Dobra novica za vse prebivalce Primorske: po 14 dneh bo končno posijalo sonce

Slovenija 05. Jan 202312:37 0 komentarjev
obala
PROFIMEDIA

Sonce je prebivalce na Primorskem nazadnje božalo 19. decembra. Po štirinajstih dneh megle in nizke oblačnosti se bodo sončni žarki iznad obzorja končno znova prikazali – jutri. Po napovedih meteorologa Agencije RS za okolje Braneta Gregorčiča je pričakovati kakšno uro sončnega obsevanja.

Sonca na Primorskem je bilo ob izteku lanskega leta zelo malo. Nazadnje je sijalo 19. decembra, ko je bilo tri ure sončnega obsevanja, in dan pred tem, ko jih je bilo osem. Po tem datumu sta sonce v zadnjih 14 dneh prekrivali megla in nizka oblačnost. A že jutri bo vreme do prebivalcev bolj prizanesljivo, saj je po napovedih meteorologa Agencije RS za okolje (Arso) Braneta Gregorčiča pričakovati ”kakšno uro sončnih žarkov”.

INTERVJU: Klimatolog pojasnjuje, kakšna bo letošnja zima

Podobno malo sonca je bilo na Primorskem tudi januarja leta 2014. “Če je v januarju povprečno trajanje sonca 109 ur, ga je bilo tistega leta le 29. Tudi takrat je bilo obdobje z meglo in nizko oblačnostjo, ki se je začelo že decembra in nadaljevalo vse do konca januarja,” je za N1 pojasnil Gregorčič. Sicer pa je bil tudi december 2022 zelo skop s soncem. V celem mesecu so imeli v Portorožu 39 ur sončnega obsevanja, kar je bistveno manj od povprečnih 96 ur, podobno je bilo tudi v Novi Gorici, kjer so imeli le 35 ur sončnega obsevanja, dolgoletno povprečje pa znaša 98 ur.

Ob tem velja poudariti, da december spada med najmanj osončene mesece. Da je bil prejšnji mesec res podpovprečno osončen, je že pred časom za N1 povedal meteorolog Andrej Velkavrh. Spomnimo, da so imeli tudi prebivalci Ljubljanske kotline zelo malo sonca.

Sončne napovedi so za letošnji januar za sicer bolj optimistične. Ta teden bo še vztrajala nizka oblačnost, v prihodnjem tednu – od torka – pa je pričakovati bolj dinamično vreme, saj nas bosta prešli dve vremenski fronti. “Ob teh frontah bo nekaj več vetra. Ozračje se bo prevetrilo, premešalo in megla bo v glavnem izginila,” je še poudaril meteorolog.

Za silvestra rekordno toplo, 1. januar pa najtoplejši v zadnjih 100 letih

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!