Grožnja z napadom: odgovori na ključna vprašanja

Slovenija 10. Apr 202405:11 3 komentarji
Varnostnik pred osnovno šolo v Dragomelju
Foto: N1

Spletna grožnja slovenskim osnovnim šolam je izpostavila današnji dan kot tisti, ko naj bi se na eni od šol zgodilo nekaj takega, kot se je nedavno na Finskem. Policisti so grožnjo vzeli resno in o njej obvestili šole. Zbrali smo vprašanja in odgovore.

Ali naj svojega otroka pošljem v šolo?

Policija staršem svetuje, da v prihodnjih dneh predvsem ostanejo mirni in nadaljujejo običajno dnevno rutino. Poudarili so tudi pomen tega, da starši otroke opazujejo, se z njimi pogovarjajo in jim svetujejo. “Starši so namreč prvi, ki lahko zaznajo spremembe v otrokovem obnašanju, oziroma tisti, ki jim bo otrok zaupal svoje stiske, težave, posebnosti in opažanja v šoli ali prostem času,” so zapisali.

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je spomnil, da je policija tveganje ocenila kot izjemno majhno. “Če imajo starši kakršnekoli pomisleke, se lahko dogovarjajo z učitelji ali vodstvom šol, da se prepričajo, kako je to varno,” je rekel in dodal, da absolutne varnosti ni nikoli.

Predsednica Zveze aktivov svetov staršev Lara Romih je staršem svetovala previdnost in dodala, da je treba upoštevati policijo. “Načeloma se seveda otroke pošilja v šolo. Razumemo stiske starše, vendar pa, kot je bilo povedano, razumemo, da ne gre za zelo jasne grožnje, da se bo nekaj nekje zgodilo.”

šola
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Tudi ljubljanski župan Zoran Janković je pozval starše, naj bodo pozorni. “Morda se bo dogajalo, da se vsak teden ob sredah ponovi neki anonimni zapis, ki ga umaknejo, in potem otroci ne hodijo v šolo. Sam pa pravim obratno. Naj bodo (starši) ves čas pozorni, kaj imajo otroci na spletnih straneh, kaj nosijo v šolo, tako da se torbe ne pregledujejo v šoli,” je rekel. “Sicer bo tako, da ne moreš čez cesto, dokler vozijo avtomobili, čeprav imaš prehod in zeleno luč. Dom in šola morata biti kraj, kjer je varnost,” je poudaril.

Policija sporoča še, če v zvezi s to grožnjo kdorkoli prepozna nenavadno vedenje otrok ali drugih oseb v šolskem okolju ali zunaj njega, naj o tem takoj obvesti policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo, lahko tudi anonimno na telefonsko številko 080 1200. Poziv o prijavi suma kaznivih ravnanj v šolskem okolju velja za delavce šole, starše, učence in ostale, ki imajo o tem kakršnekoli informacije, so zapisali.

Kako otroku pojasniti, kaj se dogaja? Kako se pogovoriti z otrokom?

“Z otroki se je treba pogovoriti v miru in brez panike,” je jasna profesorica razvojne psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani dr. Ljubica Marjanovič Umek. Starši si morajo najprej sami razjasniti, kaj se dogaja, in ugotoviti, da otroci – po vsej verjetnosti – v šolah niso neposredno ogroženi. “Starši morajo otrokom razložiti, zakaj se to dogaja. Razmere morajo starši umirjati in relativizirati. Predvsem pa morajo razložiti, da otroci morajo v šolo ter da so šola in zaposleni v njej tisti, ki bodo poskrbeli, da se bodo otroci tudi v sredo počutili varno,” je povedala.

Kako informacije predstaviti najmlajšim šolarjem? Se je smiselno o tem pogovarjati že z učenci prvega in drugega razreda? “Zelo je odvisno od tega, kaj so otroci v torek izvedeli v šoli,” odgovarja Marjanovič Umek. Spomnila je, da lahko starejši otroci širijo govorice, oplemenitene z lastnimi idejami, ali pa namerno strašijo mlajše otroke. “Zato se je smiselno pogovarjati tudi z mlajšimi otroki. Bolje je namreč, da se pogovorijo z osebami, ob katerih se počutijo varno, torej v družini,” je povedala.

Dogajanje je tudi dobra iztočnica za pogovor o posledicah objav na spletu s starejšimi otroki. “Starši se lahko z otroki pogovorijo o tem, kaj lahko nepremišljena objava, ki jo nekdo zapiše, ker želi biti prepoznaven ali pomemben oziroma ima neke težave, povzroči vsem drugim,” je povedala.

Prvi solski dan
Fotografija je simbolična (Foto: Srdjan Živulović/Bobo)

Zakaj vse šole niso o komentarju obveščale staršev?

Komunikacije s šolami so se različno lotili že po policijskih postajah. Obvestila namreč niso pošiljali z generalne policijske uprave, ampak se je komunikacija razlikovala od regije do regije. Tako so nekatere šole v ponedeljek dobile obvestilo, druge pa ne. Ponekod so lokalni policisti obvestili aktiv ravnateljev, ponekod pa neposredno posamezne šole, nekaterih šol pa policija o tem ni obvestila.

Ker so se stvari odvijale v ponedeljek čez dan, ni bilo časa, da bi se ravnatelji med seboj uskladili, je povedala ravnateljica osnovne šole Danile Kumar iz Ljubljane in predsednica Združenja ravnateljev Mojca Mihelič. Šole so se zato odzvale zelo različno: nekateri ravnatelji so v ponedeljek takoj obvestili starše, nekateri so to storili šele v torek, nekateri pa jih sploh ne bodo.

Med njimi je ravnatelj osnovne šole Franceta Prešerna Črenšovci Stanko Čerpnjak, ki je pojasnil, da so informirali vse zaposlene na šoli, “staršev pa nismo posebej obveščali, ker nismo želeli ustvarjati dodatne panike in ker nam je tako svetovala policija”. Na njihovi osnovni šoli so v torek zjutraj ob začetku pouka učencem v razredih razložili, kakšni ukrepi bodo v naslednjih dneh veljali. Ravnatelj še poudarja, da so se njihovi zaposleni lani udeležili dveh izobraževanj policije, kako v takšnih razmerah ukrepati, na kaj biti pozoren in kako komunicirati.

učitelj v razredu
Foto: Borut Živulović/BOBO

Zakaj policija ne more poiskati uporabnika, ki je objavil sporni komentar?

Pojavila so se tudi vprašanja, zakaj policija preprosto ne izsledi avtorja komentarja in preveri, kako resna je grožnja. Sprva so na policiji pojasnili, da za izsleditev IP-naslova uporabnika, ki je komentar objavil, potrebujejo odredbo sodišča, podlaga za to pa so elementi kaznivega dejanja, ki jih pri tem komentarju ni bilo.

Ker je bil komentar objavljen vsega nekaj minut, namreč ne moremo govoriti o hujšem vznemirjanju javnosti oziroma o elementih kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Ljudje tega komentarja namreč niso videli, saj je bil hitro izbrisan. Prav tako komentar ne izpolnjuje elementov kaznivega dejanja grožnje, saj ni bil usmerjen v točno določeno šolo oziroma subjekt. Posledično policija vzvodov za ukrepanje nima.

Nato pa je v torek popoldne policija sporočila, da aktivno nadaljuje zbiranje obvestil in dokazov, ki bi potrdili morebiten obstoj kaznivega dejanja, s ciljem izsleditve avtorja zapisa.

kibernetska
Denis Sadiković/N1

Kako zadevo komentira minister za vzgojo in izobraževanje?

Minister Darjo Felda je pozval k strpni komunikaciji. “Slovenski učitelji vsak dan skrbijo za to, da je šolsko okolje varno. V teh dneh je pomembno predvsem, da med sabo komuniciramo in smo pozorni na morebitne stiske in strahove vseh v vzgojno-izobraževalnih zavodih,” je rekel minister in dodal: “Pomembno je, da odrasli k zadevi pristopimo konstruktivno, razumno in umirjeno ter se izogibamo paničnim reakcijam, ki bi lahko poglobile stisko.”

Na vprašanje, ali otroke danes poslati otroke v šolo, je Felda odgovoril, naj se starši pogovorijo s šolo in se prepričajo, kako je poskrbljeno za varnost. “Absolutne varnosti nikoli ni. /…/ Najpomembneje je, ne samo ta hip, vzdrževati komunikacijo med starši in otroki ter med starši in vodstvom šol. Vsi ti pogovori morajo biti odkriti, saj s tem otroka navadimo, da pove, ko je v stiski,” je rekel. Dodal je, da so protokoli izdelani in natančno opisani v sodelovanju s policijo, a da je odločitev, kako ravnati, avtonomna odločitev posameznega ravnatelja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje