Dogovor: več denarja za duševno zdravje in družinsko medicino

Slovenija 27. Maj 202115:49 > 16:27 0 komentarjev
Zdravnik
BOBO

Vlada je sprejela splošni dogovor o financiranju v zdravstvu za pogodbeno leto 2021. Največ sredstev bo namenila duševnemu zdravju otrok in mladostnikov, pa tudi širitvam na primarni ravni zaradi težav z dostopnostjo osebnih zdravnikov. Spreminjajo se tudi cene za zdravljenje koronavirusne bolezni.

Vlada je sprejela pomembno odločitev za zdravstvo, in sicer splošni dogovor za pogodbeno leto 2021, je na novinarski konferenci sporočil minister za zdravje Janez Poklukar.

“Na začetku naj povem, da smo v letošnjem letu posebno pozornost namenili področjem, ki so bila že pred epidemijo podhranjena, v zadnjem letu pa se je to le še bolj pokazalo,” je dejal. Na prvem mestu je tako duševno zdravje otrok in mladostnikov, zato so temu področju namenili dodatna 2,2 milijona evrov. Strokovnjaki mladinske in otroške psihiatrije namreč že ves čas epidemije opozarjajo, da je ta pustila posledice, in da opažajo povečano število otrok in mladostnikov z urgentnimi duševnimi motnjami.

Na oddelkih za pedopsihiatrijo v državi imajo težave z zagotavljanjem kapacitet za vse sprejeme in obravnave otrok ter mladostnikov. “Pogosto so te kapacitete rezervirane tudi na oddelkih za odrasle, kar ni prav. S tem namenom povečujemo dostopnost do urgentnih obravnav in število pedopsihiatričnih timov znotraj UKC Ljubljana, in sicer za dva tima,” je razložil minister Poklukar. Zagotovili bodo tudi za 50 odstotkov več posteljnih kapacitet in širitev programa v centrih otrok in mladostnikov.

Uvaja se tudi plačilo po realizaciji v pedopsihiatriji, kar pomeni, da bodo primeri, ki bodo napoteni in realizirani, tudi plačani. To je model, ki ga prenašajo iz rentgenologije, in se je izkazal za enega boljših za reševanje predolgih čakalnih vrst.

Reševanje družinske medicine

Za širitve na primarni ravni letos namenjajo dodatna 2,1 milijona evrov. Glede na težave z dostopnostjo na primarni ravni zdravstvene dejavnosti se vse nerealizirane širitve timov splošne ambulante ter otroških in šolskih dispanzerjev, ki so bile dogovorjene v lanskem splošnem dogovoru, vključijo v dogovor za letošnje leto. Dodatno se vključi pet timov splošne ambulante/družinske medicine za ZD Ljubljana.

Minister za zdravje Janez Poklukar
Bobo

Uvaja se tudi obveznost opredeljevanja splošnih zdravnikov v ambulantah družinske medicine do obremenitve glavarinskih količnikov, tako da noben zavarovanec praviloma ne bi smel ostati brez osebnega zdravnika. “Zavedamo se, da moramo na področju družinske medicine storiti še kar nekaj korakov za uravnoteženje tega področja in primarne ravni zdravstvene oskrbe,” priznava Poklukar.

Vzpostavlja se tudi pet mobilnih paliativnih timov v petih bolnišnicah, kar je z vidika epidemije in njenih posledic izrednega pomena. Bolnišnice po območnih enotah bodo lahko zagotovile lajšanje težav kroničnim bolnikom in bolnikom z rakom v domačem okolju. Mobilne enote bodo imeli oba klinična centra, Onkološki inštitut, SB Murska Sobota in SB Novo mesto. Sredstva za te programe letos znašajo 1,8 milijona evrov.

Nižje cene zdravljenja hospitaliziranih bolnikov s covidom-19

Nove cene zdravljenja pacientov s koronavirusom so prav tako del splošnega dogovora in temeljijo na podatkih UKC Ljubljana in UKC Maribor, upoštevajoč strokovne normative dela zdravnikov in usklajevanja z ZZZS. Cene je treba glede na leto 2020 znižati, saj so bile pripravljene na podlagi prvih 300 hospitaliziranih v Sloveniji. Zdaj je obseg hospitalizacij veliko večji.

Od 1. januarja letos velja, da je zdravljenje koronavirusne bolezni brez zapletov vredno 3.523 evrov, pred tem pa je bila ta cena 8.000 evrov. Cena za zdravljenje bolezni z zapleti je bila prej 16.000 evrov, zdaj pa znaša 6.301 evro. Cena za obravnavanje bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi je bila prej 46.000, zdaj pa znaša 37.924 evrov. Kljub znižanju cen so te cene še vedno 34 odstotkov višje kot cene obravnave drugih virusnih obolenj v bolnišnicah.

Dogovor med drugim širi tudi pravice do cepljenja, saj bo omogočeno cepljenje dečkov iz šestega razreda proti HPV, kar je bilo prej uveljavljeno že za deklice. Referenčne ambulante pa bodo od zdaj financirali glede na doseganje standardov in ne po pavšalu.

Skupni finančni učinki splošnega dogovora za leto 2021 znašajo dobrih 25 milijonov evrov v deležu obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!