Inšpektorji pogoj PCT preverili pri skoraj 2.000 ljudeh, izdali pa eno globo

Slovenija 27. Okt 202120:43 > 28. Okt 2021 09:19 3 komentarji
Koronavirus
PROFIMEDIA

Inšpekcijske službe so med krompirjevimi počitnicami poostrile nadzor nad izvajanjem pogoja PCT. Pristojni in stroka so v preteklih dneh ob slabši epidemiološki sliki večkrat opozorili, da lahko le z doslednim upoštevanjem in strogim nadzorom zamejimo eksponentno rast okužb. Na zdravstvenem inšpektoratu so od 18. do 24. oktobra opravili 535 nadzorov, pri čemer so pogoj PCT preverili pri 1.908 osebah.

Inšpektorji zdravstvenega inšpektorata in finančne uprave (Furs) so konec preteklega tedna napovedali poostren nadzor nad spoštovanjem pogoja PCT po vsej državi, na začetku tega tedna pa tudi inšpektorat za infrastrukturo, ki opravlja strožji nadzor na javnem potniškem prometu.

Kot nam je sporočila Andreja Mojškrc, inšpektorica na zdravstvenem inšpektoratu, so v zvezi z izpolnjevanjem pogojev PCT od 18. do 24. oktobra na zdravstvenem inšpektoratu opravili 535 nadzorov, pri tem pa so pogoj PCT preverili pri 1.908 osebah.

“Zaradi kršitev izpolnjevanja pogoja PCT je bila izrečena ena globa v vrednosti 400 evrov, eno opozorilo po zakonu o prekrških in pet opozoril po zakonu o inšpekcijskem nadzoru,” nam je v odzivu dejala Mojškrc.

Na Fursu so se odločili, da delo inšpektorjev na terenu podaljšajo tudi v čas krompirjevih počitnic. Upoštevanje pogoja bodo preverjali ves teden, podrobnejše poročilo o ugotovitvah bodo predstavili v petek.

Počivalšek naročil strožji nadzor

Potem ko je stroka več dni opozarjala na nedosledno preverjanje oziroma nespoštovanje pogoja PCT, kopiranje QR kod in ponarejanje potrdil, se je danes oglasil tudi minister za zdravje Zdravko Počivalšek, ki je posvaril pred ponovnim zaprtjem države, če prebivalci ne bodo spoštovali PCT. “Če ne prenehamo z izgovori pri PCT, bomo morali v lockdown (zaprtje, op. a),” je zapisal na Twitterju.

Gospodarski minister je zato sklical inšpekcijske službe in naročil strožji nadzor nad gostinskimi obrati. “Če bo treba, bomo lokale, ki nadzora ne izvajajo, v skladu z zakonodajo tudi zaprli,” je bil še jasen Počivalšek.

Preverjanje PCT prej izjema kot pravilo

Da sistem pogoja PCT v Sloveniji ni najbolj učinkovit, je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju o covidu-19 poudaril tudi minister za zdravje Janez Poklukar. Po njegovih besedah je preverjanje pogoja PCT na terenu prej izjema kot pravilo in da je vedno več tudi ponarejenih potrdil.

PCT aplikacija
Žiga Živulovič jr./BOBO

Da je ponovno zaprtje države mogoče, je, tako kot minister za gospodarstvo Počivalšek, napovedal tudi Poklukar. “Če kot družba v naslednjih dneh ne bomo sposobni dosledno izvajati pogoja PCT, kot smo ga na začetku septembra, bomo morali ponovno omejevati družbeno življenje,” je opozoril zdravstveni minister.

“Na tem mestu prosim vse, ki preverjajo pogoj PCT, da se tega dosledno držijo. Prav tako lahko vsi, ki storitve uporabljate, tudi sami opomnite izvajalce na preverjanje pogoja PCT,” je še povedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje