Državni zbor sprejel novelo zakona o državni upravi

Slovenija 24. Nov 202219:42 0 komentarjev
Državni zbor
Borut Živulović/BOBO

DZ je s 53 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o državni upravi, ki med drugim ureja, da naloge na področju verske svobode še naprej opravlja ministrstvo za kulturo. Z novelo se vzpostavlja tudi pravna podlaga, ki bo pospešila digitalizacijo državne uprave.

Predlog novele zakona o državni upravi je v obravnavo po skrajšanem postopku vložila vlada. Z njo želi zagotoviti sistemsko ustrezne umestitve izvajanja nalog verske svobode v okviru ministrstva za kulturo in vzpostaviti pravno podlago za pridobivanje podatkov iz centralno kadrovske evidence ter za izvedbo projekta Vzpostavitev informacijskega sistema za upravljanje in razvoj zaposlenih v državni upravi.

Kot je na seji pojasnil državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič, gre pri noveli zakona “za dve manjši spremembi”. Spomnil je, da je zakon o spremembah zakona o državni upravi določil, da se področje izvajanja nalog verske svobode januarja 2024 z ministrstva za kulturo prenese na novo službo vlade, pristojno za verske skupnosti, vlada pa predlaga, da do omenjenega prenosa ne pride ter da naloge na področju verske svobode še naprej opravljajo na ministrstvu za kulturo.

V ta namen se po njegovih besedah ne ustanavlja nova vladna služba, kot enega od razlogov za takšno rešitev pa je navedel, da služba vlade ne more izvajati upravnih nalog.

Z drugo spremembo pa se vzpostavlja pravna podlaga, ki bo pospešila digitalizacijo državne uprave, in sicer gre konkretno za vzpostavitev informacijskega sistema za upravljanje in razvoj zaposlenih v državni upravi, je dodal.

V razpravi so koalicijski poslanci podprli predlog novele. Ta po oceni poslanke Svobode Janje Sluga sledi ciljem digitalizacije državne uprave in prinaša rešitve, ki so v skladu s strategijo razvoja javne uprave 2015 do 2020 in strategijo razvoja Slovenije 2030. Digitalizacija je proces, ki pomembno vpliva na učinkovitost in kakovost delovnih procesov, zato v stranki po navedbah poslanca SD Jonasa Žnidaršiča izražajo podporo zakonski noveli.

Poslanec SDS Anton Šturbej je izpostavil, da so na predlog vladne novele vložili dopolnilo, po katerem bi se področje verske svobode s kulturnega ministrstva preneslo na službo vlade, pristojno za verske skupnosti. “Verske skupnosti bi imele večjo avtonomijo, a koalicija predlaganega dopolnila ni podprla,” je dejal in napovedal, da predlagane novele ne bodo podprli.

V NSi pa so mnenja, da bo s prenosom področja verske svobode ponovno pod ministrstvo za kulturo prišlo do manjše avtonomije tega področja. “Treba bi bilo slediti cilju višje avtonomije in boljšega sodelovanja z deležniki,” je menila poslanka Vida Čadonič Špelič in dodala, da predlogu zakona ne bodo nasprotovali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!