Drugo letošnje srečanje Goloba in Pirc Musar: je novo leto prineslo otoplitev?

Slovenija 20. Feb 202413:29 3 komentarji
Robert Golob in Nataša Pirc Musar
Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Predsednica države Nataša Pirc Musar in predsednik vlade Robert Golob sta se danes – že drugič letos – srečala. Lani so redna srečanja med njima zaradi medsebojnih napetosti sicer večkrat zamrla, že konec lanskega leta pa sta jih predsednica in premier ponovno obudila. Bosta obljubo o rednih mesečnih srečanjih vendarle držala?

Drugi mesec v letu, drugo srečanje predsednice države Nataše Pirc Musar in premierja Roberta Goloba. Na tokratnem delovnem sestanku sta se posvetila predvsem razmeram v slovenskem zdravstvu. Predsednik vlade je predsednico seznanil s potekom pogajanj s predstavniki sindikata Fides, pa tudi s tem, kako napreduje zdravstvena reforma, so sporočili iz urada predsednice republike. Po naših informacijah naj bi premier Natašo Pirc Musar obvestil, da si vlada prizadeva za čimprejšnjo prekinitev stavke.

Na področju zunanje politike sta največ pozornosti namenila dogajanju v Gazi in se vnovič zavzela za takojšnjo prekinitev spopadov, spoštovanje mednarodnega prava in nemoteno zagotavljanje humanitarne pomoči. Premier Golob je predsednico seznanil tudi z vsebino pogovorov, ki jih je opravil na münchenski varnostni konferenci.

Obe strani sta današnje srečanje označili za zelo konstruktivno. Slišati je bilo mogoče, da sta se pogovarjala o vprašanjih, ki niso bila zoprna za nikogar od njiju.

Robert Golob in Nataša Pirc Musar
Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Idejo o rednih mesečnih srečanjih sta predsednica in premier sicer napovedala že po njunem prvem sestanku januarja lani. Srečanja so bila večkrat prekinjena zaradi ohlajenih odnosov, prvič že lani spomladi, ko se je v uradu predsednice države zaposlila nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar. Prekinjena so bila tudi jeseni po odzivu Pirc Musar na imenovanje Samuela Žbogarja za vodjo slovenske posebne misije za članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Da odnosov med njo in predsednikom vlade na neki točki praktično ni bilo, je predsednica Pirc Musar priznala tudi v januarskem intervjuju za N1. Ob tem je dodala, da jo je pogovor z Golobom ob koncu leta navdal z upanjem in da se “morata oba zavedati, da lahko skupaj naredita mnogo več kot vsak sam”.

Nazadnje in prvič letos sta se predsednica in premier sestala pred mesecem dni, in sicer 17. januarja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje