Dvig plač: sindikati javnega sektorja gredo 24. februarja na ulice

Slovenija 18. Jan 202310:28 11 komentarjev
Jakob Počivavšek
Jakob Počivavšek (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Na današnji novinarski konferenci je pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja napovedala, da se 24. februarja odpravljajo na ulice.

Če vlada ne bo ponudila konkretnih rešitev za odpravo plačnih nesorazmerij, del sindikatov javnega sektorja za 24. februarja ob 16. uri napoveduje protestni shod za dostojne plače. Od vlade zahtevajo, da jim predstavi rešitve za odpravo plačnih nesorazmerij in plačne uravnilovke v spodnji tretjini plačne lestvice.

Današnjo novinarsko konferenco so v pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, pripravili, da bi vladi in koaliciji pred koalicijskim vrhom sporočili svoja pričakovanja in zahteve.

Po Počivavškovih besedah ni sprejemljivo, da vlada za nekatere dele javnega sektorja vztraja, da bo nesorazmerja odpravljala v okviru prenove plačnega sistema, medtem ko pri drugih ta nesorazmerja odpravlja že sedaj in tako nekatere skupine dejansko postavlja v bolj ugoden položaj. Pri tem je poudaril, da navedba, da imajo povišanja plač podlago v dogovoru iz oktobra lani, ne drži v celoti, pri sklicevanju na oktobrski dogovor pa gre po njihovi oceni zgolj za izgovor.

“Absolutno je prav, da se sklenjeni dogovori realizirajo,” je dejal Počivavšek. Dodal je, da tudi ne oporekajo legitimnosti in utemeljenosti povišanj plač, ki jih je v zadnjih dneh dogovorila ali napovedala vlada. Poudarjajo pa, da vlada s parcialnimi dogovori vzpostavlja rešitve, ki v temelju spreminjajo plačni sistem in prinašajo neenakopravno obravnavo in nevzdržna plačna razmerja.

Preberite še: Ministrica pojasnjuje, kako bo uredila divji zahod pri plačah v javnem sektorju

Prvi šolski dan
Žiga Živulovič jr./BOBO

Prepričani so, da je tudi v drugih delih javnega sektorja veliko javnih uslužbencev v povsem enakem položaju, ki si prav tako zaslužijo primerljivo povišanje osnovne plače. Nezadovoljni so v številnih skupinah javnega sektorja, na kar so danes opozorili sindikalni predstavniki veterinarjev, računovodij, gasilcev, carinikov, vojakov, direktorjev in ravnateljev, zaposlenih v državni upravi, na področju visokega šolstva, kulture in varstva narave.

Vlada je tista, ki bi morala paziti, da z dogovori ne povzroči dodatnih nesorazmerij oz. bi jih morala sproti odpravljati, je poudaril Počivavšek. A kot ugotavljajo v omenjeni pogajalski skupini, “očitno vlada prisluhne zgolj tistim skupinam, ki grozijo s stavko ali protesti”. Hkrati pa krši zavezo o začetku pogajanj, ki ga je s sindikati javnega sektorja sklenila oktobra lani.

V sindikatih namreč opozarjajo, da vlada že dva meseca krši rok, določen za začetek pogajanj o prenovi plačnega sistema in odpravo uravnilovke v spodnji tretjini plačne lestvice. S tem po Počivavškovih besedah “pušča na cedilu pretežni del zaposlenih v javnem sektorju s plačami, nižjimi od minimalne”. Niti v javnem niti v zasebnem sektorju namreč po njegovih besedah ni primerno, da so nekatere osnovne plače nižje od minimalne.

Nabor 28 rešitev

V omenjeni pogajalski skupini so tako sprejeli odločitev, da pristopijo k organizaciji protestnega shoda za dostojno plačilo, ki bo potekal 24. februarja, če vlada do tedaj ne bo ponudila konkretnih rešitev. Te morajo po njihovih navedbah odpraviti nesorazmerja v osnovnih plačah javnih uslužbencev v obsegu, primerljivem s plačnimi dvigi, ki jih je vlada že dogovorila s posameznimi skupinami v javnem sektorju. Poleg tega zahtevajo dvig najnižjih plač na raven minimalne plače ter ohranitev enotnega sistem plač v javnem sektorju, ki bo temeljil na načelu “enako plačilo za primerljivo delo”.

Preberite še: Kdo bo plačal zahteve javnega sektorja in zakaj je davčni sistem “sračje gnezdo”

Zahtevajo tudi, da vlada o rešitvah, ki predstavljajo temeljna vprašanja plačnega sistema, pridobi soglasje sindikatov javnega sektorja. Da vladna stran javno napoveduje določene rešitve, ne da bi jih predstavila sindikatom, pa se jim zdi neprimerno.

Kot so napovedali, bodo tudi sami danes ministrici za javno upravo Sanji Ajanović Hovnik posredovali svoje predloge rešitev. Pripravili so namreč nabor 28 rešitev, s katerimi bi po njihovem mnenju lahko izboljšali obstoječi sistem in odpravili številne pomanjkljivosti. Konkretnih rešitev Počivavšek danes še ni razkril, saj bi jih želeli najprej predstaviti vladni strani. Je pa pojasnil, da “ne vključujejo odprave nesorazmerij pri vrednotenju delovnih mest, ki jih je nujno nemudoma odpraviti, ne glede na spremembe plačnega sistema”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje