Saga s hišicami v Kopru: nad odločitvami inšpekcije vse bolj začudeni

Slovenija 30. Dec 202111:29 > 16:59 0 komentarjev
Hišice v Kopru
Bobo

Gostinske obrate na Titovem trgu v Kopru je v sredo zvečer znova obiskala inšpekcijska služba in jim prepovedala obratovanje, so sporočili z Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper. Direktorica zavoda Mojca Vojska je popoldne dejala, da so nad odločitvami inšpekcije vsak teden bolj začudeni.

“Namreč 23. decembra nas je obiskala inšpektorica, ugotovila, da tu neskladij v delovanju ni, in da ima gostinec obratovalni čas, ki je izdan za nedoločen čas in lahko tu na tem mestu obratuje kot gostinski obrat s teraso,” je v izjavi za medije pojasnila direktorica zavoda Mojca Vojska.

Kot je dejala, je inšpektorica kasneje zahtevala pogodbo med mestno občino in gostincem glede uporabe javne površine. A ker koprska občina nima prakse sklepati tovrstnih pogodb, kar so inšpekciji tudi sporočili, so jim zato posredovali dovoljenje za javno površino, ki pa je opredeljeno kot dovoljenje za Fantazimo. Kar pa po oceni direktorice ni relevantno, saj se Fantazima na tej lokaciji ne izvaja. Ob tem je izrazila obžalovanje, da je inšpektorica ni poklicala, saj bi se tako mogoče lahko izognili nastali situaciji.

Ta obrat je po mnenju inšpekcije sejemska prireditev, medtem ko so gostinci pridobili obratovalni čas ravno z namenom, da bo jasno, da se tu opravlja gostinska dejavnost, je pojasnila Vojska.

“Stališče inšpekcije v tem trenutku je, da naj počakamo na odločbo in se potem pritožimo, za gostince pa to pomeni katastrofo,” je še opozorila. Ti so si medtem že ustvarili dodatne stroške z nakupom hitrih testov in najemom dodatne delovne sile, ki bi testiranja izvajala.

Ponudniki v skupinsko odškodninsko tožbo

Vlada je namreč z odlokom omejila gostinsko ponudbo v času božično-novoletnih sejmov. Ta je dovoljena zgolj gostincem, ki lahko hrano in pijačo strežejo le gostom, ki sedijo.

Inšpektorji, ki izvajajo poostrene nadzore nad izvajanjem ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije covida-19, so v preteklih tednih izdali več odločb o prepovedi opravljanja dejavnosti na sejemskih stojnicah. Med drugim so zaprli stojnice v Ljubljani, Mariboru in Kopru.

Na Titovem trgu v Kopru je inšpekcija hiške z gostinsko ponudbo zaprla že 11. decembra. Kot je takrat pojasnila direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper Mojca Vojska, so gostinsko dejavnost izvajali v sedečem režimu med 5. in 22. uro, prav tako pa pri tem po njenem ni šlo za sejemsko dejavnost. Upoštevali so vse varnostne ukrepe in še več; prostor je bil zagrajen, izpolnjevanje pogoja PCT pa se je preverjalo ob samem vstopu, je povedala.

Ponudniki so bili nad zaprtjem ogorčeni in so na podlagi pravnega mnenja, ki so ga pridobili in iz katerega izhaja, da je zaprtje nelegitimno in protizakonito, napovedali skupinsko odškodninsko tožbo. Predstavnik ponudnikov gostinskih storitev Andrej Krmac je takrat poudaril, da so obratovali legitimno in zelo skrbno. Vzpostavili so “varno cono” in preverjali izpolnjevanje PCT-pogoja pred vstopom na prizorišče, kar jim je povzročilo dodatne stroške.

Zaprte stojnice v Kopru Zaprte stojnice v Kopru
Bobo
Zaprte stojnice v Kopru Zaprte stojnice v Kopru
Bobo
Zaprte stojnice v Kopru Zaprte stojnice v Kopru
Bobo

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!