Nove obtožbe: “Slovenci so v Umagu pozidali tudi obalo. Katastrofa”

Slovenija 04. Mar 202419:56 23 komentarjev
Črna gradnja na obali (Foto: Posnetek zaslona/ @GradUmag/ YOUTUBE)

Zgodba črnih gradenj v Umagu dobiva nove razsežnosti. Potem ko so na tamkajšnji občini opozorili na 'istrske favele' oziroma nelegalno zgrajene hiške, za katerimi po njihovem mnenju stojijo tuji državljani, predvsem Slovenci, se prebivalci pritožujejo, da je zaradi črnih gradenj opustošena tudi bližnja obala. Tudi za to naj bi bili po njihovi oceni krivi Slovenci, ki naj bi se obenem agresivno vedli do domačinov.

Občina Umag je pred časom objavila posnetek, s katerim tujce obtožuje, da javne plaže v občini obravnavajo kot zasebno lastnino.

Na občinskem video posnetku iz zraka je mogoče videti pozidan obalni pas. Poleg betonskih in lesenih pomolov obalo ‘krasijo’ tudi drogovi za privez čolnov in stopnice, ki od obale vodijo proti hišam na pečini. Ob posnetkih iz zraka se na zaslonu izpišejo besede: “Uzurpirano, Devastirano, Privatizirano. Dovolj! Naredimo temu konec!” Kako resno je stanje, si je na terenu ogledal hrvaški portal Index.hr.

“Umaška obala je verjetno eden izmed najbolj opustošenih delov Istre. Velik del je betoniran, zgrajeni so pomoli in leseni privezi, ki bi se lahko vsak čas zrušili. Vse skupaj pušča vtis podrtega, mračnega gradbišča na morju, ne pa obale v najbogatejši hrvaški županiji,” opisujejo vtise.

Domačine pa na drugi strani poleg samega prizora motijo tudi tujci. Predvsem Slovenci, ki naj bi jim omejevali dostop do morja. Kot pripovedujejo, so jih slovenski turisti odganjali z besedami, da gre za zasebno zemljišče in da naj ga zato zapustijo. “Opustošenje je res veliko. Potem pa gre še za Slovence, ki sploh niso naši državljani, kar je še huje. Kriva je tudi vlada, ki bi to morala preprečiti. Vse je treba porušiti,” meni domačin Ivan.

Ena izmed občank, Kristina, pa je povedala, da so tudi njo poskušali turisti večkrat pregnati s plaže. “Trdili so, da je plaža v Zambratiji zasebna.” Podobno izkušnjo je že pred nekaj leti doživela tudi Linda. Stanje je za Index.hr označila za katastrofalno, saj da se obali sploh ni več mogoče približati. “Turistu sem enkrat poskušala razložiti, da hrvaška nima zasebnih plaž, pa sva se sprla,” je opisala.

Slovenec v Umagu: Od morja smo oddaljeni več kot en kilometer

Eden izmed Slovencev, ki si na območju Umaga lasti mobilno hiško, je pred kratkim za N1 povedal, da so očitki o ‘istrskih favelah’ napačni, saj da so te parcele – gre za kmetijska zemljišča – domačini povsem legalno parcelirali, razmejevali in nato za dober denar takrat tudi prodali.

Dodal je še, da so naselja mobilnih hišk od morja oddaljena več kot kilometer. Opisal je tudi, da je stanje v Savudriji drugačno, saj da so tam turisti res zgradili betonske pomole, ki jih je mogoče tudi zrušiti.

‘Istrska favela’, ki je od morja oddaljena več sto metrov (Foto: Posnetek zaslona/ @GradUmag/ YOUTUBE)

Občina: Takšne predrznosti še ni bilo

Red na območju so po prejetih prijavah večkrat poskusili vzpostaviti tudi mestni komunalni redarji, a so, tako kot domačini, naleteli na hladen tuš.

“Komunalnim redarjem grozijo kar pred policisti. Takšne predrznosti in agresivnosti tujih državljanov ob hkratnem brutalnem uničevanju Istre še ni bilo,” so povedali na mestni občini in dodali, da so nelegalne pomole tam postavili lastniki počitniških hiš, ki imajo načeloma vsa potrebna dovoljenja, a da se med njimi najdejo tudi črne gradnje.

“Pomoli imajo lepo vklesane naslove, tako da točno vemo, kateri hiši pripadajo. Če bi poleti kdo od občanov nanje postavil brisačo, bi prišlo do fizičnega obračuna,” pravijo na občini.

Obenem nelegalna gradnja na obalnem pasu predstavlja še toliko večjo težavo, ker obala na hrvaškem spada v zavarovano območje, mestna redarstva pa nimajo zadostnih pooblastil, da bi črno gradnjo ustavila sama. Za področje je sicer pristojnih več inšpektoratov, gradbeni, okoljevarstveni in pomorski. A se srečujejo s preobilico dela in luknjami v zakonu. Umaški župan Vili Bassanese pričakuje, da bo stanje uredil novi zakon, ki bo določil kazensko odgovornost naročnika in izvajalca črnih gradenj na obmorskem pasu. “Na podlagi tega se bodo začele prijave na gradbeni inšpektorat,” je dodal.

Črna gradnja na obali (Foto: Posnetek zaslona/ @GradUmag/ YOUTUBE)
Črna gradnja na obali (Foto: Posnetek zaslona/ @GradUmag/ YOUTUBE)
Črna gradnja na obali (Foto: Posnetek zaslona/ @GradUmag/ YOUTUBE)
Črna gradnja na obali (Foto: Posnetek zaslona/ @GradUmag/ YOUTUBE)
Črna gradnja na obali (Foto: Posnetek zaslona/ @GradUmag/ YOUTUBE)

“Istra je postala raj za črne graditelje”

Spomnil je tudi na nedavna opozorila glede nelegalnih gradenj počitniških nastanitev. V tej luči je poudaril, da se t. i. tiha okupacija Istre dogaja že desetletja. “Črna gradnja in pustošenje obale sta se močno okrepila pred 30 leti, od takrat pa strmo naraščata,” je opisal.

Težavo poglabljajo predvsem geodeti, ki že postavljene nepremičnine na lastno pest klasificirajo za objekte. “Potem zemljiške knjige legalizirajo črno gradnjo, jo vpišejo na nezazidljivo območje in potem lastnik dobi objekt, ki pa je sicer brez uporabnega dovoljenja. Kljub temu dobiš vodo in elektriko, policija pa ti zato dovoli prijavo bivališča. Vse to v treh mesecih,” je razložil župan.

Meni, da je to glavni razlog, zaradi katerega na območju občine nastajajo ‘favele’, nekatere pa naj bi imele že okoli 30.000 prebivalcev. Občani pravijo, da so naselja zaradi ‘agresivnih’ tujcev postala nevzdržna za normalno življenje.

Posnetek, ki ga je objavila občina: 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje