Izvršni odbor stranke Desus svetu ne bo predlagal poziva k odstopu poslancev

Slovenija 23. Sep 202117:27 > 18:27 1 komentar
DeSUS
Borut Živulović/BOBO

Izvršni odbor stranke Desus na današnji seji ni podprl stališča o pozivu poslancev Desus k odstopu, zato so ga umaknili s predloga sklepov za sejo sveta stranke, je po seji v izjavi medijem pojasnil predsednik stranke Ljubo Jasnič. Na klavzuri Desus 10. septembra so se namreč pojavili tudi takšni pozivi.

Na vprašanje, če bo torej odstopil, je Ljubo Jasnič danes odgovoril, da bi bilo po treh mesecih vodenja stranke to od njega zelo neodgovorno. Pred tem bi bilo po njegovih besedah treba poskusiti vse, da bi Desus spet začel delovati kot resna stranka.

Jasnič je po klavzuri na vprašanje, ali bo odstopil z mesta predsednika stranke, če izvršni odbor ne bo predlagal svetu poziva k odstopu poslancev Desus, odvrnil, da bo v tem primeru hudičevo razmislil, kaj se splača narediti.

Jasnič je danes ocenil, da je klavzura sicer nekoliko izgubila namen političnega diskurza, a da so prevladale strokovne teme, kot je demografski sklad. “Dobro je, da smo te stvari dorekli, zato da poslanska skupina pozna stališča stranke in se bo lažje odločala,” je povedal.

Seja sveta stranke odpovedana, ker je bila “vsebinsko preveč bogata”

Poslanca Branka Simonoviča po Jasničevih besedah na sejo izvršnega odbora ni bilo. Simonovič je sicer po klavzuri ocenil, da z Jasničem konsolidacija stranke ni več možna. Povedal je, da razmišlja o izstopu iz Desus, a po pogovoru izvršnega odbora izolske občinske organizacije Desus, ki jo vodi, tega vsaj za zdaj ni storil. Na vprašanje, če bo na državnozborskih volitvah prihodnje nastopil s stranko kot njen predsednik, je Jasnič odgovoril, da bo, če bo mu bo svet stranke izkazal zaupanje.

Branko Simonovič
Žiga Živulovič jr./BOBO

Jasnič je pojasnil tudi razlog za odpoved današnje seje sveta stranke, ki je bila napovedana za 16. uro. Po njegovih besedah so že na začetku seje člani izvršnega odbora ugotovili, da je razprava “vsebinsko tako bogata, da bo v dveh urah težko pripraviti sklepe za sejo sveta”. Svet stranke je zato preložen na 5. oktober.

Izvršni odbor je sicer sprejel zahtevo, da se upokojencem v letošnjem letu izplača 100 evrov božičnice, je povedal Jasnič. Prav tako so sprejeli zahtevo po regresu v višini 300 evrov za upokojence v prihodnjem letu. Podprli so tudi novelo poslancev Desus, ki predvideva 3,5-odstotno uskladitev pokojnin.

Jasnič je sicer še včeraj dejal, da pričakuje, da bo svet stranke danes poslance pozval k odstopu. Na vprašanje, ali bo v primeru, da se to ne zgodi, odstopil, je odgovoril: “Vse je mogoče”.