Župan Janković o Jelinčičevi hiši: Občina zanjo ne bo plačala tri milijone evrov

Slovenija 21. Feb 202315:01 5 komentarjev
Zoran Janković
Žiga Živulović jr./BOBO

Ljubljanski župan Zoran Janković pravi, da dela na kanalizacijskem kanalu C0 – po nedavnih protestih lastnikov zemljišč – zdaj znova potekajo normalno. Od skupno 44 kilometrov kanala v treh občinah je treba zgraditi le še dva kilometra, zato si župan ne predstavlja, da bi projekt ustavili. Komentiral je tudi odhode zdravnikov iz ljubljanskega zdravstvenega doma in rušenje vile Zmaga Jelinčiča.

Potem ko je morala nedavno na gradbišču kanalizacijskega kanala C0 na ljubljanski Ježici zaradi protesta lastnikov zemljišč posredovati policija, je po besedah Zorana Jankovića na gradbišču znova mir, pri čemer upa, da so lastniki zemljišč vendarle “prišli do točke, da je treba projekt zaključiti”. To je treba po njegovih besedah narediti, ker so na projekt vezana evropska sredstva, poleg tega je treba od skupaj predvidenih 44 kilometrov kanala v treh občinah zgraditi le še dva kilometra. V Medvodah in Vodicah je že zgrajen, gradnja poteka le še v Ljubljani.

Janković si tudi zato ne predstavlja, da bi projekt na tej točki ustavili, kar sicer zahtevajo nekateri lastniki zemljišč in del politike. Ob tem je ponovil, da ima občina za projekt pravnomočno gradbeno dovoljenje, kot tudi, da je bila trasa zanj začrtana leta 1991, to je v času, ko je bila na oblasti druga politična opcija od tiste, ki ji pripada sam.

Preberite še: Kanalizacija čez pitno vodo: ali je gradnja kanala C0 sporna?

Pred ponedeljkovim odločanjem mestnega sveta o podaji soglasja za izplačilo redne delovne uspešnosti vodstvu Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana z njegovo direktorico Antonijo Poplas Susič na čelu je Jankovič ponovil, da izplačilo podpira. V javnosti so se namreč pojavila vprašanja, zakaj bo direktorica dobila dodatek glede na to, da se ZD Ljubljana sooča s kroničnim pomanjkanjem zdravnikov.

Janković je opozoril, da so se odhodi zdravnikov začeli, še preden je Antonija Poplas Susič začela voditi ZD Ljubljana, poleg tega si po njegovih besedah več čas vodenja prizadeva omiliti problematiko, kar da je ugotovil tudi varuh človekovih pravic, ki je zahteval odgovore na to temo. Predlog Levice, ki v mestnem svetu zahteva umik te točke z dnevnega reda, bo Janković v ponedeljek sicer dal na glasovanje, a bodo njegovi svetniki glasovali proti, je povedal.

Preberite še: Je v Ljubljani še demokracija? Ali pa “demokratura”, avtoritarnost, cirkus?

Glede projekta preverjanja, ali so oglasni in drugih panoji v mestu postavljeni v skladu s predpisi, je Janković povedal, da poteka po načrtih. V postopku je okoli 860 objektov, za katere na občini računajo, da bodo odstranjeni oziroma usklajeni s predpisi še letos. Težave jim povzročajo le nekateri večji oglaševalci, ki za vsako odločbo inšpektorata o odstranitvi sprožijo sodni spor, je povedal.

O Jelinčičevi hiši

Odzval se je tudi na poročanje portala Necenzurirano, da je hiša predsednika SNS Zmaga Jelinčiča na križišču Tobačne ulice in Bleiweisove ceste predvidena za rušenje. V prostorskih aktih občine, ki jih je ta sprejela leta 2009, naj namreč ne bi več ležala na stavbnem zemljišču, ampak na območju, predvidenem za gradnjo ceste za sosesko z več stolpnicami.

Janković je potrdil, da je bil občinski prostorski načrt spremenjen, kakšna bo usoda hiše, pa je po njegovih besedah odvisno predvsem od investitorja soseske, ki pa se je do zdaj večkrat spremenil. Do zadnje spremembe je prišlo pred letom in pol, novi lastnik pa občini še ni predstavil svojih namenov, je povedal. “Ali je treba vilo nujno porušiti ali pa je mogoče graditi kljub temu, je še vedno odprto,” pravi Janković. “Gre za to, da bo tisti, ki bo gradil, prišel z nekim predlogom in potem bomo videli, kako bomo ravnali,” je dejal. Zagotovo pa občina po njegovih besedah za hišo ne bo plačala treh milijonov evrov, kot naj bi zanjo neuradno zahteval Jelinčič. Ena od možnosti je tudi razlastitev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje