Za silvestra rekordno toplo, 1. januar pa najtoplejši v zadnjih 100 letih

Ljubljana
PROFIMEDIA

Na silvestrski večer je bilo po nižinah rekordno toplo, v nekaterih krajih po Sloveniji so izmerili kar 13 stopinj Celzija. Zelo toplo je bilo tudi prvi dan novega leta. V Dobličah pri Črnomlju so izmerili celo 19 stopinj Celzija, v Metliki, Podčetrtku, Mariboru in Lendavi več kot 17. "Če gledamo Slovenijo kot celoto oziroma nižinske kraje, je bil letošnji prvi januar verjetno najtoplejši v zadnjih 100 letih," za N1 pojasnjuje Gregor Vertačnik, klimatolog Agencije RS za okolje.

Vreme je za silvestra v Sloveniji postreglo s visokimi temperaturami. Zvečer je bilo ponekod po nižinah, zlasti kjer je bilo oblačno in prevetreno, rekordno toplo. Marsikje so 31. decembra ob 21. uri izmerili od 10 do 13 stopinj Celzija, ponoči in sredi noči ni bilo bistveno drugače, saj se zaradi vetra in oblačnosti ni ohladilo.

Tako smo v Ljubljani ob polnoči izmerili 12,4 stopinje Celzija, kar je doslej najvišja izmerjena vrednost na prehodu iz starega v novo leto v prestolnici. Prejšnji rekord je bil za silvestra leta 1958, ko je bilo 9 stopinj Celzija. Rekordno toplo je bilo ne samo v Ljubljani, temveč tudi drugod, saj so meteorologi Agencije RS za okolje (Arso) še na nekaterih merilnih mestih izmerili najtoplejši silvestrski večer doslej.

Rekordno toplo tudi v Mariboru in Celju

Ob polnoči je bila na Babnem Polju tako temperatura 10,9 stopinje Celzija, s tem pa je bil presežen prejšnji silvestrski rekord iz leta 2006, ko so namerili 7,4 stopinje Celzija. V Celju je bil med vsemi merilnimi mesti prejšnji rekord najbolj presežen, in sicer je bilo 31. decembra 2022 13,1 stopinje Celzija, na prehodu iz leta 2017 v 2018 pa 8,3. “Letos je bilo v Celju na prehodu iz starega v novo leto kar pet stopinj topleje od prejšnjega rekorda,” za N1 pojasnjuje Gregor Vertačnik, Arsov klimatolog.

Podobno je bilo na Ptuju. Tam so opolnoči izmerili 13,3 stopinje Celzija, na prehodu iz leta 2017 v 2018 je bila temperatura 9 stopinj Celzija. Rekordno silvestrsko noč so imeli tudi v Mariboru. Letos so v štajerski prestolnici namerili 9,4 stopinje Celzija in s tem presegli prejšnji rekord iz silvestra 1981, ko so izmerili 7 stopinj Celzija. Na jugovzhodu države je najbolj izstopala merilna postaja Malkovec nad Sevnico, kjer je bilo letos 11,3 stopinje Celzija, lani pa 8. “Še nekaj pa je bilo takšnih primerov, da sta bila zadnja silvestra najtoplejša. Tako je bilo na Rogli in na Svetih Treh Kraljih,” dodaja Vertačnik.

Ob tem je treba dodati, da je bilo nad 1.500 metri nadmorske višine lani večinoma topleje, kot je bilo letos. Na prehodu iz leta 2021 v 2022 so na Krvavcu in Blegošu izmerili dobrih 10 stopinj Celzija, medtem ko je bilo na Hočkem Pohorju 15 stopinje Celzija. “To je bila verjetno najvišja doslej izmerjena temperatura kjerkoli v Sloveniji na prehodu iz starega v novo leto. Prejšnji silvester je bil na Hočkem Pohorju s temi izmerjenimi temperaturami verjetno najtoplejši,” pojasnjuje Vertačnik.

Če je bil v višjeležečih predelih Slovenije lanski silvester toplejši, je bil letošnji po nižinah večinoma precej toplejši od lanskega. “Lani se je topel zrak zadrževal predvsem v višinah, po nižinah je bilo precej zmerno, zato se je mnogo bolj ohladilo. V bližini Hočkega Pohorja, na mariborskem letališču, je meteorološka merilna postaja lani izmerila zgolj 0,3 stopinje Celzija, torej je bilo za 15 stopinj hladneje kot 300 metrov višje,” predstavi lanskoletne vremenske podatke.

Ljubljana novo leto
PROFIMEDIA

Izjemno topel prvi dan novega leta

Visoke temperature so letos vztrajale tudi prvi dan. “Zelo zanimivo je, da smo 1. januarja lani izmerili do zdaj najvišjo temperaturo v začetku januarja, in sicer v Godnjah na Krasu, kjer je termometer pokazal 19,1 stopinje Celzija. Letos smo 1. januarja skoraj isto vrednost (19 stopinj Celzija) izmerili v Dobličah pri Črnomlju. Tako so bile letos in lani po nižinah zelo visoke temperature, razen tam, kjer lani ni bilo sončno oziroma je nastal hladen zrak,” dodaja klimatolog.

Prvega januarja letos smo visoke temperature izmerili še v Bohinju, kjer se je živo srebro čez dan povzpelo nad 15 stopinj Celzija, izjemno toplo je bilo tudi v Metliki, Podčetrtku, Mariboru in Lendavi, kjer je bilo več kot 17 stopinj Celzija, pa tudi v Kočevju, kjer so se temperature približale 17 stopinjam Celzija. “Če gledamo Slovenijo kot celoto oziroma nižinske kraje, je bil letošnji prvi januar verjetno najtoplejši do zdaj v zadnjih 100 letih,” za N1 pojasnjuje Vertačnik.

Kot razlog za izjemno toplo vreme za silvestra in novo leto klimatolog Vertačnik pripisuje precej izrazitim vremenskim razmeram. Nad južno Evropo se zadržuje obsežen anticiklon, nad severno Evropo in Atlantikom je več ciklonskih območij, vmes pa ne samo po višinah, temveč tudi nižinah nastaja pas močnih vetrov, ki ga hkrati spremlja dotok tople zračne mase iznad Atlantika oziroma Sredozemlja. “Tam, kjer je bilo ponoči prevetreno, je bilo marsikje severno od Alp nad 10 stopinj Celzija, ponekod celo nad 15. Nekaj je tudi primerov iz Češke, Nemčije, Poljske in okoliških držav, kjer so v noči z 31. decembra na 1. januar celo presegli januarski rekord v doslej najvišji izmerjeni temperaturi, kar je precej nenavadno, ker so običajno najvišje temperature čez dan in ne ponoči,” še poudarja klimatolog, ki dodaja, da je k letošnjim novoletnim rekordnim vrednostim stopinjo ali dve pripomoglo tudi globalno segrevanje.

Da se bo mila zima nadaljevala, opozarjajo tudi na Arsu. “Najvišje dnevne temperature bodo večinoma od 9 do 14 stopinj Celzija. Zelo mrzlo bo na severu in severovzhodu Evrope, kjer bo tudi –30 stopinj Celzija. Za zdaj ni nobenega signala, da bi mrzla zračna masa preplavila tudi naše kraje,” so zapisali na Twitterju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.