Gibanje Svoboda: za razdelitev računalnikov bo res treba spremeniti zakon

Slovenija 18. Jan 202412:22 > 13:05 13 komentarjev
laptop, računalnik
Foto: Profimedia

13 tisoč prenosnikov, ki jih je nabavilo ministrstvo za digitalno preobrazbo, ostaja v skladišču, medtem ko pristojni iščejo rešitev, kako jih razdeliti. Po zakonu je namreč do izposoje teh računalnikov upravičenih več kot pol milijona ljudi. Gordijski vozel bodo, kot kaže, presekali v največji vladni stranki Gibanje Svoboda – njihovi poslanci so se po informacijah N1 z ministrico Emilijo Stojmenovo Duh dogovorili za spremembo zakona. Po KPK je nabavo prenosnikov pod drobnogled vzelo tudi računsko sodišče.

Kot smo poročali, je ministrstvo za digitalno preobrazbo (MDP) lani nabavilo 13 tisoč prenosnih računalnikov in zanje odštelo nekaj manj kot 6,5 milijona evrov. Računalniki so namenjeni ranljivim skupinam, toda po zakonu je upravičencev več kot pol milijona, zato se postavlja vprašanje, kako jih pravično razdeliti. Medtem ko vladajoči iščejo rešitev, prenosniki ostajajo v skladišču, za katero ministrstvo plačuje okrog 2.500 evrov mesečne najemnine.

Med tistimi, ki bi si po lani sprejetem zakonu o spodbujanju digitalne vključenosti lahko izposodili računalniško opremo, so upravičenci do denarne socialne pomoči, izredne denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, državne štipendije, upravičenci do otroškega dodatka do vključno 6. dohodkovnega razreda, otroci s posebnimi potrebami, invalidi in upokojenci s pokojnino, nižjo od zagotovljene.

MDP je želelo vrstni red upravičencev podrobneje določiti z uredbo, a se je zapletlo. Rešitev, da bi računalnike dobilo tistih 13 tisoč od pol milijona upravičencev, ki bi se prijavili prvi, bi povzročila ogromno slabe volje, saj bi večina ranljivih posameznikov ostala brez opreme. Hkrati bi bil Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad (JŠRIPS), ki je določen za delilca računalnikov, zasut z vlogami. Uredba po ocenah pravnih strokovnjakov ne bi smela ožiti kriterijev, ki jih je določil zakon.

Rešitev vendarle sprememba zakona?

V projekt je poleg MDP vključeno tudi ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ), ki je odgovorno za socialne transferje in pod okrilje katerega sodi javni štipendijski sklad. Na ministrstvu za delo so se zavzeli za manjšo spremembo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, v katerega bi dodali določilo, da bi pristojni minister za vsak paket računalniške opreme določil ožji krog upravičencev. Njihovo število bi bilo približno tolikšno kot število tedaj razpoložljivih računalnikov.

Nad to rešitvijo naj ministrica Emilija Stojmenova Duh ne bi bila navdušena. Za N1 je povedala, da je bil zakon v medresorskem usklajevanju in da je bil na vladi soglasno potrjen. “Če je kdo ocenjeval, da ni ustrezen, bi lahko to takrat tudi povedal,” je poudarila.

Gordijski vozel bodo, kot kaže, presekali v največji vladni stranki, v kvoto katere sodi Stojmenova Duh. Poslanci Svobode so se ta teden z ministrico sestali. “Potrebe po računalnikih so bistveno večje od nabave. Potrebno je nemudoma storiti vse, da ljudje pridejo na transparenten in zakonit način do njih,” je za N1 povedal vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic. Razkril je tudi, da so se na sestanku z ministrico dogovorili, da je treba zadevo rešitev s spremembo zakona.

Na ministrstvu za digitalno preobrazbo so za N1 potrdili, da so že začeli pripravljati “majhno spremembo” zakona, ki bo postopke pohitrila in olajšala delo JŠRIPS. Na MDP dodajajo, da bodo tako “omogočili, da bodo tisti, ki bodo upravičeni do opreme, do te hitreje prišli”. Medtem pa, kot pravijo na ministrstvu, tečejo strokovno-tehnični postopki za vzpostavitev delovanja mehanizma za izposojo opreme.

Po navedbah MDP bodo zakon spremenili po skrajšanem postopku in bo “sprejet v najkrajšem možnem času”. Vzpostavitev računalniškega sklada je bila sicer predvidena že za 1. januar letos.

Borut Sajovic
Foto: Borut Živulović, Bobo

Pod drobnogledom računskega sodišča in parlamentarnih odborov

Primer nakupa prenosnikov je pod drobnogled že vzela Komisija za preprečevanje korupcije, ki vodi postopek predhodnega preizkusa. Zdaj pa se z zadevo ukvarja še računsko sodišče. Potrdili so nam, da so prejeli pobudo za revizijo nabave prenosnikov, ki jo trenutno obravnavajo.

Potem ko je novembra lani o tej temi razpravljala državnozborska komisija za nadzor javnih financ, se bo ta komisija danes ob 14. uri ponovno sestala na isto temo. Predsednik komisije Jernej Vrtovec iz NSi je današnjo sejo sklical, ker da v poročilu, ki so ga od ministrstva zahtevali na prvi seji, ni bilo vseh podatkov. Takrat je komisija ministrstvo pozvala, naj ji pošlje “natančno poročilo o izvedbi razpisa (cilji, merila in kriteriji), razdelilnik za nabavljeno računalniško opremo po posameznih upravičencih in terminski plan izvedbe razdelitve opreme”.

Ministrice Stojmenove Duh danes ne bo v parlament, saj se udeležuje Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu. Kot so nam povedali na ministrstvu za digitalno preobrazbo, jo bosta nadomeščala državna sekretarja Aida Kamišalić Latifić in Miroslav Kranjc.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje