DVK lahko le upa, da bo glasovnice prejelo čim več Slovencev na tujem

Slovenija 20. Apr 202221:16 > 22:58 2 komentarja

O razlogih, zakaj je prišlo do zamude pri pošiljanju glasovnic volilnim upravičencem v tujino, je danes spregovorila Državna volilna komisija, ki upa, da zgodba ne bo imela večjih razsežnosti. Ob tem pa se v delu političnega prostora že pojavlja vprašanje, ali utegne SDS zaradi teh zapletov v primeru poraza obuditi očitek o ukradenih volitvah.

Na družbenih omrežjih je v zadnjih dneh zaslediti več pritožb volilnih upravičencev v tujini, da še vedno niso prejeli glasovnic za nedeljske državnozborske volitve. O razlogih za zamudo so danes spregovorili na seji Državne volilne komisije.

Iz pojasnil direktorja DVK Dušana Vučka je bilo razbrati, da je razlogov za zamudo več. Izpostavil je težave pri potrjevanju kandidatnih list s strani volilnih komisij volilnih enot. Navedel je tudi malomarno delo zaposlene na DVK pri pripravi logotipov strank, zaradi česar je bilo treba tiskanje glasovnic nekajkrat zaustaviti oziroma ponoviti ter je pri tem celo zmanjkalo papirja. Vučko pa je pokazal tudi na Pošto Slovenije, ki da bi se lahko pošiljanja glasovnic v tujino lotila hitreje. Tako je šel po njegovih navedbah zadnji veliki paket 25.616 glasovnic v tujino šele včeraj, pred tem pa dva dni ni bilo poslanega ničesar.

Pošto Slovenija povprašali, v katere države so šle glasovnice

DVK upa, da bo glasovnice pravočasno dobilo čim več volilnih upravičencev v tujini. Edini sklep, ki so ga danes sprejeli, je tako bil, da bodo Pošto Slovenija povprašali, v katere države so bile poslane zadnje glasovnice. Če je šlo za bližnje evropske države, namreč obstaja velika verjetnost, da bodo volilci pošiljke prejeli pravočasno. Z vprašanjem, v katere države so glasovnice poslali včeraj, smo se na Pošto Slovenija obrnili tudi mi. Odgovorili so nam, da so tako v torek kot tudi v dnevih pred tem pošiljke poslali v več kot 30 evropskih držav — od sosednjih Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Italije, do bolj oddaljenih, kot so Islandija, Velika Britanija, Irska, Norveška …

Dušan Vučko
Borut Živulović /Bobo

Na Pošti Slovenija so nam še zagotovili, da do zamud pri pošiljanju glasovnic v tujino ne prihaja po njihovi krivdi. Ob tem so dodali, da so v petek (15. aprila) na Pošti Slovenija prejeli okoli 21.300 pošiljk, ki jih je bilo treba skenirati, žigosati, usmeriti in pripraviti v poštne vreče. To so po njihovih navedbah počeli tudi med prazničnim vikendom, pošiljke pa so bile v tujino odpravljene v noči s ponedeljka na torek.

“Po zadnji preveritvi je na naslovne pošte evropskih držav že včeraj prispelo več kot 60 odstotkov vreč. Ostale bi morale na naslovne pošte evropskih držav prispeti danes, tako da bo dostava pošiljk praviloma izvedena do petka, 22. aprila,” so še navedli.

Pošto Slovenija, na čelu katere je predstavnik Janševe stranke Tomaž Kokot, je vzel v bran član DVK iz vrst SDS Drago Zadergal. Poudaril je, da je ta svoje delo opravila v osmih dneh, torej v enakem času kot pred volitvami leta 2018. Je pa Zadergal večkrat postavil vprašanje, ki ga je na Twitterju pred dnevi izpostavil tudi premier Janez Janša – zakaj je letos prišlo do štiridnevne zamude pri pošiljanju pošte v tujino. Janša je s prstom pokazal na Državno volilno komisijo. “Po naših informacijah je DVK letos poslala glasovnice v tujino štiri dni kasneje kot pri prejšnjih volitvah. Kar je nerazumljivo, saj se zakonski okvir ni spreminjal,” je zapisal.

Po Janševem tvitu se je sicer v levosredinskem delu političnega prostora pojavilo vprašanje, ali bi lahko SDS v primeru volilnega poraza zaradi zamude s pošiljanjem glasovnic v tujino ponovno govorila o ukradenih volitvah in pod vprašaj postavljala volilni izid. Ta ugibanja so se še razmahnila po včerajšnji volilni konvenciji SDS, na kateri je Janša dejal: “Razmerja so tesna. Za glasove se bomo bojevali danes, jutri, pojutrišnjem. Bojevali se bomo vse do zadnje preštete in preverjene glasovnice, zato ne pozabite na nadzor.”

”Treba je videti, kakšna bo razsežnost zadeve”

Zadergal je na naše vprašanje, ali bi lahko SDS zaradi zapleta s pošiljanjem glasovnic volilcem v tujini izpodbijala rezultate volitev, odgovoril, da je treba najprej videti, kakšna bo razsežnost zadeve. “Pri vsakih volitvah se dogaja, da kdo ne dobi pošte. Sodišče doslej o tem še ni odločalo in upam, da tudi tokrat ne bo treba,” je še dodal Zadergal.

Tudi Vučko je dejal, da bo treba počakati, koliko volilcev v tujini bo dobilo gradivo. Ob tem je spomnil, da se (pravočasno) v domovino vedno vrne le majhen delež glasovnic, ki jih pošljejo v tujino. Ponovil je, da mora zakonodajalec v sodelovanju z DVK problem glasovanja iz tujine v prihodnje trajno rešiti. “Rok za oddajo volilnih kandidatur je treba prestaviti na minimalno 45 dni pred dnevom glasovanja, rok za dospetje glasovnic pa podaljšati na minimalno 15 dni. V takšnem primeru bodo tisti, ki želijo glasovati, to lahko storili brez večjih skrbi,” je še dodal Vučko.

Janez Janša
Janez Janša

V SDS so sicer v preteklosti že večkrat poudarjali, da so jim bile volitve ukradene, leta 2004 pa so napovedali zahtevo za ponovno štetje glasov stranke Desus, ki je s 4,04 odstotka glasov za las prišla v državni zbor. Če Desusu tedaj ne bi uspelo priti v parlament, bi po izračunih Janševe stranke Koalicija Slovenija (SDS in NSi) dobila dodatna dva poslanca, po enega pa LDS in ZLSD. Ko je Desus nekaj dni kasneje sprejel Janševo povabilo za vstop v desnosredinsko vlado, prvak SDS potrebe po preverjanju rezultata stranke upokojencev ni več izpostavil.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje