“Iracionalni nakupi hišk na Cresu, ki nimajo niti parcele”

Slovenija 01. Jan 202207:22 6 komentarjev
Cres
N1

"Leto 2021 si bom zapomnil po iracionalnih nakupih hišk na Cresu, ki nimajo niti parcele. Ker je bilo več dražb in zelo veliko udeležencev, očitno ne gre za naključje, ampak odsev razmer na nepremičninskem trgu," ob iztekajočem se letu ocenjuje Stane Petavs, nepremičninski posrednik. Končni izkupiček prvih štirih dražb, na katerih so prodali 22 od 38 počitniških hišk, je znašal 4,5 milijona evrov. Po novem letu se bodo zvrstile še tri dražbe, zadnja bo 19. januarja.

Zadnja dva meseca leta 2021 so močno zaznamovale spletne dražbe počitniških hišk v naselju Stara Gavza na hrvaškem otoku Cres. Povprečna cena hiše je po zaključenih prvih štirih dražbah znašala približno 205 tisoč evrov. V javnosti je odmevala predvsem cena hiše na robu naselja s pogledom na morje, ki jo je na prvi dražbi tuj državljan kupil za kar 360 tisoč evrov.

Cene so bile v nekaj primerih zasoljene, so ocenili hrvaški nepremičninski agenti, čeprav povpraševanje po nepremičninah na Cresu močno presega ponudbo, saj novih nepremičnin ni. S hrvaškimi kolegi se strinja tudi Stane Petavs, nepremičninski posrednik. Ocenjuje, da so bile cene iracionalne, a naj ne bi šlo za naključje, temveč zgolj za odsev razmer na nepremičninskih trgih.

“Najdražje hiške so bile za 100 tisoč evrov predrage”

“Za kupnino teh hiš je mogoče dobiti precej boljšo nepremičnino: lokacijsko (ravno tako blizu morja), predvsem pa po lastnostih (stavba, parcela). Zato ne preseneča začudenje hrvaških nepremičninskih posrednikov nad to prodajo. Najdražje hiše so bile za 100 tisoč evrov predrage,” pravi Petavs. Dodaja, da na odločitev za nakup in pripravljenost odšteti tako vrtoglavo vsoto vplivajo tudi drugi dejavniki, ne samo lokacija oziroma bližina morja.

“Povsem drugo je, če je kupec kot otrok hodil na počitnice v to naselje ali je tu spoznal bodočo ženo, s katero je še vedno srečen. Posredi so čustva in gre za iracionalen nakup,” ocenjuje nepremičninski posrednik. Kot pravi, tovrstni nakupi nepremičnin niso nobena redkost, predvsem pri starejših in premožnejših kupcih.

Stane Petavs
Osebni arhiv

Zanimanje za nakup hišk je bilo veliko že poleti, še preden je bil znan datum dražbenega postopka. Na koncu je na prvih štirih dražbah sodelovalo 1.629 dražiteljev. “Udeležencev je bilo res veliko, zato so ti vsekakor odraz razmer na nepremičninskem trgu,” poudarja Petavs. Dodaja pa, da sodelujoči dražitelji niso zgolj osamljeni primeri posameznikov, ki se odločajo za tovrstne nakupe. “Pri nas je veliko kupcev, ki zaradi strahu pred inflacijo lahko zberejo 200 tisoč evrov za nakup nepremičnine,” še izpostavlja.

Ker je povpraševanje po nepremičninah v tem trenutku izjemno, je, tako Petavs, ekscesne nakupe še pričakovati. “Vprašanje pa je, kaj zdajšnje cene pomenijo s perspektive petih ali desetih let,” še opozarja nepremičninski posrednik.

Cres grafika
N1

Naslednja dražba se bo odvila 5. januarja

Spomnimo, da so na zadnjem dražbenem sklopu, ki je stekel 15. decembra, hiške na koncu dosegale nižje cene od prejšnjih. Najcenejša hiška je denimo znašala 140.020 evrov in je bila tudi najcenejša od vseh do zdaj prodanih 22 počitniških enot. Dražbe počitniških hiš propadlega ajdovskega gradbenega podjetja Primorje, d. d., se bodo po napovedih nadaljevale januarja, na voljo pa je še 16 počitniških enot.

PREBERITE ŠE:

Peta dražba bo 5. januarja 2022, šesta 12., zadnja pa 19. januarja 2022. Hišice v naselju Stara Gavza, ki je od mesta Cres oddaljeno slaba dva kilometra, skupaj merijo 1.622 kvadratnih metrov, zgrajene pa so bile med letoma 1978 in 1981. Leta 2007 je bilo deset hiš obnovljenih.

Stečajni upravitelj Rudolf Hramec je pred začetkom dražb likvidacijsko vrednost počitniškega naselja Stara Gavza ocenil na dobre tri milijone evrov, njegovo tržno vrednost pa še za en milijon več. Hiške so tako na dobri polovici dražbenega postopka že presegle obe vrednosti. David Gajić iz podjetja Primorje, d. d., nam je dejal, da je izkupiček prvih štirih dražb v ‘okviru postavljene prodajne strategije’.

Ekipa N1 je na začetku decembra obiskala naselje Stara Gavza, v katerem so počitniške hiške. Več si poglejte v spodnjem posnetku. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje