Zakaj Pirc Musar meni, da je bil postopek imenovanja Žbogarja “nenavaden”?

Slovenija 21. Sep 202316:58 15 komentarjev
Samuel Žbogar
Samuel Žbogar. (Foto: PROFIMEDIA)

Odločitev vlade, da bo posebno misijo za članstvo Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov vodil dosedanji državni sekretar na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Samuel Žbogar, je predsednica republike Nataša Pirc Musar v sredo v New Yorku ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov označila za "nenavadno". Po besedah naših virov blizu predsednice naj bi jo zmotil postopek njegovega imenovanja.

Konec julija je vlada Roberta Goloba na seji sprejela odločitev, da za vodenje ekipe v Varnostnem svetu Združenih narodov kot posebnega predstavnika imenuje Samuela Žbogarja,  trenutnega državnega sekretarja na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve in nekdanjega zunanjega ministra.

Kot so takrat sporočili iz vlade, bo stalni predstavnik Slovenije pri ZN Boštjan Malovrh ostal na položaju in še naprej vodil misijo v New Yorku ter pokrival delovanje v okviru Generalne skupščine ZN. Žbogar pa bo Slovenijo zastopal v Varnostnem svetu.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob Žbogarjevem imenovanju na položaj poudarila, da ne gre za nezaupnico veleposlaniku Malovrhu, ki je, tako Fajon, zelo dobro opravljal naloge, povezane s kandidaturo Slovenije za nestalno članstvo v Varnostnem svetu ZN.

Tudi Žbogar je v sredo v New Yorku zavrnil navedbe, da bi njegovo imenovanje pomenilo nezaupnico Malovrhu, a dodal: “Je pa verjetno primeren razmislek o tem, kdo lahko najbolje zastopa Slovenijo v Varnostnem svetu, da bo izkoristila ti dve leti. Meni je v čast, da je vlada presodila, da sem to lahko jaz s svojimi izkušnjami, ki so malce večje, kot so izkušnje veleposlanika Malovrha.”

Predsednica republike opozorila na nenavaden postopek imenovanja

Vendar pa je Žbogarjevo imenovanje oziroma dvotirnost na slovenskem stalnem predstavništvu pri ZN v New Yorku neobičajno, da se tega zaveda, pa je bilo mogoče razbrati tudi iz sredinih navedb predsednice republike Nataša Pirc Musar. Odločitev vlade o Žbogarjevem imenovanju je namreč označila za “nenavadno”. “Za vse ostalo boste morali vprašati predsednika vlade,” je dejala in na vprašanje, ali mu je sama povedala svoje mnenje, odgovorila pritrdilno.

Z imenovanjem Samuela Žbogarja se je Slovenija odzvala na prošnjo generalnega sekretarja OZN z dne 16. junija 2023, da imenuje svojega predstavnika v VS ZN, ter sporoči imena namestnikov in imena nadomestnih predstavnikov, so nam dejali na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve.

“V skladu z začasnimi pravili delovanja Varnostnega sveta ZN, natančneje v skladu s pravilom št. 13, je predsednik vlade generalni sekretariat OZN že obvestil, da bo uradni predstavnik Slovenije v Varnostnem svetu OZN Samuel Žbogar,” so nam pojasnili na ministrstvu.

Po besedah naših virov mora država sporočiti, kdo jo bo v tem organu zastopal, pooblastilo pa lahko izda zunanji minister, predsednik vlade ali države. Ker naj bi šlo za dodatno zadolžitev misije, se je vlada odločila, da imenuje dodatnega človeka, pooblastilo pa je podpisal premier.

Nataša Pirc Musar v New Yorku
Foto: Nataša Pirc Musar/TWITTER

Naši sogovorniki iz krogov blizu predsednice republike Nataše Pirc Musar pa pravijo, da je predsednico zmotil postopek imenovanja Žbogarja, saj da vanj ni bila vključena oziroma o njem ni bila obveščena. Po njihovih navedbah bi moral biti sam postopek imenovanja izpeljan bolj transparentno, vanj pa bi morali vključiti vse deležnike, torej tudi predsednico republike. So pa naši viri dejali, da predsednica republike Samuela Žbogarja in njegovo dosedanje delo zelo ceni in da verjame, da bo svojo vlogo v Varnostnem svetu zelo dobro opravil.

Nekateri naši sogovorniki iz diplomatskih vrst pa menijo, da je bilo Žbogarjevo imenovanje plod njegovega dogovora z državnim sekretarjem za mednarodne zadeve v kabinetu predsednika vlade Vojka Volka, kar je privedlo do solo akcije premierjevega kabineta, iz katere sta bili izločeni tako zunanja ministrica kot predsednica republike.

Fajon: Zame je zgodba o izbiri Žbogarja končana

Žbogar se je na predsedničine izjave o “nenavadni” odločitvi vlade odzval z besedami, da je bila nenavadna že sama kandidatura Slovenije za ta prestižni zunanjepolitični položaj.

“Države kandidirajo več let vnaprej in temu prilagajajo tudi imenovanje veleposlanikov. V našem primeru ni bilo tako in to ni edini primer, da je država zamenjala veleposlanika v Varnostnem svetu. Običajno zamenjajo stalnega predstavnika. Glede na to, da je veleposlanik Malovrh zelo korektno in dobro opravil svojo nalogo, vlada med kampanjo ni želela zamenjati veleposlanika, ampak je za vlogo v Varnostnem svetu želela posebnega človeka,” je še dejal Žbogar

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon pa očitno nad vprašanji o dvotirnosti na misiji v New Yorku ni navdušena. Zgodbo o izbiri Žbogarja je včeraj označila za končano in dejala, da je nadaljnja razprava o tem nepotrebna.

“Zame je zgodba res končana. Mi že delamo polno z novo opolnomočeno ekipo in se ukvarjamo z vsebino. Vlada se je odločila, predsednica je s tem soglašala, tudi jaz in ministrstvo,” je dejala Fajon. In dodala, da bo imela Slovenija v New Yorku svoje najboljše diplomate.

Slovenija bo nestalna članica VS ZN v obdobju 2024-2025, potem ko je na glasovanju 6. junija prepričljivo premagala edino protikandidatko Belorusijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje