Felda o ljubljanskem megavrtcu: Z razburkanjem sistema se lahko veliko izgubi

N1 video 26. Feb 202412:14 0 komentarjev

Šolski minister Darjo Felda je o nameri ljubljanske občine, da bi javne vrtce združila v megavrtec, dejal, da je treba pogledati zakonodajo in koristi otrok. "Ne moremo samo formalno spremeniti zakonodaje, če to ne koristi otrokom, staršem in vzgojiteljem," je rekel. Razburkanje sistema vzgoje in izobraževanja pa po njegovem vodi v veliko hude krvi.

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda se je pred današnjo sejo vlade odzval na napoved ustavne presoje nedavno sprejetega zakona o osnovni šoli.

Starši otrok, ki se šolajo na domu, so namreč nezadovoljni s sprejetimi spremembami, ki otrokom nalagajo bistveno povečanje števila izpitov, ki jih morajo opraviti ob zaključku šolskega leta. Zato so starši, združeni v Civilno iniciativo za izobraževanje na domu, napovedali vložitev ustavne presoje.

“Mislim, da je ustavna presoja neupravičena glede na to, da smo samo izenačili standarde. Šolanje na domu je enakovredno izobraževanju v šoli. Torej na koncu pričakujemo tudi enake standarde,” je rekel Felda.

“Ne moremo spremeniti zakonodaje, če to ne koristi otrokom”

Minister pa se je odzval tudi na perečo napoved združevanja ljubljanskih vrtcev. Mestna občina Ljubljana želi z začetkom prihodnjega leta vrtce združiti v Center predšolske vzgoje in izobraževanja Mol. Trdijo, da bi tako optimizirali njihovo poslovanje in ravnatelje razbremenili v poslovodnem delu, da se bodo v prihodnje lahko bolj posvetili pedagoškemu strokovnemu delu ter komuniciranju s sodelavci, starši in otroki. Namera je del stroke močno razburila, Sviz pa je organiziral zbiranje podpisov pod peticijo Za ohranitev kakovostnih samostojnih vrtcev v Ljubljani.

Darjo Felda
Minister Felda (Foto: Borut Živulović/BOBO)

“Tukaj je odprtih še veliko stvari,” je o projektu rekel Felda in dodal, da se na ministrstvu strinjajo, da se da marsikaj urediti, tudi morda bolj finančno vzdržno. “Vprašanje je, ali je prvotni predlog še vedno na mizi. Verjetno tudi sami spreminjajo določene stvari, da bi šli v obliko, ki bi bila vzdržna,” je dodal.

Trenutna zakonodaja sicer združitve vseh ljubljanskih javnih vrtcev pod eno streho ne omogoča. “Najprej je treba pogledati zakonodajo, nato pa tudi koristi otrok. Ne moremo samo formalno spremeniti zakonodaje, če to ne koristi otrokom, staršem in vzgojiteljem. Tukaj so zelo pomembni odnosi. Če razburkate del sistema vzgoje in izobraževanja, lahko pride veliko hude krvi in se lahko v sistemu veliko izgubi,” je še rekel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!