Fides: Odgovornost je zdaj na vladi, ki tekmuje v kritikah Bešiča Loredana

Slovenija 08. Jul 202318:58 11 komentarjev
Bešič Loredan Danijel
Žiga Živulović jr./ Bobo

Po odstopu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana je zdravniški sindikat Fides vlado pozval k spoštovanju sporazumov o oblikovanju ločenega plačnega stebra za zdravstvo. "Časa za oklevanje pri reformah preprosto ni več. Občutek imamo, da si politični odločevalci pred resnostjo problemov še vedno zatiskajo oči in se v največji krizi zdravstva ukvarjajo sami s seboj," so sporočili.

Na odstop ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki ga je zahteval premier Robert Golob, se je danes odzval zdravniški sindikat Fides, ki se z aktualno vlado od septembra lani pogaja o spremembah plačnega sistema za zdravstvene delavce v javnem sektorju. V sindikatu pričakujejo, da bo zdaj celotna vlada prevzela odgovornost za uresničitev obljube o oblikovanju ločenega plačnega stebra za zdravstvo, saj je to po njihovem prvi korak krepitve javnega zdravstvenega sistema.

“Odstavljanje ministrov in kaos zdravstvene politike, ki smo mu priča, brez jasnega cilja, niso popotnica iskanja rešitev, za katere bi se morali zavzemati vsi,” so zapisali na svoji spletni strani, “odstavljanje ministrov in kaos zdravstvene politike, ki smo mu priča, brez jasnega cilja, niso popotnica iskanja rešitev, za katere bi se morali zavzemati vsi.  Namesto merjenja mišic na zdravstveni sceni si državljanke in državljani zaslužijo premišljene in odločne korake reševanja zdravstvenega sistema. Obljub in prekršenih časovnic vlade je bilo dovolj.”

Vlada se je zavezala, da bo zakonski predlog, s katerim bo vzpostavljen plačni steber za zdravstvo, v parlament poslala do 30. junija, vendar pogajanj s Fidesom ni zaključila. V sindikatu so nasprotni strani večkrat očitali, da ne misli resno, nazadnje so v začetku tega tedna pogajanja označili za brezplodna.

Vlada je sicer Bešiča Loredana iz pogajanj umaknila že maja, danes pa Fides poudarja, da se je sestankov nehala udeleževati tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

“Pogajanja so bila prepuščena tretji osebi brez konkretnega mandata in so zašla v slepo ulico. Nakazanih rešitev, v času, ko bi se morali že pripravljati na realizacijo novega plačnega sistema, ni,” so zapisali, “odgovornost zato bo morala prevzeti celotna vlada, ki zdaj tekmuje v kritikah odstopljenemu ministru in podpredsedniku vlade.

Ob tem poudarjajo, da je “Fides bolj kot ne, še edini iskreni branitelj javnega zdravstvenega sistema”, dogovora, ki obljubljata plačni steber, pa predstavljata prvi korak krepitve javnega zdravstvenega sistema. “Tega se očitno zaveda tudi odstopljeni minister in tega bi se morala zavedati celotna Vlada RS, v prvi vrsti premier, ki zdaj neposredno prevzema vajeti zdravstvenega resorja,” so dodali.

Tudi v Fidesu so kritični do ministrovega projekta za skrajševanje čakalnih dob oziroma tako imenovanega stresnega testa. “Vzel nam je leto dragocenega časa in je zgolj potrdil naša opozorila. Časa za oklevanje pri reformah preprosto ni več. Občutek imamo, da si politični odločevalci pred resnostjo problemov še vedno zatiskajo oči in se v največji krizi zdravstva ukvarjajo sami s seboj.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje