Drugo leto še tri dražbe hišk na Cresu: bodo cene še padale?

Slovenija 18. Dec 202119:06 > 20. Dec 2021 15:45 1 komentar
Cres
N1

Končni izkupiček prvih štirih od sedmih dražb počitniških hiš v naselju Stara Gavza na Cresu znaša 4,5 milijona evrov, kar že presega likvidacijsko in tržno vrednost hišk, ki ju je pred začetkom dražb ocenil stečajni upravitelj propadlega podjetja Primorje, d. d., Rudolf Hramec. Letos dražb ne bo več, prihodnje leto pa bodo na treh prodajali še zadnjih 16 hišk.

Spletne dražbe počitniških hišk v naselju Stara Gavza na Cresu, ki so v lasti propadlega ajdovskega gradbenega podjetja Primorje, d. d., so presegle vsa pričakovanja. Po štirih zaključenih dražbah, na katerih so skupaj prodali 22 od 38 počitniških hišk, izkupiček znaša 4,5 milijona evrov.

Čeprav je bilo povpraševanje po hiškah že poleti veliko, se je pred prvo jesensko dražbo še občutno povečalo. Na prvih štirih dražbah je namreč sodelovalo skupno 1.629 dražiteljev, največ pa prav na prvi, kjer je bilo dražiteljev kar 616.

Na zadnji dražbi cene hišk precej nižje

Stečajni upravitelj Rudolf Hramec je pred začetkom dražb likvidacijsko vrednost počitniškega naselja Stara Gavza ocenil na dobre tri milijone evrov, njegovo tržno vrednost pa še za en milijon več. Hiške so tako na dobri polovici dražbenega postopka že presegle obe vrednosti. David Gajić iz podjetja Primorje, d. d., nam je dejal, da je izkupiček prvih štirih dražb v ‘okviru postavljene prodajne strategije’.

Na vprašanje, ali so bili tudi sami presenečeni nad cenami hišk, ki so v nekaterih primerih presegle kar štirikratno vrednost od izklicne cene, je Gajić dodal, da je zanimanje, glede na postavljeno prodajno strategijo, v okviru pričakovanj in da je to “odraz implementacije prodajne strategije in ugodnih tržnih razmer”. Končne cene pa, da so odraz povpraševanja po tovrstnih nepremičninah.

Cres grafika
N1

Povprečna cena hiške na dražbo je sicer znašala približno 205 tisoč evrov. V javnosti pa je predvsem odmevala cena hiške na robu naselja s pogledom na morje, ki je bila na prvi dražbi tujemu državljanu prodana za kar 360 tisoč evrov.

Da so bile cene v nekaj primerih zasoljene, so ocenili tamkajšnji nepremičninski agenti, čeprav povpraševanje po nepremičninah na Cresu močno presega ponudbo, saj na vidiku ni novih nepremičnin.

“Česa takega na Cresu, Krku in tudi drugod še v življenju nisem videl,” je po prvi dražbi za N1 povedal Krunoslav Zmajlo, lastnik nepremičninske agencije Nekretnine. Da so nepremičninske agente cene presenetile in da je to res nenavadno, je dejala tudi Tamara Abram, nepremičninska agentka iz Agencije Nekretnine Dogma.

Poudariti je sicer treba, da so bile na zadnji dražbi končne cene hišk nekoliko nižje od prejšnjih. V sredo je denimo najcenejša hiška znašala 140.020 evrov in je bila najcenejša od vseh do sedaj prodanih 22 počitniških enot.

Na prodaj še 16 hišk

Dražbe hišk se bodo tako nadaljevale po novem letu, na voljo pa je še 16 počitniških enot. Peta dražba bo potekala 5. januarja 2022, šesta 12., zadnja pa 19. januarja 2022. Hišice v naselju Stara Gavza, ki je od mesta Cres oddaljeno slaba dva kilometra, skupaj merijo 1.622 kvadratnih metrov, zgrajene pa so bile med letoma 1978 in 1981. Leta 2007 je bilo deset hiš obnovljenih.

Kakšno je naselje v Stari Gavzi na Cresu, poglejte v spodnjem videu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje