Inštitut 8. marec ministrico Sanjo Ajanović Hovnik pozval k odstopu

Slovenija 05. Okt 202322:41 19 komentarjev
Nika Kovač
Žiga Živulović jr./Bobo

Po razkritju še enega dokumenta je Inštitut 8. marec ministrico Sanjo Ajanović Hovnik zdaj pozval k odstopu.

V oddaji Tarča so razkrili dokument, pismo podpore, ki ga je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik podpisala 10. maja letos. Gre za pismo podpore Inštitutu IPES, ki ga vodi nekdanja poslovna partnerica ministrice Ajanović Hovnik Kaja Primorac. Ta inštitut je na največjem javnem razpisu ministrstva za javno upravo po spremembi pravil na tem razpisu dobil 300.000 evrov.

Iz tega dokumenta izhaja, da je ministrica za kandidaturo inštituta njene kolegice vedela, čeprav je do zdaj trdila, da ni.

A Sanja Ajanović Hovnik je o tem dejala: “Na tem mestu se lahko posujem s pepelom. Da, podpisala sem pismo podpore, ampak podpisala sem še pet drugih pisem podpore. Lahko zatrdim, da takšne zadeve podpisujem skorajda generično. Vem, da me to ne odrešuje krivde, ampak take stvari dobimo v mapah in podpišemo. Kot rečeno, podpisala sem še pet drugih vlog, štiri so bile uspešne, ena, ki je tudi imela moj podpis podpore, pa ni bila uspešna. To je zelo utečena praksa, samo na tem razpisu je bilo več kot 20 pisem podpore.”

Sanja Ajanović Hovnik sicer vztraja, da je v primeru spornega javnega razpisa ravnala zakonito in transparentno, a dodaja, da bo v trenutku, ko ji bo katera od pristojnih institucij dokazala drugače, prevzela politično odgovornost in odstopila.

Sanja Ajanović Hovnik
Žiga Živulovič jr. /BOBO

V Inštututu 8. marec pa menijo, da je po razkritju pisma podpore čas, da ministrica odstopi. “V Tarči so ministrici dokazali laž. Vedela je za prijavo zavoda svoje nekdanje poslovne partnerke. In prav je, da po posutju s pepelom stori še naslednji korak in odstopi.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje