Levica odločila, kdo je njihov kandidat za novega ministra

Slovenija 02. Dec 202212:03 8 komentarjev
Simon Maljevac
Levica

Potem ko so volilci na nedeljskem referendumu potrdili spremembe zakona o vladi, so v stranki Levica izbrali svojega kandidata za ministra za solidarno prihodnost. To je, kot je bilo pričakovano, Simon Maljevac. Ob rekonstrukciji vlade bo moralo pred poslance (najmanj) devet kandidatov za ministre. Koga bo predlagal za tri nove člane ministrske ekipe, se bo premier Robert Golob dokončno odločil v tednu med 12. in 18. decembrom.

Svet stranke Levica je na sinočnji izredni seji glasoval o tem, kdo bo po uveljavitvi zakona o vladi na čelu ministrstev, ki po razdelitvi resorjev med koalicijskimi strankami pripadajo Levici. Kot je bilo pričakovano, so za svojega kandidata za ministra za solidarno prihodnost izbrali Simona Maljevca, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa bo ostal koordinator Levice Luka Mesec.

V kvoto ministrov Levice sodi še ministrica za kulturo Asta Vrečko. Ker na tem resorju novela zakona o vladi ne prinaša sprememb, bo lahko nemoteno nadaljevala z opravljanjem sedanje funkcije.

Novoustanovljeno ministrstvo za solidarno prihodnost bo pokrivalo področja dolgotrajne oskrbe, stanovanjske politike in ekonomske demokracije. Simon Maljevac je trenutno državni sekretar na ministrstvu za delo.

Kot so nam povedali v Levici, so z odločitvijo sveta stranke že seznanili premierja Roberta Goloba. Da se ta s predlogom za imenovanje Maljevca ne bi strinjal, ne gre pričakovati. V Levici napovedujejo, da bo ministrstvo za solidarno prihodnost formalno ustanovljeno januarja prihodnje leto.

Sprva je bilo predvideno, da bo minister za solidarno prihodnost Luka Mesec. Po tem, ko je SDS z referendumsko pobudo blokirala uveljavitev zakona o vladi, pa je Mesec postal minister za delo in se odločil, da bo na tem položaju tudi ostal.

Jevšek in Han bosta morala ponovno pred poslance

Ko bo novela zakona o vladi stopila v veljavo, bo sledila rekonstrukcija vlade. Namesto 17 ministrov jih bo v njej sedelo 20, tisti ministri, ki se nameravajo preseliti na čelo katerega drugega resorja, bodo morali s sedanje funkcije odstopiti, nekaterim ministrom bo zaradi bistvenih sprememb delovnih področij funkcija prenehala. Tako se obeta, da bo Robert Golob v državni zbor poslal predlog za imenovanje (najmanj) devetih ministrov, o čemer lahko več preberete v tem članku.

Dvema od štirih ministrov, ki sodijo v kvoto SD, bo z uveljavitvijo novele zakona o vladi prenehal mandat in ju bo torej moral Golob na ministrsko funkcijo ponovno predlagati. To sta Aleksander Jevšek in Matjaž Han. Jevšek sedaj kot minister brez resorja vodi vladno službo za kohezijo in regionalni razvoj, ki se bo po novem preoblikovala v ministrstvo. Hanu pa bo ministrska funkcija prenehala zaradi bistvene spremembe delovnih področij ministrstva za gospodarstvo. Temu se bo namreč pridružilo področje športa. Tako Jevška kot Hana torej čaka ponovno zaslišanje na matičnem parlamentarnem delovnem telesu.  Poleg njiju sta sicer iz vrst SD v vladi še ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon in ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. Delovna področja teh dveh ministrstev se (bistveno) ne bodo spremenila, zato njuno ponovno predstavljanje poslancem ne bo potrebno.

Pri ministrih iz Svobode ne gre pričakovati presenečenj

Poslanci pa bodo odločali še o šestih ministrih, ki bodo sodili v kvoto Gibanja Svoboda. Sedanjo ministrico brez resorja Emilijo Stojmenovo Duh bo premier predlagal na čelo ministrstva za digitalno preobrazbo, v katerega se bo preoblikovala sedanja služba vlade za digitalno preobrazbo. Na potrditev v državni zbor bo moral ponovno tudi aktualni minister za okolje in prostor Uroš Brežan, ki bo po novem minister za naravne vire in prostor. Kot je ugotovila vladna služba za zakonodajo, bo namreč z vključitvijo področja rudarstva prišlo na njegovem sedanjem resorju do bistvenih sprememb delovnega področja, zato bo Brežanu z uveljavitvijo novele zakona o vladi sedanja funkcija prenehala.

Dva ministra, ki sodita v vrste Gibanja Svoboda, se bosta preselila na čelo novih ministrstev: minister za infrastrukturo Bojan Kumer bo prevzel vodenje ministrstva za okolje, podnebje in energijo, minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič pa ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Kumra bo na čelu ministrstva za infrastrukturo skoraj zagotovo nasledila njegova sedanja državna sekretarka Alenka Bratušek. Nekoliko bolj negotovo naj bi bilo, kdo bo prevzel vodenje ministrstva za vzgojo in izobraževanje. Preden je SDS z referendumsko pobudo blokirala uresničitev zakona o vladi, je bil na to mesto predviden Darjo Felda, ki je trenutno državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje znanost in šport. Premier Golob je sicer danes napovedal, da se bo tako z Bratušek kot s Feldo prihodnji teden še pogovoril, dokončno odločitev, koga bo predlagal za nove člane ministrske ekipe, pa bo sprejel v tednu med 12. in 18. decembrom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje