Ekološka katastrofa: iz vodotoka odstranili okoli 10.000 rib

Slovenija 26. Jul 202214:38 0 komentarjev
Mali graben
Wikipedia

V ljubljanskem Malem grabnu, kjer je v soboto poginilo približno 1,5 tone rib, so poginili so vsi osebki vseh ribjih vrst, tako mladice kot odrasli primerki. "Gre za ekološko katastrofo. Škoda je neprecenljiva, če bi jo morali oceniti, pa bi znašala 100.000 evrov ali več," so ocenili v ribiški družini Barje.

Prve informacije s kraja dogodka po njihovih navedbah kažejo, da bi bil lahko vzrok pogina izlitje neznane kemikalije, raven kisika je bila v vodi namreč zadostna. A vzrok pogina zaenkrat ni znan. “Vpliv onesnaženja je zagotovo občuten tudi dolvodno od kraja dogodka, vendar ne moremo oceniti njegovega obsega,” so zapisali.

Ribiči so pogin zaznali v soboto zvečer. “Predstavniki laboratorija ELME so v poznih večernih urah vzorčili vodo. V nedeljo pa smo skupaj s policisti in gasilci pregledovali vodotok, 20 članov ribiške družine Barje je iz njega ročno odstranjevalo poginule ribe,” so opisali.

“Prizadetega je približno dva kilometra vodotoka. Od območja Koprske ulice so v smeri dolvodno poginile vse ribe in drugi vodni organizmi, tudi zaščitene vrste, denimo nežica,” so zapisali. Kot je predsednik ribje družine Barje Bojan Pergovnik v nedeljo povedal za TV Slovenijo, se tega ne da nadomestiti, teh rib se kupiti ne da. “Ta tokokrog je končan, kar pomeni, da naslednjih 10 let ne bo nobene ribe v Malem grabnu,” je dejal.

Ribiči ocenjujejo, da so iz vodotoka odstranili približno 10.000 kadavrov. Največ ali 500 kilogramov je bilo mren, nato klenov (300 kilogramov), sulcev (100 kilogramov), podusti, potočnih postrvi, lipanov, drugih manjših vrst in mladic (rdečeoke, pohre, nežice, pisanci). Izjemno velika škoda je po njihovih navedbah nastala tudi na drugih organizmih, zlasti bentosu ter žuželkah, in vodnemu rastlinju.

Kot so dodali, lahko škodo delno nadomestijo tako, da od ribogojcev kupijo vrste odraslih rib, denimo podust in ščuko. Drugih vrst pa ne morejo nadomestiti, saj niso na voljo. “Za oceno celostne rehabilitacije vodotoka moramo počakati vsaj na naslednjo drst, ki bo spomladi 2023,” so pojasnili.

Janković pogin rib označil za tragedijo

Ljubljanski župan Zoran Janković je pogin tone in pol rib označil za tragedijo.

Ugiba se, da je za pogin rib odgovoren izliv kemikalij. Ta se je zgodil blizu logističnega centra Pošte Slovenije na Viču, a kot pravi Janković, naj Pošta ne bi bila odgovorna za izlitje. Policija in pristojne institucije so po njegovih besedah na mestu vzele vzorec vode, z analizo vode bodo po županovih navedbah ugotovili, za kakšno snov je šlo in kdo je povzročitelj. Na rezultate analize čaka tudi Mestna občina Ljubljana. “Če je prišlo do namernega izpusta, potem je treba povzročitelja ostro kaznovati,” je dejal Janković.

Službe civilne zaščite in ljubljanskega podjetja Voka Snaga so bile na terenu še isto noč, pravi Janković. Za izvrstno delo se je zahvalil tudi Ribiški družini Barje, ki je skupaj z gasilci iz Ljubljanice odstranila mrtve ribe. Dejal je še, da občina več kot toliko pri sanaciji ne more sodelovati, ker reke spadajo pod Državno RS direkcijo za vode.

Ob tem je poudaril, da je še vedno veliko kanalizacijskih cevi hiš, ki so tik ob Ljubljanici, speljanih vanjo. “Če bom še na tem mestu, bom na čolnu z direktorjem Voke vsak izpust v Ljubljanico za pol metra zabetoniral,” je dejal. Poudaril je, da ravno zato podpira projekt C0, ki bo povezal kanalizacijska sistema Medvod in Vodic z osrednjo ljubljansko čistilno napravo. Pridobili so gradbeno dovoljenje za večino trase. Kot je danes ocenil Janković, bodo s tem kanalom zaprli 6.400 greznic. “To pomeni, da bo naša podzemna voda še bolj čista, konec koncev bomo zaščitili tudi reke,” je dejal. Občina pa ima v načrtu tudi že projekt čiščenja Mulja iz Ljubljanice.

Janković poziva vse, ki živijo ob vodotokih, naj pazijo na svoje ravnanje, saj je takšno nesrečo težko popraviti. Sicer pa upa, da bo jeseni dovolj padavin, da bo gladina vode višja. “Srčno upam, da se bo ta ribji živelj obnovil,” je še dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!