Predlog za razrešitev Vučka: očitajo mu malomarno opravljanje dolžnosti

Slovenija 18. Jul 202209:31 > 10:29 6 komentarjev
Dušan Vučko
Žiga Živulovićć jr./BOBO

Predsednik Državne volilne komisije Peter Golob je za četrtek sklical sejo, na kateri bodo na predlog vidnega člana SDS Draga Zadergala obravnavali predlog za razrešitev direktorja službe DVK Dušana Vučka.

Član DVK Drago Zadergal je predlog za razrešitev Dušana Vučka vložil konec junija. Predsednik volilne komisije Peter Golob je sporočil, da bodo predlog obravnavali v četrtek.

V predlogu Zadergal Vučku očita nevestno in nepravilno delo ter malomarno opravljanje svojih dolžnosti pri vodenju službe DVK, češ da ni izvedel tehničnih nalog za pravilno objavo začasnih in delnih izidov volitev v državni zbor. S tem je DVK po njegovem mnenju nastala nepopravljiva škoda zaradi padca zaupanja v institucijo, je zapisal v predlogu.

Očita mu zamude pri tisku glasovnic za državnozborske volitve, kar je pomenilo, da je bilo glasovanje po pošti iz tujine onemogočeno večjemu številu volilnih upravičencev. Hkrati mu očita nezakonitosti v postopku izredne odpovedi zaposlitve uslužbenki DVK, “na katero je preložil svojo odgovornost za nastalo zamudo”.

Vučku očita še, da je spregledal e-sporočilo predstavnika liste s pripombo na oblikovanje glasovnic. S tem ko naj bi posegel v pristojnost DVK, da o prejetih podpisih podpore poslancev za kandidacijske liste ni obvestil DVK in je brez njene odločitve sam potrdil, katere liste kandidatov kandidirajo s podpisi najmanj treh poslancev, pa je po Zadergalovem mnenju deloval v nasprotju z zakonom.

Zadergal je bil imenovan v DVK na predlog SDS.

Volitve
Luka Dakskobler/BOBO

Vučko: Predlog Zadergala me ni presenetil

Za Vučka predlog Zadergala ni presenečenje. “Gre za sklepno dejanje vsega, česar sem bil kot direktor službe DVK deležen vse od razpisa letošnjih volitev v državni zbor in tudi že pred tem. Ne gre namreč pozabiti, da sem bil v skoraj 11 letih, odkar sem na tem položaju, deležen številnih pritiskov, ki so se stopnjevali, zlasti v zadnjem letu. Nobena skrivnost ni, od katere politične opcije prihajajo ti pritiski, kot tudi ne, čemu sem zanje tako moteč. Na volitvah leta 2000 sem bil namreč izvoljen za poslanca tedanje stranke LDS. Sam sem ponosen na vse svoje pretekle delovne izkušnje, vključno z mandatom poslanca,” je v daljšem odgovoru na predlog Zadergala zapisal Vučko.

Dodal je, da je delovanje politične opcije, ki ji pripada Zadergal, nesprejemljivo in je ne nazadnje javno razvidno tudi iz prikrite grožnje članici in članom DVK, češ da “naj se z glasovanjem o razrešitvi tudi ugotovi, kateri člani DVK takšno malomarno delo direktorja službe DVK podpirajo in nosijo za to tudi soodgovornost”.

Vučko je pojasnil, da si že vse od imenovanja prizadeva, da svoje delo opravlja strokovno, zakonito in pravočasno ter z veliko skrbnosti in zanesljivosti. “Seveda pa to ne pomeni, da se meni ali komu od ostalih zaposlenih v službi DVK, za katere sem odgovoren, občasno nehote ne pripeti tudi kakšna napaka. A nobena od dosedanjih napak ni bila takšna, da bi bistveno vplivala na kakovost in učinkovitost dela službe in DVK. To dokazuje zlasti dejstvo, da služba DVK zagotavlja kakovostno in učinkovito delovanje DVK,” je med drugim zapisal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje