VIDEO: Kakšno je naselje na Cresu, kjer se hiške prodajajo za med

Slovenija 30. Nov 202113:48 > 16:10 1 komentar

S kamero smo se sprehodili po naselju Stara Gavza na Cresu, kjer so se hiške propadlega gradbinca Primorje na prvi dražbi prodajale po astronomskih cenah.

V sredo je potekala prva od sedmih spletnih dražb počitniških hišk v naselju Stara Gavza na hrvaškem otoku Cres, ki so v lasti propadlega gradbenega podjetja Primorje.

Prodali so prvih pet od 38 hišk, cene pa so poletele v nebo. Najvišjo je dosegla počitniška hiška ob robu naselja, ki je velika 40,25 kvadratnega metra in ima tri ležišča. Njena izklicna cena je bila 77.816 evrov, prodali pa so jo za 360 tisoč evrov, kar znese skoraj 9.000 evrov na kvadratni meter. Kot smo izvedeli, jo je kupil Italijan. Za vseh pet hišk skupaj so iztržili skoraj 1,3 milijona evrov.

Hrvaški nepremičninar: Tega še v življenju nisem videl

Lastnika nepremičninske agencije Cres Nekretnine Krunoslava Zmajlo so cene, ki so jih dosegle hiške, močno presenetile. “Česa takega na Cresu, Krku in tudi drugod še v življenju nisem videl,” nam je povedal. Več v članku: Nepremičninar s Cresa o dražbi slovenskih hišk: Tega še v življenju nisem videl.

Naša novinarka Irma Musić in snemalec Egon Partelli sta obiskala naselje Stara Gavza na Cresu. V zgornjem videu poglejte, kakšno je naselje oziroma hiške, ki so tako navdušile dražitelje.

Do plaže je treba po stopnicah

Hišice v naselju Stara Gavza, ki je od mesta Cres oddaljeno slaba dva kilometra, so zgradili med letoma 1978 in 1981. Leta 2007 je bilo deset hiš obnovljenih. Nekatere počitniške hišice stojijo samostojno, nekatere pa so del dvojčka ali trojčka. Stojijo na hribu, do plaže pa vodijo stopnice. Od hišic, ki so najbližje morju, je do plaže okoli sto metrov.

Stečajni upravitelj Primorja Rudolf Hramec likvidacijsko vrednost počitniškega naselja ocenjuje na dobre tri milijone evrov, njegova tržna vrednost naj bi bila ocenjena še za en milijon več.

Ajdovsko gradbeno podjetje Primorje, d. d., je v stečaju od junija 2012. V stečajnem postopku je bilo prijavljenih za 700 milijonov terjatev, priznanih in zapadlih jih je bilo nekaj manj kot 300 milijonov.

Naslednja dražba bo že jutri, na njej bodo prav tako dražili pet hišk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje