Državne štipendije bodo v nekaj letih višje

Slovenija 06. Apr 202217:14 0 komentarjev
študenti
Žiga Živulović jr./BOBO

Poslanci v državnem zboru so brez glasu proti potrdili zakon za urejanje položaja študentov, ki prinaša tudi zvišanje državnih štipendij za 20 odstotkov do leta 2024.

DZ je na današnji seji z 68 glasovi za in nobenim proti sprejel predlog zakona za urejanje položaja študentov, ki bo s predvidenimi ukrepi lajšal študentsko življenje. Zakon prinaša zvišanje državnih štipendij za 20 odstotkov do leta 2024 in povečanje sredstev za investicije v gradnjo študentskih domov in tudi višje subvencije za prehrano.

Predlog novega zakona, ki bo nadomestil obstoječega, so v zakonodajni postopek vložili v poslanskih skupinah nepovezanih poslancev, LMŠ, SD, SAB in SNS s prvopodpisanim Igorjem Zorčičem. Predlog je oblikovala Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) tako, da zakon naslavlja številne težave, s katerimi se soočajo študentje pri študiju.

Med ključnimi rešitvami je postopno zvišanje državnih štipendij za 20 odstotkov do leta 2024 in izvzem dohodkov iz študentskega dela in kadrovskih štipendij do višine minimalne plače iz izračunov upravičenosti do socialnih transferjev. Pomemben ukrep je tudi predvideno zvišanje subvencije za študentsko prehrano iz 2,82 evra na 3,5 evra. Z novim zakonom se uvajajo tudi druge izboljšave za študente, kot so digitalne študentske izkaznice, omejitev višine vpisnin oz. administrativnih stroškov vpisa na visokošolske zavode in študija.

Zakon celovitejše naslavlja tudi študente s posebnimi potrebami in nadarjene študente. Povečujejo se tudi namenska sredstva za gradnjo študentskih domov, podaljšuje se tudi čas koriščenja prehrane od 7. do 22. ure, zdaj velja od 8. do 21. ure) ter omogoča koriščenje tudi med 15. julijem in 15. avgustom, kar trenutno ni mogoče.

V ŠOS so veseli soglasne podpore zakonu. “Verjamemo, da so predlagani ukrepi korak bližje dostopni in kakovostni izobrazbi za vse. Sprejetje zakona je eden večjih dosežkov ŠOS, saj dijakom in študentom skupno zagotavlja preko 35 milijonov evrov letno dodatnih sredstev na različnih področjih. Zavedamo se, da ostajajo nerešene še problematike, ki jih naš zakon ni naslavljal, a si ravno tako zaslužijo našo pozornost. Tudi te bi želeli v prihodnje urediti na podoben način, kot smo to storili z obema predlogoma Zakona za urejanje položaja študentov, torej na podlagi študentske iniciative in pod okriljem Študentske organizacije Slovenije,” je v sporočilu za javnost zapisala predsednica ŠOS Marike Grubar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!