V dveh ločenih inšpekcijskih nadzorih na URI Soča niso zaznali nepravilnosti

Slovenija 08. Mar 202415:19 > 16:43 1 komentar
URI Soča
URI Soča (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Na URI Soča sta bila danes opravljena dva ločena inšpekcijska postopka, v katerih pa niso bile zaznane nepravilnosti. Ob tem so na univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu zavrnili tudi obtožbe, da voznikom s posebnimi potrebami ne omogočajo podaljševanja ali pridobivanja vozniških dovoljenj.

Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS Soča (URI Soča) je sporočil, da sta bila danes na inštitutu opravljena dva inšpekcijska pregleda, v katerih pa niso bile zaznane neskladnosti.

Zdravstveni inšpektorat ministrstva za zdravje je preverjal spoštovanje zakonodaje s področja zdravniške službe in pacientovih pravic v času trajanja zdravniške stavke. Inšpektorat za delo ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa je preverjal spoštovanje določil zakona o stavki in drugih določb delovno pravne zakonodaje.

V nobenem od omenjenih postopkov niso bile zaznane neskladnost ali kršitve, so pojasnili na URI Soča. Ob tem so dodali, da v rehabilitacijskem centru zdravniške obravnave opravljajo v skladu z zakonom o stavki, kar da pomeni, da v bolnišnične oddelke sprejemajo vse paciente, stare do 18 in nad 65 let in tiste, ki so direktno premeščeni iz bolnišnic.

“V ambulantah so pregledani vsi naročeni pacienti stari do 18 in nad 65 let, opravljeni vsi triažni pregledi, izvedeni posegi, pri katerih bi opustitev obravnave lahko privedla do poslabšanja zdravstvenega stanja (npr. zdravljenje spastičnosti) in pregledani vsi naročeni prednostno na ocenjevalno triažni postopek v ambulanti za kronično bolečino,” so še dodali.

Vse druge zdravstvene storitve v URI Soča pa potekajo nemoteno, najsi gre za področje fizioterapije, delovne terapije, logopedije, ortotike in protetike, psihologije, socialnega dela ali zdravstvene nege, so še zaključili. Ob tem so pojasnili, da so tudi v ambulantah z voznike s posebnimi potrebami nemoteno obravnavani vsi pacienti, ki so stari do 18 in nad 65 let oziroma vse skupine prebivalstva, ki so v zakonu o stavki predvidene kot nujne izjeme.

oseba na invalidskem vozičku
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Zdravniška zbornica: Rešitev je mogoča takoj

Po mnenju zdravniške zbornice pa je vlada posegla v pravice zdravnikov do stavke, namesto da bi neposredno naslovila problematiko izdaje vozniških dovoljenj invalidom in s primerljivim ukrepom sama podaljšala njihovo veljavnost do ponovne vzpostavitve celotne dejavnosti zdravstvenih ustanov.

V nasprotju z enostavno rešitvijo je po navedbah zbornice nastal vladni odlok, ki razširja nabor zdravniških storitev, ki jih morajo zdravniki v času stavke opravljati, in ki po oceni pravnih strokovnjakov, tudi pravne službe zdravniške zbornice, nima ustrezne pravne podlage.

V primeru težav in drugih nejasnosti, ki bodo nastale pri uveljavljanju zakonsko določene pravice do stavke, tudi zbornica svojim članom pomaga in jim nudi pravno pomoč. Ob tem prav tako opozarja člane, da morajo na podlagi obstoječe zakonodaje še naprej dosledno izvajati vse za čas stavke določene zdravstvene storitve, da se zdravstveno stanje bolnikov v času stavke ne bo poslabšalo in da bodo oskrbljeni vsi akutni bolniki ter vsi tisti, za katere to predvideva zakon.

Stavkovni zbor zdravnikov v URI Soča je namreč odločil, da bo sledil mnenju sindikata Fides, ki meni, da je vladni odlok o opravljanju zdravniške službe v času stavke neustaven in nezakonit. Tako v nacionalnem svetu invalidskih organizacij kot v Fidesu pa vlado pozivajo, naj reši zagato z odlokom podaljšanju veljavnosti vozniških dovoljenj, kot je bilo to urejeno v času epidemije covida-19. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je sicer pred časom že javno ocenila, da bi to bilo možno, a da so omejitve veljavnosti dovoljenj postavljene z razlogom, torej z namenom zagotavljanja varnosti udeležencev v prometu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje