Droni bodo preleteli opustošena območja Krasa in prinesli novo življenje

Slovenija 13. Dec 202315:06 0 komentarjev
dron spušča semenske kroglice
Foto: ZGS

Leto in pol po katastrofalnih požarih na Krasu se strokovnjaki spopadajo z nemalo izzivi pri obnovi gozda. Sodelovanje raziskovalcev in različnih organizacij je obrodilo sadove. Rodila se je domiselna metoda – drevesa na težko dostopnih terenih na pogorelem Krasu bodo posejali z droni.

Lansko poletje je v največjem požaru v zgodovini samostojne Slovenije zagorelo več kot 3.700 hektarjev površin. Kot smo poročali eno leto po požaru, bo obnova kraških gozdov trajala več desetletij.

Naravno se bo obnovilo okoli 2.000 hektarjev površin, na preostalih površinah pa bo pomoč človeka ključna, saj je več kot 50 odstotkov dreves mrtvih.

Poseben izziv Zavodu za gozdove Slovenije (ZGS), ki skrbi za obnovo tamkajšnjega gozda, predstavljajo zahtevna strma in težko dostopna pobočja, ki so večinoma prepuščena naravi. V zavodu so zato k sodelovanju povabili vrsto organizacij, tudi iz znanstveno raziskovalne stroke.

Njihovo zanimanje je vzbudil hrvaški Projekt O2, kjer so predstavili domiselno idejo sejanja semenskih kroglic z droni oziroma brezpilotnimi letali. Tovrstna tehnologija bi lahko pomenila ključno rešitev za terene, kjer na druge načine enostavno ni mogoče pristopiti, so pojasnili iz ZGS.

S pomočjo finančne donacije podjetja Telemach Slovenija bodo droni v prihodnjih dneh prvič poleteli nad težko dostopnimi in uničenimi deli kraških gozdov ter raztrosili semenske kroglice.

semenske kroglice semenske kroglice
Semenske kroglice (Foto: ZGS)
dron s semenskimi kroglicami dron s semenskimi kroglicami
Foto: ZGS
Gregor Danev (ZGS), Greta Šter (Telemach Slovenija) in Goran Ladišić (Projekt O2) (Foto: ZGS)

Pri metodi so sodelovali tudi strokovnjaki ZGS, ki so zagotovili ustrezno seme maklena, trokrpega javorja, lipe slovenskih provenienc in substrat, ter izdelali semenske kroglice. Pojasnili so, da bodo na ta način posejali en hektar pogorelega državnega gozda, na katerem bodo kasneje izvajali tudi monitoring ter preverjali uspešnost metode. “Tehnologija prihaja v vse pore našega življenja in prav je, da jo lahko uporabimo tudi za take namene,” je projekt pozdravil direktor ZGS Gregor Danev.

“Preleteli bomo slovensko nebo in prinesli novo življenje”

Navdušenja nad izpeljavo projekta niso skrivali niti v organizaciji Projekt O2. Po treh letih delovanja na Hrvaškem je to prvi projekt izven domače države. “Počaščeni smo tudi za prejeto zaupanje s strani novega partnerja Telemacha Slovenija in komaj čakamo, da bomo skupaj prispevali k ohranjanju narave in ustvarjanju novo pozelenelega okolja. Pripravljeni smo preleteti slovensko nebo in prinesti novo življenje tja, kjer je to najbolj potrebno,” je pristavil Goran Ladišić iz organizacije Projekt O2.

“Tehnologija združuje ljudi, po drugi strani pa marsikatero stvar tudi poenostavlja,” je povedala Greta Šter, vodja korporativnega komuniciranja v podjetju Telemach Slovenija. Vračanje družbi in skrb za okolje sta, kot pravi, pomemben del poslovanja njihovega podjetja, zato se po svojih najboljših močeh trudijo prispevati svoj del pri spopadanju z izzivi današnjih časov vremenskih ekstremov.

*Telemach je del skupine United Group, katere del je tudi United Media, ki je lastnik N1 Slovenija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!