Spodbudne novice: v onesnaženi vodi je vedno več kisika

Slovenija 23. Feb 202421:58 > 24. Feb 2024 16:19 13 komentarjev
Planinska jama, onesnaženje
Foto: Janez Mulec

Voda z gnojevko, ki se je v nedeljo razlila na kmetijskem obratu v Studencu pri Postojni, je v petek dosegla tudi Postojnsko jamo, je pozno sinoči za N1 potrdil poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Danes zjutraj pa, da v vodarni Malni za zdaj še ni težav in da je voda pitna. Predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj je za N1 povedal, da je penjenja, ki nakazuje na onesnaženost, danes manj, prav tako pa ne zaznavajo smradu. Janez Mulec iz inštituta za raziskovanje krasa je za N1 povedal, da je onesnažena voda prešla tudi Planinsko jamo, a meritve kažejo, da je v rekah Pivka in Unica vedno več kisika. To pomeni, da se razmere tudi tam izboljšujejo.

Madež gnojevke se je po nedeljskem izlivu na kmetijskem obratu pri Studencu hitro širil po reki Nanoščici, v petek pa naposled dosegel Postojnsko jamo. Zaenkrat še ni jasno, kakšen bo vpliv gnojevke na jamsko življenje.

Deževje in nalivi, ki so se sicer že končali, prinašajo po besedah poveljnika regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandija Curka določeno olajšanje, saj bodo padavine razlito gnojevko nekoliko razredčile. “Dež v reke prinaša večje količine vode, z njo pa prihaja tudi kisik,” je dejal.

V petek popoldne je trak gnojevke dosegel naselje Mali Otok. Veliko zaskrbljenost je po besedah Curka tam predstavljala koncentracija kisika, ki je bila izjemno nizka. Koliko so padavine pomagale, bodo razkrile nadaljnje meritve.

Kisikove razmere Pivka na ponoru. Onesnazenje prispelo. Meritve ob 19.00, lp
Meritve koncentracije kisika na ponoru reke Pivke, ki kažejo, da je prispelo onesnaženje (Foto: Sandi Curk)

“Upamo, da bo zaradi močnega pritoka reke Pivke podvodni svet prizadet v manjšem obsegu, vendar bo to ocenila stroka. Dejstvo je, da smo imeli nalive, kar bo oblažilo težavo,” je za N1 dejal Curk.

Običajno voda potuje en dan in pol oziroma dva dni, da pride na drugo stran. “Ponikne v Postojnski jami, na površje pride v Planini, teče po Planinskem polju, spet ponikne in pride ven na Vrhniki kot Ljubljanica,” je še pojasnil poveljnik regijskega štaba CZ za Notranjsko.

Batagelj: Penjenja manj, smradu ni

Obrnili smo se tudi na predsednika upravnega odbora Postojnske jame Marjana Batagelja. Ta je za N1 povedal, da je voda sicer kalna in rjavkasta, a da je to zaradi povečanega pretoka normalno. Dobra novica je, da je penjenja, ki običajno nakazuje na onesnaženost, manj kot v petek proti večeru. Prav tako ni zaznati smradu.

Gnojevka pri Postojnski jami Gnojevka pri Postojnski jami
Pred onesnaženjem pri Postojnski jami. (Foto: Marjan Batagelj)
Gnojevka pri Postojnski jami Gnojevka pri Postojnski jami
Stanje pri Postojnski jami v petek, 23. 2., ob 17:45. (Foto: Marjan Batagelj)
Gnojevka pri Postojnski jami Gnojevka pri Postojnski jami
Stanje pri Postojnski jami v soboto, 24. 2., ob 9:40. (Foto: Marjan Batagelj)

Spodbudne novice iz Planinske jame: v vodi je več kisika

Janez Mulec z Inštituta za raziskovanje krasa je opravil meritve v Planinski jami na izviru reke Unice. Ob vstopu v jamo (okoli 12.30) je zaznal vonj po gnojnici, voda pa je bila kalna, kar pomeni, da je prvi val že prešel jamski sistem.

A podatki meritev, ki jih je Mulec izvedel, kažejo na izboljšanje razmer in onesnaženosti vode. “Vodno telo se je s kisikom relativno nasičilo, kar pomeni, da imamo efekt redčenja. Poleg tega se narasle vode zaradi deževja močneje valijo preko skal, zato se voda tudi na tak način polni s kisikom. Kljub višji vsebnosti kisika pa v vodi še vedno ostaja organska snov, ki že ni predelana,” je za N1 pojasnil Mulec

Dodal je, da je deževje močno pripomoglo k izboljšanju razmer, saj se je onesnaženje razredčilo, prvi val onesnaženja je že prešel Planinsko jamo.

Podatki, izmerjeni ob 13. uri, kažejo, da je vsebnost kisika pri izviru potoka Koretan 88,9-odstotna, v Nanoščici je 83,94-odstotna, v Pivki pa 88,9-odstotna.

“Ti podatki kažejo, da se vsebnost kisika v vodi povečuje. Voda je tako obogatena s kisikom, da omogoča normalno življenje v vodi. Narava si bo hitreje opomogla,” je za N1 dejal Sandi Curk,

Kakšno je stanje vodnih zajetij in kje vode ne smejo uporabljati?

Vodni vir Malni, ki napaja Občino Postojna in Občino Pivka, po mnenju stroke ni ogrožen. Ne glede na to izvajajo stalno merjene kakovosti vode, ki dokazujejo, da je voda pitna. Kot je pojasnil Curk, Pivka ne pride v stik s tem vodnim izvirom.

To pa ne velja za prebivalce, ki imajo ob potoku Koretan, reki Nanoščici in reki Pivki lastne napajalnike iz podtalnice. Tu voda ni pitna in se je do preklica ne sme uporabljati, je opozoril Curk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje