Stojnicam odklenkalo, inšpektorji so jih zaprli tudi v Mariboru

Slovenija 13. Dec 202115:11 > 16:43 6 komentarjev
Stojnice Maribor
Sobotainfo/BOBO

Potem ko so inšpektorji Fursa v četrtek v Ljubljani na Pogačarjevem trgu zaprli božične stojnice, ki so ponujale hrano in pijačo, so jih naslednji dan na Trgu Leona Štuklja v Mariboru odprli. Po informacijah N1 so inšpektorji vse štiri stojnice na Trgu Leona Štuklja v Mariboru danes malo pred 15. uro zaprli. Pred tem so stojnice že zaprli v Ljubljani in Kopru.

Po Ljubljani in Kopru so danes stojnice zaprli tudi na Trgu Leona Štuklja v Mariboru. Inšpektorji Fursa so jih po informacijah N1 zaprli okoli 15. ure.

“Obveščamo vas, da je ob današnjem popoldanskem inšpekcijskem nadzoru na Trgu Leona Štuklja Furs ponudnikom, ki so v hišicah izvajali gostinsko dejavnost, izdal ustno prepoved opravljanja dejavnosti. Gostinci v celoti upoštevajo ustno odločbo, zato so izvajanje gostinske dejavnosti prekinili in hišice zaprli,” so kasneje novico potrdili na Zavodu za turizem Maribor. Gostinci zdaj čakajo na pisno odločbo, kjer bodo podrobneje obrazloženi razlogi za zaprtje. Na podlagi razlogov za izrek ukrepa se bodo gostinci odločali o morebitnih pravnih sredstvih, so še navedli na Zavodu za turizem Maribor.

Prejšnji teden v Ljubljani stojnice zaprli, v Mariboru pa odprli

Pretekli četrtek, ko so inšpektorji zaprli stojnice v Ljubljani na Pogačarjevem trgu, so jih v Mariboru le dan kasneje odprli. Veljalo je pravilo, da so lahko ponujali pijačo strankam, ki sedijo, hrane pa ne. Dostop do stojnic je bil dovoljen le tistim, ki izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Pretekli petek so nato inšpektorji znova obiskali gostince na trgu, ki takrat nepravilnosti niso znašli. Takrat so v Mariboru neuradno dobili zagotovilo ministrstva za gospodarstvo, da je obratovanje stojnic skladno z vladnimi odloki, ni pa nobenega zagotovila, da tako pravila interpretirajo tudi pristojne inšpekcije.

V Kopru napovedali skupinsko odškodninsko tožbo

V Ljubljani so stojnice na Pogačarjevem trgu, kjer so ponujali kuhano vino in hrano, inšpektorji zapečatili pretekli četrtek, v Kopru pa so jih konec prejšnjega tedna. Na Fursu so po zaprtju stojnic v Ljubljani zapisali, da jim to pravico daje zakon o nalezljivih boleznih. Stojnice so zapečatili dan po tem, ko so gostincem izrekli prepoved opravljanja dejavnosti.

V občinskem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) menijo, da Furs za zapečatenje stojnic nima pravih argumentov. Kot je za N1 povedala odvetnica Nataša Pirc Musar iz odvetniške pisarne Pirc Musar & Lemut Strle, ki zastopa podjetje LPT in z njim tudi štiri najemnike prostorov na Pogačarjevem trgu, je ob zaprtju v Ljubljani dejala, da najemniki niso ničesar naredili narobe. “To, kar se je zgodilo, je res absurd,” je komentirala pred dnevi.

V Kopru je direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Mojca Vojsko dejala, da ni povsem jasno, zakaj so zaprli stojnice. “Interpretacija je, da moramo biti zaprti, ker so stojnice zaprli tudi v drugih mestih, čeprav situacije po našem mnenju niso primerljive,” je dejala. Gostinci so medtem že napovedali skupinsko odškodninsko tožbo.

Kot smo poročali pretekli teden, je Zavod za turizem Maribor na ministrstvo za gospodarstvo naslovilo vprašanje o poenotenju meril, saj zavod v “okviru sodelovanja z gostinci na Trgu Leona Štuklja ne organizira sejma ali tržnice, ampak ureja rabo javne površine in infrastrukturo ter slednje da v najem ponudnikom”. Na uradna pojasnila so takrat po poročanju Mariborinfo še čakali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje