Srečanje premierja in predsednice republike: je ohladitve med njima konec?

Slovenija 17. Jan 202418:36 0 komentarjev
Srečanje Roberta Goloba in Nataše Pirc Musar
Foto: KPV

Mesečna srečanja predsednice republike Nataše Pirc Musar in predsednika vlade Roberta Goloba, ki so v zadnjem letu zaradi medsebojnih napetosti večkrat zamrla, se nadaljujejo. Danes sta tako izmenjala poglede na aktualna mednarodna in politična dogajanja. Ugibanja, da bi lahko sestanki zaradi izjave predsednice v intervjuju za N1 znova zamrli, se za zdaj niso uresničila.

Predsednik vlade Robert Golob in predsednica republike Nataša Pirc Musar kljub nekaterim ostrim izjavam v zadnjem času nadaljujeta z dogovorjenimi mesečnimi srečanji. Danes sta, kot pravijo v kabinetu predsednika vlade, na sestanku izmenjala poglede na aktualna mednarodna in politična dogajanja.

Idejo rednih mesečnih srečanj na delovnih zajtrkih ali kosilih sta premier in predsednica napovedala po prvem sestanku januarja lani, a so se njuni zajtrki od takrat že večkrat ohladili. Redna srečanja so najprej zamrla lani spomladi, ko se je 1. marca nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar zaposlila v uradu predsednice države. Drugo obdobje prekinitve srečanj je sledilo jeseni po odzivu Pirc Musar na imenovanje Samuela Žbogarja za vodjo slovenske posebne misije za članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov.

V nedavnem intervjuju za N1 je Pirc Musar na vprašanje, kakšni so bili odnosi med njo in premierjem tedaj, ko so bili na najnižji točki, odgovorila: “Ni jih bilo.” Ob tem je dodala, da jo je pogovor z Golobom ob koncu leta navdal z upanjem. “Mislim, da se morava oba zavedati, da lahko skupaj narediva mnogo več kot vsak sam,” je dejala.

V tem istem intervjuju pa je predsednica Pirc Musar dejala tudi, da bi moral premier Golob odstopiti, če bo Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v zadevi Bobnar ugotovila kršitev integritete. Predsedničine besede so močno vznemirile Gibanje Svoboda, kjer so v odzivu zapisali, da gre za politični pritisk na komisijo in tudi za konflikt interesov, ker je postopek sprožila predsedničina tesna sodelavka, “ki je takoj po vložitvi ovadbe našla zatočišče pri predsednici države”.

Po izjavi predsednice republike in ostrem odzivu Gibanja Svoboda se je pojavilo vprašanje, ali bodo mesečna delovna srečanja znova zamrla, a so že dva dni po objavi intervjuja na N1 tako v kabinetu predsednika vlade kot v uradu predsednice zatrdili, da se bosta funkcionarja srečala še ta teden.

Celotni intervju s predsednico, v katerem govori tudi o delu vlade, reformah, pravnem huliganstvu, opravičilu Zoranu Jankoviću, pa tudi o svojem soprogu Alešu Musarju in prijateljici Urški Klakočar Zupančič, lahko preberete na tej povezavi, pogledate pa ga lahko tudi v spodnjem posnetku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!