Minister: Starši, ki dvomijo, ali otroka poslati v šolo, naj s šolo govorijo

Slovenija 09. Apr 202413:50 > 14:48 2 komentarja
minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda
Foto: Egon Parteli/N1

Na opozorila o grožnji z napadom v eni izmed slovenskih šol, ki jo je nekdo zapisal v komentarju pod člankom na novičarskem portalu, se je odzval minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda. Poudaril je pomen odprte in odkrite komunikacije staršev z otroki in učitelji, na vprašanje, kako naj ravnajo tisti, ki dvomijo, ali otroka poslati v šolo, pa je odgovoril, naj se pogovorijo z vodstvom šole in se prepričajo, kako je poskrbljeno za varnost.

Kot smo poročali, se je po streljanju na osnovni šoli na Finskem na enem od slovenskih novičarskih portalov pod člankom pojavil komentar, da se bo v sredo nekaj podobnega zgodilo tudi na eni od slovenskih šol. Policija je to zaznala in začela slovenske šole, centre za socialno delo in druge ustanove preventivno opozarjati, naj bodo pozorni na dogajanje.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje se je včeraj pozno popoldne odzvalo z okrožnico, ki so jo poslali vsem šolam in dijaškim domovom. “Svetujemo vam, da ste v teh dneh še bolj kot sicer pozorni na svoje učence, na dogajanje v šoli in šolskem prostoru,” so zapisali na MVI ter podali iztočnice za učitelje in starše, kako se pogovoriti z otroki.

Minister Darjo Felda je dejal, da so bili na ministrstvu včeraj od nekaterih ravnateljev obveščeni o policijskih obvestilih o potencialni grožnji. Po tem so ravnateljem in ravnateljicam poslali obvestilo o grožnji, prav tako pa nasvete za njihovo prihodnje ravnanje.

Stopnja tveganja je po informacijah policije izjemno nizka, kljub temu pa so vodstva šol pozvali, da so v prihodnjih dneh bolj pozorni na učence, dijake in dogajanje v šolskih prostorih. “Slovenski učitelji in učiteljice oziroma strokovni delavci vsak dan skrbijo za to, da je šolsko okolje vsak dan varno. V teh dneh je pomembno predvsem, da med sabo komuniciramo in smo pozorni na morebitne stiske in strahove vseh v vzgojno-izobraževalnih zavodih,” je dejal Felda. Spodbujanje k strpni komunikaciji je eden ključnih dejavnikov za spodbujanje varnega okolja, je še dodal minister.

“Pomembno je, da odrasli k zadevi pristopimo konstruktivno, razumno in umirjeno ter se izogibamo paničnim reakcijam, ki bi lahko poglobile stisko,” je dejal.

O tem, kako naj ravnajo starši, ki jih je strah otroke jutri poslati v šolo, je Felda dejal: “Če imajo starši kakršnekoli pomisleke, se lahko dogovarjajo z učitelji ali vodstvom šol, da se prepričajo, kako je to varno. Absolutne varnosti nikoli ni. /…/ Najpomembneje je, ne samo ta hip, vzdrževati komunikacijo med starši in otroki ter med starši in vodstvom šol. Vsi ti pogovori morajo biti odkriti, saj s tem otroka navadimo, da pove, ko je v stiski,” je dodal.

Povedal je, da so protokoli izdelani in natančno opisani v sodelovanju s policijo, a da je odločitev, kako ravnati, avtonomna odločitev posameznega ravnatelja oziroma ravnateljice. “Priporočam pa, da sodelujejo z lokalno policijo,” je ob tem še povedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje