Gibanje Svoboda ta teden o ministrskih kandidatih. S kom se bo pogovarjal Golob?

Slovenija 05. Dec 202206:38
Robert Golob
Žiga Živulovič/BOBO

Levica je prejšnji teden sporočila, kdo bo njihov kandidat za ministra za solidarno prihodnost, ta teden bodo pogovori o ministrih, ki bodo po uveljavitvi sprememb zakona o vladi sedeli v vladi premierja Roberta Goloba, tekli tudi v Gibanju Svoboda. Golob bo med drugim opravil pogovore z državnima sekretarjema Alenko Bratušek in Darjem Feldo.

Volilci so na referendumskem glasovanju konec novembra večinsko podprli spremembe zakona o vladi, kot si jih je zastavil koalicijski trojček Gibanja Svoboda, SD in Levica.

Ko bo poročilo o izidu referendumskega glasovanja sprejela Državna volilna komisija in bo zakon stopil v veljavo, bo tako premier Robert Golob v DZ lahko poslal listo ministrskih kandidatov, ki bodo po novem zasedli ministrske položaje. Kandidate namreč pred nastopom funkcije čaka še zaslišanje pred pristojnimi parlamentarni odbori in potrditev v DZ. Več v prispevku Kakšno rekonstrukcijo vlade bo prinesel zakon o vladi?

V koalicijskih strankah tako v teh dneh tečejo pogovori o ministrskih kandidatih. Iz Levice so tako v petek sporočili, da je njihov kandidat za vodenje novega ministrstva za solidarno prihodnost državni sekretar na ministrstvu za delo Simon Maljevac, koordinator Levice Luka Mesec, ki bi po prvotnih načrtih zasedel to mesto, pa ostaja na čelu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

V Gibanju Svoboda pa bodo premisleki o ministrskih kandidatih tekli ta teden. Prvak stranke Golob bo tako opravil pogovore z državno sekretarko na infrastrukturnem ministrstvu Alenko Bratušek, ki bo po pričakovanjih zasedla stolček na čelu tega ministrstva, in z državnim sekretarjem na šolskem ministrstvu Darjem Feldo, ki naj bi prevzel vodenje ministrstva za vzgojo in izobraževanje. Dosedanja ministra na čelu omenjenih resorjev bosta namreč po napovedih prevzela vodenje novih ministrstev, in sicer minister za infrastrukturo Bojan Kumer vodenje ministrstva za okolje, podnebje in energijo, minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič pa vodenje ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

V zadnjih dneh so sicer vse glasnejša postala tudi ugibanja, ali bi lahko ob uveljavitvi sprememb zakona o vladi prišlo še do drugih menjav v ministrski ekipi premierja Roberta Goloba. V središču teh se je znašla ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, ki na vladi ni uspela s predlogom za imenovanje Boštjana Lindava na mesto generalnega direktorja policije s polnim mandatom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar