Državni tožilci ogorčeni nad dogovorom med vlado in sindikati javnega sektorja

Slovenija 22. Dec 202315:21 0 komentarjev
sodišče, sojenje
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Državni tožilci so ogorčeni nad novico o parafiranju dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja. Prepričani so, da se je vlada na ta način pogajala tudi o pravicah sodnikov in državnih tožilcev, kar pa je zanje nesprejemljivo. Pričakujejo, da bo vlada izpolnila odločitev ustavnega sodišča o usklajevanju sodniških plač.

Državni tožilci so ogorčeni nad odločitvijo o podpisu dogovora med vlado in sindikati. Ti so namreč v četrtek parafirali dogovor, po katerem se bodo plače v javnem sektorju z junijem uskladile v višini 80 odstotkov lanske inflacije. Dogovorili so se še, da bodo zaposleni v javnem sektorju prihodnje leto dobili regres skupaj s februarsko plačo.

Danes pa je v imenu Posvetovalne skupine državnih tožilcev vrhovna državna tožilka Mirjam Kline sporočila, da so se z novico seznanili najprej z nejevero, nato pa z ogorčenjem. Menijo, da z dogovorom vlada zavestno ignorira odločbo ustavnega sodišča.

“Ustavno sodišče je, kot že večkrat izpostavljeno, ugotovilo, da je ureditev osnovnih plač sodnikov (s tem pa tudi državnih tožilcev, kot določa zakon o državnem tožilstvu), v neskladju z načelom delitve oblasti,” je zapisala. Spomnila je, da je v neskladju s 125. členom ustave tudi zakonska ureditev o usklajevanju sodniških plač, ki določa, da se sodniške plače usklajujejo enkrat letno. Ustavno sodišče je zakonodajalcu za odpravo te protiustavnosti določilo šestmesečni rok, ki poteče 3. januarja prihodnje leto.

Kline je ob tem zapisala, da iz dogovora vlade s sindikati izhaja, da zaveza glede ustavljenih stavkovnih aktivnosti s strani sindikatov do 13. septembra ne velja, če vlada za katero od skupin javnih uslužbencev ali funkcionarjev določi ali se dogovori za odpravo nesorazmerij v osnovnih plačah, ki bo učinkovala pred tem datumom.

“Prav je, da se sindikati zavzemajo za boljše pravice tistih, ki jih zastopajo, vendar pa je hkratno omejevanje drugih skupin in njihovih pravic povsem nedopustno in neskladno z osnovami sindikalnega boja. S podpisom takega sporazuma se je vlada s sindikati pogajala o pravicah sodnikov (s tem pa tudi državnih tožilcev), kar je nesprejemljivo. Ustavno sodišče je v odločbi ponovilo svoje že večkrat izraženo stališče, da položaj sodnikov kot funkcionarjev v službenem razmerju (enako pa tudi državnih tožilcev), kar se tiče njihovega plačnega položaja ni primerljiv s položajem javnih uslužbencev,” je sporočila. Kot zaskrbljujoče je ocenila, da vlada ignorira odločbo najvišjega sodišča v državi in ravna nasprotju z njo.

Zato državni tožilci zahtevajo, da vlada spoštuje odločitve sodišč, s tem pa vladavino prava, ter do datuma, določenega v odločbi ustavnega sodišča, uskladi plačna nesorazmerja sodnikov, s tem pa tudi državnih tožilcev. “V nasprotnem primeru bomo o ravnanju vlade v tem delu državni tožilci primorani obvestiti vse pristojne institucije v Evropi,” je zaključila.

V četrtek so vlada in sindikati parafirali dogovor, ki usklajuje višino plač z inflacijo in spreminja datum izplačila regresa. Dogovor še ni podpisan: parafiran dogovor mora potrditi še vlada, prav tako bodo o pristopu k njegovemu podpisu odločali organi sindikatov.

Podpredsednika sodniškega društva Andreja Ekarta je v četrtek poudaril, da bodo sodniki z aktivnostmi nadaljevali. “Parafiranje sporazuma zneska na našem bančnem računu ne poveča. Vlada in državni zbor sta dolžna uresničiti ustavno odločbo. To pomeni, da morata sprejeti ustrezen zakon, ki mora biti do 3. januarja uveljavljen, in da pri plači za mesec januar sodniki na svoj bančni račun tudi dobimo ustrezen znesek,” je rekel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!