Koprski gostinci zaradi zaprtih stojnic v skupinsko odškodninsko tožbo

Slovenija 13. Dec 202113:12 > 16:22 2 komentarja
Zaprte stojnice Maribor
BOBO

Potem ko so pretekli teden inšpektorji finančne uprave (Furs) zapečatili štiri stojnice na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, ki so med drugim ponujale hrano in kuhano vino, so stojnice konec tedna zaprli tudi v Kopru. Mojca Vojska, direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper, je pojasnila, da je iz zapisnika razvidno, da so bili upoštevani vsi varnostni ukrepi – tudi tisti, ki jih gostinci ne potrebujejo. "Ni povsem jasno, zakaj je do odločbe prišlo, saj pravne podlage ni. Interpretacija je, da moramo biti zaprti, ker so stojnice zaprli tudi v drugih mestih, čeprav okoliščine po našem mnenju niso primerljive," je dejala. Ponudniki gostinskih storitev so ogorčeni in napovedujejo skupinsko odškodninsko tožbo.

Praznične stojnice na Titovem trgu v Kopru so inšpektorji finančne uprave (Furs) zaprli v petek zvečer, vključno s prevzemnim mestom. “Gostince je obiskala inšpektorica iz Ljubljane, ki je glede na zapisnik izdala ustno odločbo o takojšnjem zaprtju. Uradno odločbo še čakamo,” je pojasnila Mojca Vojska, direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper, in dodala, da želijo opozoriti na neskladja v samem zapisniku.

“Ugotovljeno je namreč bilo, da se gostinska dejavnost izvaja v sedežnem režimu in med 5. in 22. uro, kar pomeni, da ne vemo, zakaj je odločba prišla. Radi bi, da se situacija čim prej razreši, še preden ta veseli december mine,” je povedala.

Upoštevali ukrepe, ki jim jih niti ni treba

Po njenih besedah že v zapisniku namreč piše, da se je izvajala gostinska in ne sejemska dejavnost. Da se ta na trgu ni izvajala, se lahko preveri tudi na tamkajšnji policijski upravi, kjer prijava za sejemsko dejavnost ni bila podana, je poudarila Vojska. Iz zapisnika je med drugim razvidno, da so upoštevani vsi varnostni ukrepi — celo tisti, ki jih gostinci ne potrebujejo.

“To je ograjen prostor, preverjanje pogoja PCT ob samem vstopu na teraso gostinskega obrata. Tako da ni povsem jasno, zakaj je do odločbe prišlo, saj pravne podlage za to ni, pa tudi vladni odlok tega ne omejuje. Interpretacija je, da moramo biti zaprti, ker so zaprti tudi v drugih mestih, čeprav po našem mnenju situacije niso primerljive,” je opozorila Vojska.

Hiške
PROFIMEDIA

Po podani odločbi o takojšnjem prenehanju obratovanja gostinci čakajo še na uradno, zato gostince zdaj predvsem skrbijo pritožbeni roki. Po besedah Vojske ima inšpekcija osem dni časa za izdajo uradne odločbe, potem šele sledijo roki za pritožbo in obravnavo. “Lahko se zgodi, da bomo že januarja, preden bomo dobili odgovor, ali imajo gostinci, ki trdijo, da obratujejo v skladu z odloki, prav ali ne,” je povedala. Medtem je bilo minuli konec tedna v Kopru veliko obiskovalcev, gostinci pa so morali biti zaprti, je dodala.

Vojska je ob tem poudarila, da naj bi jih inšpekcija po ‘ovinkih’ nazala, da se je vlada odločila, da ne bo dopuščala izjem. “Strinjamo se, da vlada ne dopušča izjem, metati vse v isti koš pa tudi ne gre,” je opozorila. “Očitek, da iščemo luknje in da se hočemo nečemu izogniti, je popolnoma neupravičen,” je še menila direktorica koprskega zavoda, ki si želi, da bi lahko koprski gostinci čim prej lahko spet prijeli za delo.

Gostinci napovedujejo odškodninsko tožbo

Ponudniki gostinskih storitev v zdaj zaprtih hiškah so obratovali legitimno in zelo skrbno, pa je izpostavil njihov predstavnik Andrej Krmac. Pri tem so vzpostavili “varno cono” in preverjali izpolnjevanje pogoja PCT pred vstopom na prizorišče, kar ji je povzročilo dodatne stroške. Kot je dodal, jim inšpektorici, ki sta minuli konec tedna zaprli hiške, nista dali utemeljenega razloga za zaprtje, pač pa sta bili po njegovem poslani v Koper, da jih zaprejo.

Zaradi zaprtja gostincem zdaj vsak dan nastaja velika materialna škoda, saj so morali nabaviti veliko hrane in pijače, ki jo morajo zdaj metati stran. Gostinci so pri tem ogorčeni in razočarani, pridobili pa so tudi pravno mnenje, da je bilo zaprtje nelegitimno in protizakonito. Kot je napovedal Krmac, bodo zato šli tudi v skupinsko odškodninsko tožbo.

Popolna zmeda pri uresničevanju vladnega ukrepa

PREBERITE ŠE:

Te dni vlada popolna zmeda pri uresničevanju vladnega ukrepa, ki predvideva prepoved prodajanja hrane in pijače (z izjemo kostanja) na predbožičnih sejmih. Medtem ko so praznične stojnice v Ljubljani na Pogačarjevem trgu zaprli, pa so bile stojnice odprte v Mariboru, vendar so jih danes popoldan tudi zaprli.

Do vladne odločitve je bil že ob sprejetju kritičen tudi ljubljanski župan Zoran Janković. “Lokal, ki nima notranje kuhinje, mora biti zaprt, čeprav je upošteval pogoj PCT, drugi, ki pa ima notranjo kuhinjo, pa lahko obratuje,” je povedal, ko so morali v mestu zapreti praznične stojnice, kjer so stregli hrano in pijačo. Na ljubljanski občini so želeli zaobiti odlok in tako so odprli stojnice na Pogačarjevem trgu, saj gre za tržnično dejavnost. A te stojnice je nato inšpekcija v četrtek zaprla.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje