Društvo slovenskih pisateljev podprlo Tatjano Bobnar

Slovenija 14. Dec 202211:07 > 11:29 4 komentarji
Tatjana Bobnar
Luka Dakskobler/BOBO

Društvo slovenskih pisateljev bo danes z literarnim in protestnim večerom ob 18. uri podprlo ministrico za notranje zadeve v odstopu Tatjano Bobnar. V društvu so zapisali, da je bila Bobnar zaradi svoje profesionalnosti in etike tarča političnih interesov le en mesec po uspešno prestani interpelaciji, ter se ji zahvalili za njeno pokončnost.

V društvu so opozorili, da je bilo doslej nepojmljivo, da bi “pisatelji, profesionalni puntarji proti paranoji policijske prisile, kdaj branili policistko in notranjo ministrico”. Vendar je to po njihovih ocenah postalo nujno zaradi po njihovem mnenju enega najbolj nepotrebnih in sramotnih dejanj v zgodovini samostojne Slovenije, ki ga bodo zagrešili poslanci, ko bodo danes razreševali Bobnar.

Poslanci se bodo sicer na današnji seji DZ seznanili z odstopom ministrice, s čimer ji bo prenehala funkcija.

V Društvu slovenskih pisateljev so v vabilu na nocojšnji dogodek opozorili, da pri tem ne gre za delitev na leve in desne temveč za “poklon življenjski normalnosti in elementarni človeški spodobnosti”.

Ob tem so se ministrici zahvalili za njeno “pokončnost zoper protizakonito divjanje ukrepov prejšnje vlade ter za profesionalno korektnost in človečnost do beguncev, ranljivih žensk in otrok ter žrtev policijskega nasilja”.

Ministrica za notranje zadeve je predsedniku vlade Robertu Golobu v petek poslala odstopno izjavo. Kot je pojasnila, to funkcijo zapušča, ker si ne more postaviti svoje ekipe. Njena predloga imenovanja Boštjana Lindava za generalnega direktorja policije s polnim mandatom in Slavka Koroša za direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge s polnim mandatom namreč nista šla skozi vladno sito, tako oba ostajata vršilca dolžnosti. Bobnar to razume kot politični pritisk na policijo, obenem je razkrila, da naj bi ji Golob ponujal možnost povrnitve zaupanja z odpustitvijo določene osebe iz policije. Golob je nasprotno menil, da pritiskov ni bilo, njen odstop pa je zaradi izgube zaupanja sprejel.

Po današnji seznanitvi z odstopom bo Bobnar prenehala funkcija ministrice, vodenje ministrstva pa bo začasno prevzela ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje