Nova različica rogljička, ki je v trenutku navdušila Parižane

Slovenija 13. Mar 202404:51 0 komentarjev

Kombinacija francoskega rogljička in piškotka je nova različica priljubljenega peciva, ki je navdušila prebivalce francoske prestolnice.

Ko omenimo Pariz, imamo po navadi v mislih Eifflov stolp. Ali pa se nam pred očmi prikaže rogljiček s hrustljavo zlato skorjico in sladkim ali kakšnim drugim polnilom.

Morda ni nič bolj tipično pariškega kot rogljiček, pravijo oboževalci te francoske dobrote, ki je danes znana po vsem svetu, podobno kot italijanska pica.

Danes ima rogljiček ničkoliko inačic z različnimi polnili in oblogami. Nedavno pa so v Parizu ustvarili še “crookie”. To je rogljiček, ki ima v sebi in na sebi čokoladni piškot, po čemer je dobil tudi ime – cro(issant) + (co)okie.

Kot piše britanski BBC, je v trenutku osvojil srca in brbončice Parižanov, tako kot ga je nekoč izvirni rogljiček, ki ga je leta 1830 ustvaril August Zang, sicer po rodu Dunajčan. Ta je takrat Parižanom predstavil “Viennese pain de fantaisie”, fantazijski dunajski kruhek, iz katerega se je potem razvil današnji masleni rogljiček.

Pravi rogljiček tehnično gledano spada med žemljice, zato ga ne prodajajo v slaščičarnah, ampak v pekarnah in prodajalnah peciva (boulangerie). Narejen je s tehniko laminiranja, pri kateri je 27 plasti masla “ujetih” v 28 plasteh tanko razvaljanega kvašenega testa. Ime je dobil šele konec 19. stoletja zaradi svoje oblike, ki spominja na polmesec, kar francoska beseda “croissant” pravzaprav pomeni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!