec tedna presenetilo obvestilo, da sistem e-vinjet ni dostopen, razlog za to so bila vzdrževalna dela. Na Darsu pojasnjujejo, da so imeli v nedeljo med 0.30 in 2. uro zjutraj načrtovano nadgradnjo sistema, v tem času pa prodaja prek spleta in na prodajnih mestih ni delovala. “Nadgradnja je bila izvedena v roku, potekala pa je v času, ko je po dostopnih podatkih promet oziroma prodaja prek spleta najnižja. Prodajna mesta smo o nadgradnji obvestili že v petek,” dodajajo.

Dars
Twitter

Na Darsu ob tem še zagotavljajo, da izpada sistema ni. Prav tako ne opažajo težav pri spletnih prodajah in drugih prodajnih mestih. Za podrobnejša pojasnila o prodaji na fizičnih mestih smo se obrnili tudi na bencinske servise. Na MOL odgovarjajo, da izpadov sistema v njihovi maloprodajni mreži za zdaj niso zaznali, prodaja pa poteka nemoteno. “Kot najpogostejše napake strank pa opažamo, da se ta največkrat zgodi pri navedbi registrske številke vozila in datumu začetka veljavnosti vinjete, zato naši sodelavci na prodajnih mestih stranke še posebej opozorijo na takšne podrobnosti,” pravijo.

Tudi na OMV pojasnjujejo, da je najpogostejša napaka napačno sporočena registrska oznaka vozila, a dodajajo, da so od začetka izdaje e-vinjet na njihovih bencinskih servisih le izjemoma nastale težave v sistemu izdaje. V tem primeru pa se njihovi zaposleni obrnejo na Dars. Da do izpada sistema za prodajo e-vinjet ne prihaja, odgovarjajo tudi na Petrolu, kjer večjih napak ne opažajo. “Glede vrste vinjet, kjer v primerjavi s preteklimi leti ni prišlo do sprememb, prav tako opažamo, da kupci vedo, v kateri cestninski razred sodi njihovo vozilo,” so dodali.

Bodite pozorni na registrsko številko, cestninski razred in datum veljavnosti

Ker je morebitne napake pri nakupu e-vinjete mogoče odpraviti le do takrat, ko ta začne veljati, na Darsu zato svetujejo, da lastniki vozil z nakupom ne čakajo do zadnjega dne. “Pri spletnem nakupu moramo biti posebej pozorni pri vnosu podatkov. Poleg registrske številke, ki se vnese brez presledkov in vezajev, je treba preveriti tudi cestninski razred, torej ali e-vinjeto kupujemo za osebno vozilo, kombinirano vozilo ali motorno kolo ter veljavnost vinjete. Bili so namreč primeri, ko so uporabniki želeli danes uporabljati avtocesto, vendar so njeno veljavnost napačno določili na konec meseca. Preden potrdimo nakup, je treba vse navedene podatke preveriti,” opozarjajo.

Pri spletnem nakupu je ravno tako pomembno, da je plačilna kartica aktivirana za spletno nakupovanje. To je sicer tudi ena trenutno najpogostejših težav uporabnikov, ki želijo kupovati v spletni trgovini. Na Darsu pravijo, da gre za težavo, ki je ne morejo rešiti na svoji strani, ampak jo morajo uporabniki urejati s svojo spletno banko. Natančnost pri posredovanju podatkov je pomembna tudi pri nakupu na (fizičnem) prodajnem mestu. “Kupci morajo preveriti podatke, preden podpišejo potrdilo, saj je odgovornost na strani uporabnika in ne prodajalca,” še opozarjajo na Darsu.

Vinjeta
BOBO

Podjetniki e-vinjeto kupite kot registrirani uporabnik

Vinjete pa ne kupujejo zgolj fizični uporabniki, ampak tudi pravne osebe. Na Darsu podjetjem svetujejo, naj nakup prek spleta opravijo kot registrirani (in ne anonimni) uporabniki, ker bodo samo tako potem lahko takoj dobili tudi račun v skladu z Zakonom o DDV. Sicer pa je e-vinjeto mogoče kupiti tudi na podlagi izdelave ponudbe prek spleta in nakazila kupnine na transakcijski račun družbe Dars.

V tem primeru je treba vinjeto naročiti vsaj štiri delovne dni pred začetkom prvega dneva veljavnosti. Ta rešitev je primerna predvsem za pravne osebe, ki potrebujejo večje število vinjet za svoj vozni park. Ključno je, da ponudbo za e-vinjete izdelajo in plačajo pravočasno, da pri plačilu navedejo pravilen sklic in znesek. V nasprotnem primeru se vinjete ne bodo kreirale samodejno oziroma se sploh ne bodo kreirale, še pojasnjujejo na Darsu.