Iz nekdanjega taborišča Ljubelj pozivi k miru in zaustavitvi zla

Slovenija 11. Jun. 202213:55 > 20:27
Delite:
Ljubelj
Foto: Predsednik Borut Pahor/TWITTER

Današnja slovesnost ob 77. obletnici osvoboditve podružnice koncentracijskega taborišča Mauthausen pod Ljubeljem je minila v znamenju ohranjanja zgodovinskega spomina, ki bi preprečil nove vojne grozote. Govorci so pozvali k preprečevanju razraščanja zla in v luči vojne v Ukrajini pozvali k miru.

Slavnostna govornica, predsednica Slovenske filantropije Anica Mikuš Kos je izpostavila, da nam lahko grozote koncentracijskih taborišč služijo kot podstat za čuječnost in hitri odziv na tokove in dogajanja, ki lahko privedejo do ponovnega množičnega trpljenja.

“Tu sem kot človek, ki se odziva na veliko zlo in svari pred razraščanjem zla v socialnem tkivu sedanjega časa, poziva k dejavnemu uporu zoper tkalce zla, ki vpletajo med nas niti poniževanja, sovraštva do različnih, drugače mislečih,” je dejala.

Pojasnila je, da se lahko zlu upremo na različne načine: “Preprečimo, da nam ne zavladajo pridigarji sovražnosti in nasilja, opozarjamo na krivice, ki se dogajajo v naših življenjskih prostorih, se odzovemo na majhne grde reči, ki se dogajajo v našem vsakdanu.”

Opozorila je na nevarnost, da v demokraciji “v imenu strpnosti, odprtih možnosti za vse, tudi za tiste, ki namenoma gojijo sovraštvo med ljudmi, spregledamo grozečo nevarnost ali se nanjo ne odzovemo, ker naivno mislimo, da nam demokracija zagotavlja varnost pred družbenimi dogajanji, ki vodijo v množično trpljenje”.

Predsednik Taboriščnega odbora Rab – Gonars Herman Janež, ki je spregovoril v imenu Koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja pri ZZB za vrednote NOB Slovenije, je opozoril, da žal zgodovina in tekoči dogodki kažejo, da zgodovinski spomin z leti bledi. “V malo bolj oddaljeni, a še vedno evropski bližini, se je sedaj očitno popolnoma izbrisal. In to v letu 2022, ko smo pričakovali, da so neke civilizacijske norme dosežene,” je dejal.

Pred slovesnostjo so delegacije tržiške občine, Zveze združenj borcev za vrednote NOB in veleposlaništev položile vence k spomeniku Obtožujem. Garda Slovenske vojske je položila venec v imenu predsednika države Boruta Pahorja. Slovesnosti pa so se med drugim udeležili predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, minister za obrambo Marjan Šarec in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar