Sanja Ajanović Hovnik o očitkih: Kot ministrica imam čisto vest

Slovenija 04. Okt 202313:51 > 16:37 7 komentarjev
ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik
Jan Gregorc/N1

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik se je v zadnjih tednih znašla pod številnimi očitki o njenem delovanju. Po razkritju visokih stroškov službene poti ministrice in njenih petih sodelavk v New York je v javnosti odmevala še zgodba o podeljevanju denarja preko razpisa ministrstva za javno upravo. Ajanović Hovnik je pojasnila, da je v zvezi z razpisom delovala zakonito in transparentno in da še vedno uživa podporo premierja Roberta Goloba.

Kot smo obširno poročali na N1, se je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik v zadnjih tednih znašla pod plazom kritik zaradi njenega ravnanja. Po razkritju o potratni julijski službeni poti petih zaposlenih na ministrstvu za javno upravo v New York, se je Ajanović Hovnik znašla še v središču afere o podeljevanju javnega denarja preko razpisa ministrstva za javno upravo.

Na razpisu za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na področju aktivnih državljanskih pravic, ki ga je MJU objavilo marca letos, je med največjimi prejemniki javnega denarja tudi zavod IPES – Inštitut za proučevanje enakosti spolov Maribor. Solastnica omenjenega inštituta Kaja Primorac je namreč dolgoletna prijateljica ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. Skupaj sta leta 2020 ustanovili tudi podjetje Smart center, preko katerega je Primorac pomagala pri pripravi dokumentacije za omenjeni razpis MJU za več nevladnih organizacij zaračunala sedem odstotkov provizije.

Kot je pojasnila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, so na ministrstvu opravili temeljit pregled načina in postopka nakupa letalskih vozovnic, ob tem pa so ugotovili nekatere organizacijske težave, ki naj bi bile v kratkem tudi odpravljene. Ugotovili pa so tudi nepravilnosti pri izdaji njene letalske vozovnice, zaradi tega pa so že stopili v kontakt z agencijo, ki je omenjeno letalsko vozovnico prodala. “Nakupi letalskih vozovnic, kot na to že dlje časa opozarjamo v javni upravi, niso optimalno. Zato bom v najkrajšem možnem času predlagala vladi, da spremeni način nakupa letalskih vozovnic,” je dejala ministrica Ajanović Hovnik.

Letalske vozovnice so bile po njenih besedah kupljene v začetku junija. Ker ministričina vozovnica, ni dopuščala možnosti hitrega prestopa na letališču v Frankfurtu – za to naj bi imela zgolj eno uro časa – so se odločili za spremembo leta. Pri tem pa agencija ni upoštevala znižanja razreda iz poslovnega v ekonomski razred, saj ni izdala ustreznega dobropisa, cena vozovnice pa je ostala nespremenjena.

“Žal mi je, da je padla senca dvoma na ta razpis”

Glede spornega razpisa MJU pa je Ajanović Hovnik dejala, da so na ministrstvu še enkrat preverili vsa dejstva, zato je zatrdila, da je sama ravnala zakonito in transparentno. “Žal mi je, da je padla senca dvoma na ta razpis, ki so ga strokovne službe MJU skupaj s petimi ministrstvi oblikovale, pripravljale in vodile z najboljšimi cilji. Kot ministrica imam čisto vest,” je dejala.

Ministrica je poudarila, da je bila nekoč res lastnica podjetja Smart center, česar pa nikoli ni skrivala, saj če bi to želela storiti, svojega deleža v podjetju ne bi prenesla na mamo. Pojasnila je, da je njena mama Dragana Marjanović zgolj lastnica poslovnega deleža, da pa ni nikoli sodelovala v samem poslovanju.

Da se je na razpis MJU prijavil tudi zavod IPES, ki ga vodi njena nekdanja sodelavka in poslovna partnerka, je ministrica izvedela šele 5. septembra. Ob tem je dodala, da za zavod, ki ga vodi Kaja Primorac, ne veljajo nikakršne omejitve poslovanja, prav tako pa tudi ni nikakršnega razloga, da bi bila prijava zavoda IPES na razpis sporna. Ajanović Hovnik je poudarila, da so razpis pripravljale strokovne službe, same vloge pa je ocenjevala strokovna komisija.

“V času razpisa me nihče ni obvestil o morebitnih nepravilnostih. Trdim, da nisem vedela, da je podjetje Smart center sodelovalo z drugimi prijavitelji na ta razpis. O tem sem bila obveščena 21. septembra, ko me je o tem obvestila Kaja Primorac. To informacijo sem takoj predala pristojnim službam na MJU in tudi Komisiji za preprečevanje korupcije,” je izpostavila ministrica za javno upravo.

Bo razpis zdaj razveljavljen?

Sanja Ajanović Hovnik je poudarila, da verjame, da se bo čez čas izkazalo, da je razpis potekal zakonito in skladno s predpisi, a dodala, da vendarle razmišlja o njegovi razveljavitvi. “Zakaj razmišljam o razveljavitvi celotnega razpisa? Ker se je pojavil sum o nepravilnosti pri dveh prijaviteljih, potem pa se je ta sum nekako širil dalje. Zaradi tega, ker ne vemo, koliko nepravilnosti naj bi bilo, je na tem mestu mogoč razmislek, ali je možno razveljaviti celotni razpis,” je poudarila ministrica in dodala, da je razpisala revizijo celotnega postopka razpisa.

Rezultate revizije na ministrstvu pričakujejo novembra, MJU pa bo naročila tudi zunanjo revizijo postopka razpisa.

O napovedani interpelaciji SDS zoper njo Ajanović Hovnik ni želela špekulirati, saj ta še ni bila vložena in ne pozna očitkov zoper njo. Povedala pa je, da se je v torek pogovarjala s premierjem Robertom Golobom in da še zmeraj uživa njegovo podporo. “Premier je zadovoljen s predstavljenimi odgovori, s koalicijskimi partnerji pa se bom sestala v najkrajšem možnem času,” je dejala.

Poudarila je, da je kot ministrica podpisala tako objavo kot tudi objavo spremembe pogojev razpisa. “Ključno je, da sem jaz to podpisala na predlog strokovne komisije, ki mi je tudi predložila tabelo, kako naj bi bila ta sredstva prerazporejena. Jaz ne vidim razloga, zakaj bi lahko bilo to sporno,” je dejala Ajanović Hovnik.

Janez Janša napovedal interpelacijo ministrice

Predsednik stranke SDS Janez Janša je z namenom, da bi “vladi skrajšali muke” napovedala vložitev interpelacije zoper delo ministrice za javno upravo. Iz strank vladne koalicije, so po razkritju omenjenih afer sicer najprej stopili v bran ministrici Ajanović Hovnik, v zadnjih dneh pa je bilo mogoče slišati, da si tudi oni želijo ministričinih dodatnih pojasnil. Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je v torek dejal, da si želijo slišati odgovore ministrice, nato pa se bodo odločili, ali jo še podpirajo.

“Interpelacija je bila vprašanje časa. Po razkritjih prejšnji teden je bilo jasno, da se bo to zgodilo,” se je na napoved SDS odzval vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec. Dodal je, da je to popolnoma razumljiva poteza opoziciji. Kar se tiče razlogov, zaradi katerih je interpelacija spisana, pa v Levici od pristojnih pričakujejo, da bodo to nemudoma preiskali, v tem času pa ima ministrica priložnost, da stvari razloži.

V stranki SD so se glede komentiranja zadev, povezanih z ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, za zdaj zavili v molk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje