Iskrenje v NSi: Zakaj sta si tokrat prišla navzkriž Tonin in Novak

Slovenija 16. Feb 202416:39 12 komentarjev
Matej Tonin, Ljudmila Novak
Matej Tonin, Ljudmila Novak (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak je obžalovala, da se je na mizi odbora Evropskega parlamenta znašla peticija za dostojen pokop, ki jo je spisal zgodovinar Mitja Ferenc, v obravnavo pa vložila Romana Tomc iz SDS. Ljudmila Novak je ravnanje SDS ocenila kot nov manever za ideološke delitve in nabiranje političnih točk. S svojimi navedbami je vznemirila prvaka Nove Slovenije Mateja Tonina, ki je poudaril, da lahko širša evropska razprava pospeši odpravo slovenskega razlikovanja žrtev po ideološki primernosti. Bi lahko najnovejša zaostritev odnosov med Toninom in Novak vplivala na kandidatno listo NSi za evropske volitve?

Odbor Evropskega parlamenta za peticije je v sredo obravnaval peticijo zgodovinarja Mitje Ferenca za pravico do pokopa in spoštljivega spomina na žrtve povojnih komunističnih pobojev v Sloveniji. Peticijo je vložila evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc.

Slovenski evropski poslanci iz levega pola so njeni obravnavi nasprotovali. Ocenjevali so, da gre za spolitizirano tematiko, ki jo SDS izkorišča za nabiranje predvolilnih točk. Mnoge pa je presenetil odziv evropske poslanke iz vrst NSi Ljudmile Novak.

“Obžalujem, da je ta tema uvrščena na dnevni red odbora za peticije v Evropskem parlamentu. Menim, da bi morali problem pobojev, pokopa in spomina na slovenske povojne in medvojne žrtve najprej z vsem spoštovanjem do žrtev reševati v Sloveniji in ne na evropski ravni,” je dogajanje komentirala Novak, ki sicer ni članica evropskega odbora za peticije in tudi ni bila seznanjena z obravnavo peticije Mitje Ferenca.

Ob tem je poudarila, da si kot nosilka slovenskega zakona o prikritih grobiščih in pokopu žrtev želi, da bi bile vse žrtve medvojnih in povojnih pobojev pokopane na dostojen način in tudi na ljubljanskih Žalah. “Žrtvam ne smemo odrekati pravice do groba in dostojnega spomina,” je navedla Ljudmila Novak. Dodala je, da pa v nobenem primeru ne odobrava zlorabe te teme za notranjepolitični ideološki boj.

Ljudmila Novak
BOBO

Ko so na stranki NSi začeli zvoniti telefoni, je Novak spisala dodatna pojasnila svoje izjave. Natančneje je pojasnila vlogo Nove Slovenije, ki je v sodelovanju z Mitjo Ferencem in Pavlom Jamnikom iz komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč leta 2015 pripravila omenjeni zakon o prikritih grobiščih. Zakon je tedaj podprla SMC, takratni premier Miro Cerar je zanj zagotovil proračunski denar, zato je po navedbah evropske poslanke komisija začela pospešeno izkopavati in urejati številna prikrita grobišča.

“SDS se je pri glasovanju o zakonu vzdržala, na terenu pa je pred sprejemom zakona organizirala okrogle mize proti zakonu in širila zlonamerno propagando proti NSi. SDS žrtve ves čas izrablja za svoj ideološki boj, s čimer neti sovraštvo med ljudmi in spodbuja nenehne delitve v družbi, ne da bi želela v resnici ustrezno rešiti to problematiko,” je poudarila Novak. Peticijo, ki jo je vložila Romana Tomc, razume kot nov manever SDS za ideološke delitve in kot nabiranje političnih točk pred volitvami. “Pri tem pa sama ne želim sodelovati in prilivati olja na ogenj v slovenski družbi,” je še dodala Novak.

Prvak NSi Matej Tonin z njenimi navedbami ni bil zadovoljen. Poudaril je, da je Nova Slovenija stranka, ki si prizadeva za resnico in spravo. “Številni člani NSi so bili žrtve komunistične represije, njihovi svojci pa žrtve komunističnih zločinov,” je zapisal na strankini spletni strani. Ponovno je izrazil ogorčenje, ker je vlada Roberta Goloba razveljavila sklep o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. “Prav zaradi malomarnega odnosa Golobove vlade do žrtev komunističnega nasilja podpiramo prizadevanja dr. Mitje Ferenca in peticijo, da se odnos do žrtev, ki še vedno ležijo po tisočerih jamah, spremeni,” je navedel prvak NSi.

Matej Tonin
Foto: Borut Živulović/BOBO

Ob tem je  podprl tudi to, da je bila peticija  predstavljena na odboru Evropskega parlamenta, in ocenil, da lahko “širša evropska razprava pospeši odpravo slovenskega razlikovanja žrtev po ideološki primernosti”. Na koncu zapisa je Tonin obžaloval, da se njihova evropska poslanka ni udeležila razprave na odboru za peticije.

V njegovem tokratnem zapisu pa ni navedb, h katerim se sicer pogosto zateka, da NSi kot demokratična stranka svojim članom  dopušča različna mnenja. Kot pravijo naši viri blizu Tonina, je želel prvak NSi s svojo objavo Ljudmili Novak sporočiti, da je naredila napako pri komuniciranju; še zlasti naj bi ga zmotila dikcija, da “obžaluje, da je bila ta tema uvrščena na dnevni red odbora za peticije”. Po navedbah iz krogov blizu predsednika stranke se bosta tako morala Matej Tonin in Ljudmila Novak v kratkem pogovoriti o izbiri njenih besed. Toninov zapis pa naj bi bil spodbujen predvsem s klici na stranko in zapisi na družbenih omrežjih, v katerih so člani izražali nezadovoljstvo nad navedbami evropske poslanke.

A je v krogih blizu Ljudmile Novak mogoče slišati, da klicev ni bilo prav veliko, med klicatelji pa da je bilo kar nekaj “večnih nezadovoljnežev”. Tako tudi med vidnimi člani NSi ni osamljena ocena, da je bil Toninov odziv na navedbe njihove evropske poslanke nepotreben, saj da ta vseskozi dosledno zagovarja dostojen pokop vseh žrtev medvojnih in povojnih pobojev.

17. Kongres NSi
17. Kongres NSi (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

Po besedah naših virov so se sicer odnosi med Toninom in Novak, ki že dolgo niso idealni, še pred njenim komentiranjem peticije spet ohladili. Kaj je bil razlog, nam niso razkrili. Izvedeli smo zgolj, da naj pa bi bila razhajanja povezana z evropskimi volitvami, a ne z vrstnim redom kandidatov na listi NSi. Kot smo poročali, namerava stranka na teh volitvah nastopiti s svojimi najbolj prepoznavnimi člani, pri čemer naj bi bil Tonin nosilec liste, Novak pa na zadnjem mestu. Vendar pa končnega vrstnega reda še niso potrdili.

A se ob odzivu prvaka stranke na komentar evropske poslanke postavlja vprašanje, ali bi se utegnilo zgoditi, da Ljudmila Novak na junijskih volitvah sploh ne bi kandidirala. Našim virom blizu Tonina se zdi to malo verjetno. Kot pravijo, si je najbrž res  dokončno zapravila možnost, da bi bila nosilka liste, je pa že sama dejala, da je pripravljena stranki na evropskih volitvah pomagati, tudi če ne kandidira na prvem mestu. Ljudmila Novak nam na vprašanja, ali se še vidi na listi NSi za evropske volitve in ali bosta s Toninom kljub razhajanjem lahko sodelovala v volilni kampanji, za zdaj ni odgovorila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje