Izbruh manjše epidemije pete otroške bolezni. Za koga je lahko nevarna?

Slovenija 20. Jun 202319:01 1 komentar
Peta otroška bolezen
PROFIMEDIA

V zadnjem času v nekaterih ljubljanskih vrtcih in šolah zaznavajo povečano število primerov otroške nalezljive bolezni. "Res opažamo porast obolevanj oziroma kar manjšo epidemijo pete infekcijske bolezni," je za N1 potrdila pediatrinja Tatjana Grmek Martinjaš iz ljubljanskega zdravstvenega doma. Podobno opaža tudi pediater Denis Baš. Za kakšno bolezen pravzaprav gre in kdo se je mora izogibati?

V zadnjem času je v nekaterih ljubljanskih vrtcih in osnovnih šolah več otrok zbolelo za peto otroško boleznijo, je za N1 potrdila pediatrinja iz ljubljanskega zdravstvenega doma Tatjana Grmek Martinjaš.

“Zadnje tedne res opažamo porast obolevanja oziroma kar manjšo epidemijo pete infekcijske bolezni tako v vrtcih kot v osnovnih šolah,” je pojasnila Grmek Martinjaš in dodala, da se posamezni primeri sicer pojavljajo vse leto, ampak v manjših izbruhih. Epidemije pa navadno izbruhnejo na tri do sedem let, predvsem pozimi in poleti.

Kaj je peta bolezen?

Gre za blago bolezen, za katero običajno zbolijo otroci. Povzroča jo parvovirus B19. Pokaže se z izpuščajem na licih, rokah, stegnih in zadnjici. Otrok ima lahko povišano telesno temperaturo. Bolezen običajno traja 14 dni in mine sama od sebe, zdravil zanjo ni. Otroci, ki nimajo vročine, lahko gredo v šolo, saj bolezen ni tako nalezljiva, kot so na primer ošpice.

Tudi pediater iz kamniškega zdravstvenega doma Denis Baš v zadnjih treh mesecih opaža več primerov okužbe. “V zadnjih dneh veliko staršev otroke pripelje v ordinacijo – tudi ker se lahko izpuščaj na soncu bolj okrepi, torej postane bolj živordeče barve, starši pa mislijo, da ima otrok kakšno alergijo,” je povedal in dodal, da ni nič nenavadno, če je izpuščaj viden več tednov. “Včasih lahko rdečina odide po nekaj dneh, v nekaterih primerih pa lahko traja do nekaj tednov. To ni nič nevarno.”

V nekaterih primerih se lahko pojavijo tudi petehialni izpuščaji, ki so videti kot drobne krvavitve po koži. “Če se ti izpuščaji pojavijo v kombinaciji z vročino, bi otroka napotili v bolnišnico,” je pojasnil pediater Baš. V večini primerov hospitalizacija ni potrebna, zdravljenje pa poteka simptomatsko. “Torej, če je povišana temperatura, se ta znižuje. Če je izpuščaj zelo srbeč, pa se zdravi z antihistaminiki,” je še strnil. Po njegovih besedah so otroci kužni, preden se pojavijo izpuščaji, zato se bolezen tako širi.

Peta otroška bolezen Peta otroška bolezen
PROFIMEDIA
Peta otroška bolezen Peta otroška bolezen
PROFIMEDIA

Zbolijo lahko tudi odrasli, pri katerih pa je potek bolezni težji, ta se kaže kot bolečine v sklepih ter migrena. Okužbi se morajo izogibati nosečnice, saj lahko ti virusi še posebno v prvih mesecih nosečnosti škodljivo vplivajo na plod. “Če je v družini nosečnica, ki pete bolezni ni prebolela in je bila v stiku s kužnim otrokom, naj obišče ginekologa, ki bo opravil potrebne preglede. Pri nosečnicah je potrebna nekoliko večja pazljivost,” je dodal Baš.

Kot je pojasnila ginekologinja iz ljubljanskega zdravstvenega doma Mojca Grebenc, je primerov okužb pri nosečnicah malo. “Če se pa okužijo in se pokažejo znaki bolezni, nosečnice napotimo na infekcijsko kliniko, kjer opravijo teste na protitelesa. Inkubacijska doba je med štiri in dvajset dni,” je povedala Grebenc. Dodala je, da se pri “svežih okužbah opravljajo redni ultrazvoki rasti in stanja ploda v porodnišnici”. Po njenih besedah se ob okužbi ploda najpogosteje kaže zastoj rasti in/ali slabokrvnost ploda.

Okužbi se morajo sicer izogibati tudi ljudje s slabšim delovanjem imunskega sistema, saj lahko pri njih bolezen poteka v nekoliko težji obliki. Po preboleli okužbi smo sicer proti bolezni trajno imuni.

Pediater Baš je še dodal, da epidemije v Sloveniji ni bilo že nekaj let – tudi zaradi epidemije covida-19 in z njo povezanih strožjih ukrepov.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje