Hiša Zmaga Jelinčiča spet na prodaj: zanjo želi skoraj tri milijone evrov

Nepremičnine 29. Mar 202315:18 11 komentarjev
hiša Zmaga Jelinčiča Plemenitega
nepremicnine.net

Predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti za skoraj tri milijone evrov prodaja svojo vilo v Ljubljani, ki pa je na podlagi prostorskih aktov ljubljanske občine predvidena za rušenje. Nekdanji poslanec je za N1 povedal, da je na občino v zvezi s tem poslal dopis, vendar odgovora še ni prejel.

Predsednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič Plemeniti prodaja svojo vilo na Bleiweisovi cesti v Ljubljani. Hišo, ki leži na robu centra mesta in je bila zgrajena leta 2004, na največjem nepremičninskem portalu v Sloveniji nepremicnine.net trži nepremičninska družba Royal invest. Nekdanji poslanec želi zanjo iztržiti 2.950.000 evrov.

Hiša ima štiri etaže, v katerih je 427 kvadratnih metrov uporabne površine, celotno zemljišče, na katerem leži nepremičnina, pa meri skoraj 500 kvadratnih metrov. Oglasu so priložene tudi fotografije notranjosti in opreme, pa tudi tlorisi, ki so po navedbah nepremičninske družbe “sodobni, odprti in nudijo veliko možnosti uporabe”. V hiši na Bleiweisovi cesti 13 ima sedež tudi Slovenska nacionalna stranka, kar je razvidno tudi s fotografij na spletni strani.

“Vsaka etaža, razen kletne, ima tudi večjo teraso. Prodaja se z nekaj opreme (dve večji sejni mizi, vgradne vitrine z neprebojnimi stekli …) ali po dogovoru. Talne obloge so v lesu in keramiki. V objektu je tudi manjše tovorno dvigalo. Prostori so svetli, saj ima zgradba precej steklenih površin. Ogrevanje stavbe in sanitarne vode je na mestni plin, mansarda je klimatizirana,” agencija navaja v oglasu.

hiša Zmaga Jelinčiča Plemenitega hiša Zmaga Jelinčiča Plemenitega
nepremicnine.net
hiša Zmaga Jelinčiča Plemenitega hiša Zmaga Jelinčiča Plemenitega
nepremicnine.net
hiša Zmaga Jelinčiča Plemenitega hiša Zmaga Jelinčiča Plemenitega
nepremicnine.net

Jelinčičeva hiša pa je predvidena za rušenje, so že februarja za portal Necenzurirano potrdili na Mestni občini Ljubljana (Mol). V prostorskih aktih občine, ki jih je ta sprejela že leta 2009, hiša namreč ne stoji več na stavbnem zemljišču, saj je to namenjeno gradnji nove ceste. Rušenja pa politik po pisanju portala ne more več preprečiti, saj naj bi bil kot lastnik vključen v pripravo prostorskega akta, pravijo na občini.

Prostorski načrt ljubljanske občine na tem območju med drugim predvideva gradnjo devetih stolpnic s 600 stanovanji, hotela ter velike podzemne garaže s 3.600 parkirnimi mesti. Na mestu Jelinčičeve hiše naj bi zgradili cesto, ki jo bodo stanovalci novih stolpnic uporabljali za dostop.

Zmago Jelinčič je za N1 že februarja dejal, da je ta informacija zanj nova. Kot je pojasnil, je rušenje hiše sicer predvideval star občinski prostorski načrt (OPN), ki pa ne velja več, saj je bil vezan na projekt Tobačna mesto, ki je propadel. “Stanje je zdaj drugačno. Občina bo morala izbrisati to objavo, ker ni več relevantna in nima več nobene zveze z realnostjo,” je dejal. Na vprašanje, ali se bo pritožil na rušenje, če bodo na občini pri tem vztrajali, pa je takrat dejal, da lahko zrušijo, če bodo plačali, a da osnove za kaj takšnega nimajo.

Jelinčič še čaka pojasnila ljubljanske občine

Nekdanji poslanec je danes za N1 povedal, da v zgodbi ni nič novega, da pa je na Mestno občino Ljubljana poslal dopis, vendar odgovora na to še ni prejel. Prav tako ga z občine še nihče ni poklical.

hiša Zmaga Jelinčiča Plemenitega
nepremicnine.net

Jelinčič je že februarja za N1 povedal, da je imel sklenjeno pogodbo z gradbenim podjetjem Imos. To naj bi v primeru gradnje projekta Tobačna mesto od njega za tri milijone evrov kupilo hišo. “Ampak zadeva je propadla, Imosa ni več, gradbeno dovoljenje za tisto Tobačna mesto je tudi že propadlo, ker se ni nič delalo. Zadeva nima nobene pravne osnove,” je dodal.

Župan Janković: Občina za hišo ne bo plačala treh milijonov evrov

Na poročanje o rušenju hiše se je že februarja odzval tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Župan je potrdil, da je bil občinski prostorski načrt spremenjen, kakšna bo usoda hiše, pa je po njegovih besedah odvisno predvsem od investitorja soseske, ki pa se je do zdaj večkrat spremenil. Zadnja sprememba se je zgodila pred letom in pol, novi lastnik pa občini še ni predstavil svojih namenov, je povedal po poročanju STA.

“Ali je treba vilo nujno porušiti ali pa je mogoče graditi kljub temu, je še vedno odprto,” je dejal Janković. “Gre za to, da bo tisti, ki bo gradil, prišel z nekim predlogom, in potem bomo videli, kako bomo ravnali,” je dejal. Zagotovo pa občina po njegovih besedah za hišo ne bo plačala treh milijonov evrov, kot naj bi zanjo neuradno zahteval Jelinčič. Ena od možnosti je tudi razlastitev, je po poročanju STA še dejal Janković.

Denar od kupnine želi Jelinčič po pisanju portala Necenzurirano nameniti za poplačilo zahtevka nekdanje soproge Monike Zupanc, ki je uradna lastnica njegove hiše z bazenom v Žusterni pri Kopru, kamor se želi politik preseliti. Če mu vile v Ljubljani ne bi uspelo prodati, bi lahko Jelinčič tako ostal tudi brez hiše na Obali, še navaja portal.

Predsednik SNS je vilo v Ljubljani za tri milijone evrov skušal prodati že v letih 2017 in 2018, a posla ni izpeljal. Nepremičninska agencija je takrat njeno vrednost ocenila na 1,35 milijona evrov, po Jelinčičevih besedah pa je toliko vredna že parcela brez hiše.

Kot še piše Necenzurirano, je od oktobra 2021 na polovici vile v Ljubljani vknjižena prepoved obremenitve in prodaje zaradi tožbe oziroma spora z nekdanjo soprogo. Monika Zupanc namreč zahteva polovico skupnega premoženja v vrednosti 3,3 milijona evrov, Jelinčič pa je prepričan, da ji pripada le odstotek premoženja, ostalih 99 odstotkov pa je njegovih. Proti njej je zato vložil tožbo, s katero je zahteval vračilo denarja, ki ga je podaril za nakup parcele na Primorskem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje