Februarski dvig pokojnin ne bo takšen, kot želijo upokojenci

Slovenija 18. Jan 202319:36 58 komentarjev

Minister za delo Luka Mesec je dejal, da bo februarska redna uskladitev pokojnin takšna, kot jo določa zakon. To pomeni, da se bodo pokojnine predvidoma dvignile za 4,9 odstotka in da ne bo uresničena zahteva zveze društev upokojencev za 7,1-odstoten dvig.

Po koalicijskem vrhu o zdravstvu je minister za delo Luka Mesec dejal, da bo februarska redna uskladitev pokojnin izvedena v skladu s 106. členom zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Predvidoma se bodo torej pokojnine februarja dvignile za 4,9 odstotka. Februarsko izplačilo pokojnin bo kot vsako leto vsebovalo tudi poračun za januar.

“Po črki zakona bomo to uskladili, ne bomo arbitrarno določali, kakšna bo ta številka,” je pojasnil Mesec. Ob tem je poudaril, da bo čez 14 dni spet koalicijski vrh, na katerem bodo obravnavali tudi pokojninsko reformo. “Opravili bomo široko razpravo, kakšen je pravičen pokojninski sistem, kakšen sistem si Slovenija želi in kakšnega si lahko privošči naslednjih 30 let,” je pojasnil.

ZDUS: Dovolj je šparanja na upokojencih

Zveza društev upokojencev je od vlade zahtevala 7,1-odstotno februarsko uskladitev pokojnin. Po besedah predsednika zveze Janeza Sušnika je presenetljivo, da se letos vse strukture v javnem sektorju javljajo k izboljšanju plačnega položaja. “Upokojenci s 4,9-odstotnim rednim dvigom pokojnin v februarju nismo zadovoljni,” je dejal.

Opozoril je, da je na terenu med upokojenci zaradi visoke inflacije in dražjih osnovnih življenjskih potrebščin res hudo. “Dovolj je šparanja na upokojencih,” je bil oster Sušnik. V zvezi so bili nekoliko nezadovoljni že s tako imenovano predčasno uskladitvijo, ki jo je vlada upokojencem namenila za november in december. Upokojenci so za ta dva meseca dobili za 4,5 odstotka višje pokojnine.

Zakon določa, da se pokojnine redno uskladijo za 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače, izplačane za obdobje med januarjem in decembrom preteklega leta, v primerjavi s povprečno bruto plačo, izplačano za enako obdobje leto pred tem, in za 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju med januarjem in decembrom preteklega leta v primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem. Uskladitev pokojnin je izražena v odstotku in je seštevek obeh ugotovljenih delnih rasti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje