Italija od vse več slovenskih voznikov naknadno terja neplačano cestnino

Slovenija 07. Sep 202310:22 3 komentarji
avtocesta italija, cestninska postaja
foto: Amzs

V zadnjem času se povečuje število zahtevkov za izterjavo neplačanih cestnin za uporabo italijanskih avtocest. AMZS opozarja, da dvignjena zapornica na uvozu ali izvozu z avtoceste ne pomeni, da cestnine ni treba plačati. Zastaralni rok za izterjavo neplačila cestnine v Italiji je deset let.

Vse več slovenskih voznikov je v zadnjem času na AMZS naslovilo zaprosila za informacijo in pravno mnenje o izterjavi oziroma zastaralnem roku neplačila cestnine na avtocestah v Italiji. Zahtevek za izterjavo neplačane cestnine so dobili od družbe NIVI Spa.

Kot pojasnjujejo na AMZS, gre za primere, ko naj bi bila na uvozih in/ali izvozih z italijanskih avtocest zapornica dvignjena, zaradi česar so vozniki nadaljevali vožnjo po italijanski avtocesti, ne da bi plačali cestnino. “Dvignjena zapornica nikakor ne pomeni, da vozniku cestnine ni treba plačati,” opozarja vodja informacijskega centra na AMZS Matic Zupančič.

“Na uvozu na avtocesto se je treba ob morebitni dvignjeni zapornici vseeno ustaviti in pritisniti na velik rdeč gumb, avtomat pa nam po nekaj sekundah ponudi listek, ki ga bomo potrebovali na izvozu z avtoceste, da bomo cestnino lahko poravnali. Če je zapornica dvignjena (tudi) na izvozu, se prav tako ustavimo in plačajmo zahtevani znesek,” pojasnjuje Zupančič.

Kaj storiti, če ste zahtevek že prejeli

“Po informacijah AMZS in partnerskih avtomobilskih klubov iz sosednjih držav, ki se prav tako soočajo s podobnimi vprašanji svojih članov, je NIVI Spa pooblaščena pravna oseba za izterjavo cestnin. Vozniki naj razmislijo oziroma preverijo, ali so v tistem času dejansko bili v Italiji oziroma uporabljali italijanske avtoceste. Zastaralni rok za izterjavo neplačila cestnine v Italiji je deset let,” voznikom, ki so od NIVI Spa že prejeli zahtevek za plačilo neplačane cestnine, svetujejo na AMZS.

Ob tem voznikom svetujejo tudi, da so ob prihodu na vstopno cestninsko postajo pozorni in spremljajo oznake, ki vodijo do pravega avtomata (bel znak “biglietto”), saj so rumeni znaki namenjeni voznikom, ki za plačilo uporabljajo sistem Telepass.

Dodajajo, da se je treba, tudi če je zapornica dvignjena, ustaviti in vzeti listek. Enako velja na izstopnih cestninskih postajah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje