Curk lastniku kmetije, kjer se je razlila gnojevka: Izjavo si napačno razlagate

Slovenija 23. Feb 202414:48 > 17:29 18 komentarjev
Sandi Curk
Foto: Ljubo Vukelič/Občina Cerknica/Bobo

Družina Žgajnar, na katere kmetiji v bližini Postojne je v nedeljo prišlo do izliva večjih količin gnojevke, je zavrnila nekatere očitke na njihov račun v povezavi z dogodkom, ki je privedel do onesnaženja vodotokov na območju. Zmotila jih je predvsem izjava poveljnika regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandija Curka, ki je dejal, da je človek žal pokazal svojo neumnost in to narava zelo težko sprejema. Sandi Curk je v popoldanskem odzivu dejal, da se njegove besede ne nanašajo specifično na družino Žgajnar ampak na človeško neumnost na splošno.

Družino so razburile besede poveljnika regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandija Curka na izjavi po tistem, ko si je razmere na terenu pogledala kmetijska ministrica Mateja Čalušić. “Žal je človek pokazal svojo neumnost in to narava zelo težko sprejema,” je v četrtek dejal Curk.

Družina Žgajnar je prek odvetnice v izjavi za javnost opozorila, da je ta izjava, iz katere so razbrali, da je do podrtja stene lagune z gnojevko prišlo zaradi človeške neumnosti, najmanj neprimerna, saj da do danes ni bil ugotovljen vzrok za nesrečo. Gradbeni inšpektor si je sicer že v ponedeljek ogledal laguno, iz katere je v okolje iztekla večja količina gnojevke. Kot so na pristojnem inšpektoratu ta teden pojasnili za STA, sta bili na zemljišču zgrajeni dve zbirni laguni za gnojevko. Ena se je delno porušila. Iz nje je v celoti iztekla gnojevka. Druga laguna je prazna.

Popoldne se je na očitke družine Žgajnar odzval poveljnik notranjske civilne zaščite Sandi Curk, ki je dejal, da si družina njegovo izjavo napačno razlaga. Kot je navedel, se njegove besede ne nanašajo direktno na lastnika kmetije Žgajnar. “Govoril sem na splošno o človeški neumnosti, ki pripelje s svojimi dejanji do tega, da narava na koncu nosi posledice naših napačnih ravnanj,” je v odzivu zapisal Curk in izpostavil, da je iskanje odgovornosti za nesrečo v pristojnosti inšpekcijskih služb in policije.

“Dejstvo je, da se je ekološka nesreča zgodila na kmetiji Žgajnar. Prizadela je njihovo družino in njihovo dejavnost, a tudi naravo, ki bo zdaj nosila posledice. Na tem primeru se lahko naučimo, kako potreben je stalni nadzor inšpekcijskih služb, če želimo ohraniti naravo tudi za naše zanamce,” je še opomnil poveljnik štaba civilne zaščite za Notranjko.

Gnojevka že dosegla Postojnsko jamo

Poveljnik regijskega štaba civilne zaščite Curk je zvečer za N1 povedal, da je gnojevka že dosegla in vstopila v Postojnsko jamo.

Foto: Civilna zaščita Notranjske/BOBO

V družini Žgajnar so sicer zaskrbljeni nad, kot poudarjajo, neresničnimi izjavami oseb, ki niso bile neposredno vpletene v dogajanje in ne poznajo pravih dejstev. “Izjave, ki ne odražajo resničnega dejanskega stanja, pa povzročajo izključno paniko, prav tako pa škodijo dobremu imenu in ugledu kmetije Žgajnar,” so navedli. Ob tem so zatrdili, da so se po izlivu sami s pomočjo prijateljev in brez pomoči ali posredovanja civilne zaščite odzvali takoj in s postavitvijo zemeljskih preprek oz. izkopov jarkov preprečili hujše izlivanje.

Curk je danes za STA pojasnil, da je vloga civilne zaščite koordinacija z lokalno skupnostjo. Civilna zaščita je bila po njegovih besedah o dogodku obveščena v nedeljo zvečer in si skupaj z lastnikom kmetije ogledala mesto izliva. Lastnik kmetije je že takoj po nesreči izvedel zapreke in preprečil nadaljnje odtekanje gnojevke, je dejal Curk.

V družini Žgajnar so danes navedli izjave kmetijskega inšpektorja, da je iz lagune izteklo 1.319 kubičnih metrov gnojnice, da pa je bilo od tega več kot 1.050 kubičnih metrov zajezenih in s pomočjo cistern razvoženih na travnike, kar da je skladno s kmetijsko prakso. Vse navedeno je po navedbah družine ugotovil in v zapisnikih evidentiral kmetijski inšpektor.

Doslej na vodostajih niso bili izvedeni nobeni ukrepi, to je pričakovati v prihodnjih dneh. Do prihodnjega tedna naj bi namreč direkcija za vode pripravila program sanacije, na podlagi katerega bodo sprejete odločitve o ukrepih. V sanacijo se je, tako Curk, pripravljen vključiti tudi lastnik kmetije s svojo mehanizacijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje